Chec simplu economic

215 comentarii
Acest chec simplu economic, dar extrem de delicios, a fost prima mea reusita culinara 😛
L-am incercat pentru prima oara cand eram doar un copil, dar il prepar si acum cu aceeasi incantare, semn ca este menit sa fie facut cu drag si peste ani.
E grozav si-asa simplu, cu o “picatura” de cacao in mijloc, dar e bine de stiut ca poate fi foarte usor modificat si innobilat cu alte minunate arome (vanilie, lamaie, rom), ori imbogatit cu fructe, nuci (chiar si de cocos ) sau bucatele de ciocolata. Il puteti folosi pana si ca blat de tort sau prajitura. E atat de nepretentios si bun!!!!!!
Reteta o am de la matusa mea Fany, care e o bucatareasa desavarsita si stie sa gateasca…si mult si bine 😀

Ingrediente pentru un chec:

  • 2 oua mari
  • 1 cana zahar
  • o jumatate de cana cu lapte
  • o jumatate de cana cu ulei
  • 2 cani faina, dar nu pline!
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 2, 3 linguri cacao, pentru efectul marmorat
!!! Am folosit acelasi tip de cana pentru a masura ingredientele (250 ml)

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se sparg ouale, intregi, si se adauga zaharul (eu am facut portie dubla 😀 ):

Se mixeaza putin:

Se toarna laptele, apoi uleiul (eu le-am pus pe amandoua deodata 😛 )

Se adauga faina cu praful de copt, cernute:

Asa arata compozitia la final, dupa nici 5 minute 🙂

Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( patru, cinci linguri…sau chiar mai mult, daca vreti)

Cele doua forme ale mele, pregatite:

Compozitia de cacao se toarna in mijloc:

Se dau formele la cuptor pentru cca. 35-40 de minute ( faceti testul cu scobitoarea)
Se tin primele 15-20 de minute la foc potrivit (180 grade C), dupa care se reduce focul la 170 grade C (foc mai moale)

Checul se pudreaza cu zahar praf, se feliaza si se serveste cu pofta 🙂

 

Sectiune:


Eu l-am cam ars fiindca intre timp trebuia sa joc cu Bogdi fotbal pe coridor 😀

 

Edit: Am revenit cu portia de anul asta, de Craciun. De data asta, facut sub forma de prajitura, in forme maaari de copt!
Simplu:


…si presarat, inainte de a-l da la cuptor, cu bucatele de nuca si rahat:

Nota: Vreau sa va atrag atentia asupra unui lucru, aparent banal, dar de mare insemnatate in reusita acestui minunat chec: faina difera foarte mult, de la tara la tara, de la un producator la altul, fiind dupa caz mai umeda sau mai uscata, asa ca va sfatuiesc sa nu umpleti canile pana la refuz (doar pe trei sferturi) atunci cand il preparati, ci sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.

Gustos ca-ntotdeauna!!!

image_pdfPDFimage_printPrint
215 comentarii
29

Alte retete delicioase pentru tine

215 comentarii

Cristina 4 septembrie 2013 - 12:42

poate fi folosit sub forma de tarta cu mere?

Raspunde
Alexxx 13 decembrie 2013 - 16:04

eu am facut un fel de tarta cu visine decongelate. cred ca poate merge si cu mere cubulete… sa incerc data viitoare desi eu nu suport merele (poate cu pere)

scuza ma ca ti am raspuns eu. cred ca Laura e ocupata insa astept sa vad si ce spune ea

Raspunde
Diana Trasca 23 august 2013 - 22:51

nu am cuvinte sa descriu ce incantata am fost de reteta dar si de rezultate!!! NO COMMENT !!! FELICITARILE MELE , DOAMNA SAVA !!!!!:::))))))))

Raspunde
Cristina 20 august 2013 - 12:02

L-am facut in forma de briose, la unele am adaugat afine sau ciocolata, au iesit super

Raspunde
Ada 23 iulie 2013 - 16:37

O reteta de chec perrrfecta! multumim!
Util sfatul din ultima parte a postarii [cu faina], testat de nenumarate ori… si niciodata invatat minte. 🙂

Raspunde
Violeta 28 iunie 2013 - 12:12

Laura, te iubesc! Am facut checul in toate formele avute prin camara. Un succes garantat, dar … e o mare problema checul asta: se termina imediat! Zici ca am termite in bucatarie! Multumesc pentru reteta!
Cu mult drag,
Violeta

Raspunde
Florina 25 iunie 2013 - 20:27

Vreau sa spun ca fac reteta asta a nu stiu a cata oara si nu ma mai satur. F. simpla, buna si gustoasa. Mai aduc imporvizatii uneori si iese si mai delicioasa si aspectuoasa 🙂 chiar azi am pus in loc de o cana de zahar, o cana de miere, sau am mai adaugat alune de padure maruntite si coaja de lamaie. jucacti-va fetelor cu ingredientele si sa vedeti ce minuni ies. Nu va fixati pe cantitati! eu am pus exact cum spune Ariadna Stan propotional, si intotdeauna mi-a iesit la fel de bun!

Raspunde
Serban Elena 8 iunie 2013 - 08:57

Buna ziua ! imi spuneti va rog,la reteta de mai sus de CHEC,ce gramaj are cana ( 150 ml-200ml-sau 250 ml )
??? arata f.bine …si e simplu de facut! aveti retete deosebite,felicitari !!!

Raspunde
Ariadna Stan 9 iunie 2013 - 13:46

nu conteaza cantitatea ci proportia. Asa am eu o reteta de negresa.. dupa ce m-am jucat de mai multe ori am concluzionat ca, de fapt nu conteaza gramajul in sine cat sa fie proportia egala dintre lichide si fain-uri. Din reteta asta vreau sa fac blat de tort alb si cacao o voi inlocui cu (ceva mai putina) faina.

Raspunde
Alexxx 13 decembrie 2013 - 16:06

da Adriana Stan are dreptate. si eu tot asa fac… daca nu am lapte pun iaurt etc… totul este consistenta finala a amestecului sa nu fie prea subtire si nici prea densa. la mine iese bine cand este ca un iaurt gros. mai gros oricum decat clatitele. nu stiu sa ma exprim

Raspunde
Onofrei Mihaela 4 iunie 2013 - 21:02

am sa incerc si eu cu toate ca nu le am cu aluatul ,coptul (cred ca o sa adaug banana pisata cum se face aici Banana Bread ) ..in schimb fac orice fel de mincaruri romanesti ,grecesti ,americane ….. am nevoie de mult noroc ca sa imi iasa checul 🙂

Raspunde
Cristina Cojocea 31 mai 2013 - 11:27

Foarte buna reteta, se pregateste totul in cateva minute si se poate improviza cu ce mai ai prin casa (alune, stafide, coaja de portocale etc.).
Am pus si eu cantitati duble, numai ca au fost de ajuns 3 cani de faina si a crescut frumos, la fel si cu zaharul: am pus doar o cana si a fost foarte dulce. Iar in loc de cacao, am pus o lingura de pudra de roscove (daca puneam mai mult se intarea compozitia).

Raspunde
Anca Vasiu 13 mai 2013 - 10:24

Este o reteta delicioasa!!! Singura modificare pe care am facut-o a fost sa pun compozitia in forme de briose! Si au iesit geniale! In rest am respectat intocmai reteta! MULTUMESC!

Raspunde
Cristina Alexandru 13 mai 2013 - 10:14

A iesit minunat …multumesc pentru reteta!
Cat de curand o sa mai incerc si alte retete

Raspunde
Irina 11 mai 2013 - 22:04

Am pus in loc de nuci ciocolata maruntita, a iesit tare bun!
Multumesc pentru reteta 🙂

Raspunde
Andreea Alina 11 mai 2013 - 10:11

buna…am incercat si eu ,,chiar de 2 ori dar cu drijdie ca sunt in strainatate si e mai greu cui prafu de copt …o data nu a crescut si a iesit ff cleios…a doua oara a crescut fff frumos dar la un moment dat a dat inapoi ff repede si a ramas extraordinar de cleios si nefacut (iam aruncat pe amandoi)..oare de ce,,,daca am urmat reteta,,,oare sa fie de la drijdie?

Raspunde
Mihaela Trifan 21 august 2013 - 23:04

Buna Andreea,eu sunt in Portugália si uite ca am gasit praf de copt sub numele de Baking Powder Royal,e o cutie rosie.Sper sa-ti fie de ajutor,spor la gatit!:)

Raspunde
Cata 5 septembrie 2013 - 13:16

Buna si eu sunt tot in Portugalia multumesc acum am aflat cum se numeste praful de copt de la ce magazin l-ati cumparat?multumesc.

Raspunde
Alexxx 13 decembrie 2013 - 16:10

cred ca merge si cu bicarbonat alimentar stins cu lamaie insa nu am incercat si in schimb recomand un aluat de cozonac. este singurul care cred ca ar merge cu drojdie de bere sau cu plamadeala… se poate lasa la frigider la crestere de pe o zi pe alta in functie d etemperatura si reteta. Intrebati aici pe Laura

Raspunde
ana maria 6 aprilie 2014 - 13:13

In compozitiile de tip chec nu se foloseste niciodata drojdie. Mai bine, daca nu gasiti nici bicarbonat de sodiu, nu de amoniu, sa nu folositi nimic. daca veti amesteca faina de jos in sus cu atentie va iesi bine si fara praf de copt. Oricum mai bine decat cu drojdie. Bcarbonatul sau praful de copt nu-l stingeti niciodata cu lamaie. ci il amestecati cu faina , nestins.

Raspunde
Mihaela 27 iulie 2014 - 20:17

Chiar mai facut curioasa cum sa nu existe in tara ta praf de copt! Mi-am permis sa vad de pe facebook-ul tau unde locuiesti si prin surprinderea mea ca si spaniolii au praful de copt , uite https://www.google.gr/search?q=levadura+en+polvo&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=BjPVU5uMF6Kl0QXwxICYAQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=643 pentru data viitoare cand vei avea nevoie.

Cat si eu la greci beikon paouder cum numesc ei am praf de copt… nu cunosc ceva anume, intreb! 🙂

Multumesc Laura pentru retetea de la chec, tocmai ce cautam iar ceva de dulce si ma pun la executat in urmatoarele ore 🙂

Raspunde
geta vechiu 7 mai 2013 - 12:23

multumesc pentru toate retetele pe care le impartasesti cu noi . si mie mi-a iesit fff bun si toata lumea ma lauda ce bucatareasa buna sunt si asta datorita tie.Multumesc si te iubim ca existi!

Raspunde
Georgescu Daniela 12 aprilie 2013 - 17:31

e fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff bun il fac tot timpul ,nu ajung 2 portii pt 5 persoane,nici nu asteapta ca sa se raceasca,multumesc mult laura pt retetele tale nemaipomenite.

Raspunde
Adina Leasu 23 martie 2013 - 20:57

Buna Laura, am gasit retetele tale si din cate vad talentul tau culinar e unul deosebit!
Mi s-a facut dor de chec cum il facea mama si cand am gasit reteta ta simpla am zis sa incerc. Am urmat totul asa cum ai descris tu pentru 1 chec, si nu stiu ce mi-a venit am pus si 2 linguri de unt, in mintea mea ca sa il fac si mai pufos, fara sa imi dau seama ca poate in combinatie cu o jumatate cana de ulei nu e o idee buna. Poate tava a fost cam mica pentru ca a crescut foarte mult si s-a crapat la suprafata, si a trebuit sa il tin in cuptor o ora si ceva ca sa se coaca in mijloc desi suprafata era gata.. Acum cand am gustat din el-are un gust de chec insa e cam…gretos. Citind comentariile tuturor care au reusit reteta asta simpla, ma gandesc ce am gresit…
-cele 2 linguri de unt
-tava poate prea mica
-tipul de faina
-praful de copt folosit a fost de fact un pliculet de drojdie praf uscata…
Multumesc 🙂

Raspunde
gabi 16 martie 2013 - 13:57

superrr.. delicios.. multumim!:*

Raspunde
Cami Cami 14 martie 2013 - 16:52

Foarte bun si repede de facut. chiar imi place, e super!!!!

Raspunde
Alexandra 23 februarie 2013 - 14:37

si eu acum fac acest chec …. si sper sa iasa bun …. felicitari ai niste retete super !!!!! bravo :* ♥♥♥

Raspunde
lazar oana 14 februarie 2013 - 21:32

minunat…o reteta economica potrivit zilelor astea ce le traim…multumim pentru retetele astea minunate.m am indragostit de blogul tau:D

Raspunde
Mihaela Curea 25 ianuarie 2013 - 10:23

Cu ce pot să înlocuiesc laptele? Am o prietenă cu intoleranță la lactoză. Apă minerală sau mai bine lapte de soia?

Raspunde
Laura Sava 26 ianuarie 2013 - 13:23

Laptele de soia e foarte bun (cu vanilie ar fi si mai bun :P) sau laptele de cocos (asta e si mai bun :D)

Raspunde
Oana J. 19 ianuarie 2013 - 21:29

a ieșit excelent! 🙂

Raspunde
Liliana Hoancia 31 decembrie 2012 - 00:18

Absolut delicios !!!!! Multumesc de reteta.

Raspunde
Mihaela 7 decembrie 2012 - 19:03

Buna 🙂 e f simpla reteta si explicata f bine,sigur o sa il incerc de sarbatori. am o singura intrebare…daca vreau sa presar nuci…sau rahat cand trebuie sa il pun,inainte de al introduce in cuptor?nu o sa se “scufunde”? 🙂

Raspunde
Laura Sava 12 decembrie 2012 - 13:57

Mihaela, dupa cum vezi, nici la mine nu s-au scufundat 🙂
Le tai in bucatele mici si le presari deasupra aluatului de chec chiar inainte de a-l da la cuptor. Pofta mare si Sarbatori Fericite!!!

Raspunde
Oana 3 decembrie 2012 - 08:10

Bravo! Super reteta. L-am facut in seara asta si a iesit de-adreptul delicios. Am facut de-alungul timpului mai multe checuri dupa diferite retete dar acesta este cu totul deosebit ca si gust, imi vine sa mananc intr-una, felie dupa felie :))

Raspunde
Lena Ivanova 29 noiembrie 2012 - 16:59

il fac mai in toata ziua, e ft gustos si usor de preparat, chiar imi place, e super!!!!

Raspunde
Ayfer 26 noiembrie 2012 - 04:11

L`am facut si noi acum. E in cuptor si abea asteptam sa vedem ce iese! Noi i-am pregatit si un sirop de ciocolata foarte gustos.. Multumim, draga Laura! :*

Raspunde
lucia 25 noiembrie 2012 - 00:35

a iesit fff bun! multumesc pt reteta

Raspunde
antoaneta 29 octombrie 2012 - 12:08

acum l-am bagat la cuptor;sunt curioasa cum e 🙂

Raspunde
Ecaterina Stefania 19 octombrie 2012 - 01:56

super gustos si repede de facut si mancat

Raspunde
Daniela 5 octombrie 2012 - 01:11

In tava mare ce cantitate de ingradiente ai pus?si eu vreau sa fac in tava mare. si cu fulgi de ciocolata.Multumesc pentru idee!

Raspunde
flowerspeaking.wordpress.com 29 septembrie 2012 - 17:19

Off Doamne! Revin dupa multe luni, luni in care am preparat checul asta neintrerupt, simplu ca in reteta initiala sau in combinatii cu cioco, fulgi de cocos, nuca, etc si e un hit de fiecare data. E ieftin, la indemana oricui si delicios!!! Felicitari Laura!

Raspunde
elena 25 septembrie 2012 - 19:47

usor si economic

Raspunde
Bogdan Mihai 25 septembrie 2012 - 01:29

super delikiosssss ……mi-a iesit foarte bun ,fiind prima data !!! 😉

Raspunde
Petra 5 septembrie 2012 - 17:04

Superb checul !! prima prajitura care mi-a iesit 100% <3..altele au fost prea arse, prea necoapte..e perfecta 😀 a iesit minunat, mersi de reteta 😉

Raspunde
Deliuka Delia Deliuka 3 septembrie 2012 - 14:48

am fakut si eu si a iesit foarte foarte buna.

Raspunde
Capanu Victor Toni 31 august 2012 - 11:16

A cum o sa incerc si eu.

Raspunde
Mia Lupea 31 august 2012 - 07:27

super, vase tupper…

Raspunde
Urdas Zambila 26 august 2012 - 19:37

acum fac si eu sa vad cum o sa iasa….revin see you rezultatul.

Raspunde
Ruxandra Savin 23 august 2012 - 16:33

o sa incerc si eu.

Raspunde
Bogdan Lefter 21 august 2012 - 20:10

Am facut aceasta reteta si a iesit ffff buna.
like

Raspunde
Anonymous 19 august 2012 - 16:04

merge fara lapte

Raspunde
Anonymous 19 august 2012 - 16:03

buna.am facut si eu checul.a iesit bine.timpul de coacere a fost exact cat am avut nevoie sa curat bucataria dupa 😀

Raspunde
Anonymous 8 august 2012 - 14:35

Multumesc si eu pentru reteta atat de simpla.Deja este data si mai departe.
Cristina

Raspunde
Anonymous 8 august 2012 - 10:34

Foarte bun si repede de facut.

Raspunde
ela 16 iulie 2012 - 19:10

merge sa aceasta prajitura la zepter?

Raspunde
miha 6 iulie 2012 - 15:37

poti sa imi spui ce masura au tavile tale? ca arata ca tavile de cozonaci. foarte bine arata si vreau sa incerc si eu reteta asta simpla ca sunt incepatoare in bucatarie 🙂

Raspunde
bydee-make-up 29 iunie 2012 - 17:17

Am folosit ieri acesat reteta si mi-au iesit 2 checuri delicioaseeeeeeee
MUltumim pt reteta ;))

Raspunde
addicted 26 iunie 2012 - 20:19

De ce nu te-am descoperit mai devreme? 🙂
Voi face chiar saptamana viitoare unul dupa reteta ta!!

Raspunde
gabriel 16 iunie 2012 - 23:34

Buna….am incercat si eu reteta…mi-a iesit….foarte bun:X:D….dar am o curiozitate….am pus prima data aluatul rezultat in tava de chec….apoi ama amestecat cce mi-a ramas cu Cacao ….am bagat la cuptor….iar cand am scos/sa racit/l-am taiat cacaua era la fund….si aluatul simplu deasupra….o explicatie….sa inteleg….nu ca nu ar fi fost bun….din contra:X….Bravo….si la cat mai multe retete:-*

Raspunde
1 2 3 4

Lasă un răspuns la F.I. Renunta

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.