Chec simplu economic

233 comentarii
Acest chec simplu economic, dar extrem de delicios, a fost prima mea reusita culinara 😛
L-am incercat pentru prima oara cand eram doar un copil, dar il prepar si acum cu aceeasi incantare, semn ca este menit sa fie facut cu drag si peste ani.
E grozav si-asa simplu, cu o „picatura” de cacao in mijloc, dar e bine de stiut ca poate fi foarte usor modificat si innobilat cu alte minunate arome (vanilie, lamaie, rom), ori imbogatit cu fructe, nuci (chiar si de cocos ) sau bucatele de ciocolata. Il puteti folosi pana si ca blat de tort sau prajitura. E atat de nepretentios si bun!!!!!!
Reteta o am de la matusa mea Fany, care e o bucatareasa desavarsita si stie sa gateasca…si mult si bine 😀

Ingrediente pentru un chec:

  • 2 oua mari
  • 1 cana zahar
  • o jumatate de cana cu lapte
  • o jumatate de cana cu ulei
  • 2 cani faina, dar nu pline!
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 2, 3 linguri cacao, pentru efectul marmorat
!!! Am folosit acelasi tip de cana pentru a masura ingredientele (250 ml)

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se sparg ouale, intregi, si se adauga zaharul (eu am facut portie dubla 😀 ):

Se mixeaza putin:

Se toarna laptele, apoi uleiul (eu le-am pus pe amandoua deodata 😛 )

Se adauga faina cu praful de copt, cernute:

Asa arata compozitia la final, dupa nici 5 minute 🙂

Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( patru, cinci linguri…sau chiar mai mult, daca vreti)

Cele doua forme ale mele, pregatite:

Compozitia de cacao se toarna in mijloc:

Se dau formele la cuptor pentru cca. 35-40 de minute ( faceti testul cu scobitoarea)
Se tin primele 15-20 de minute la foc potrivit (180 grade C), dupa care se reduce focul la 170 grade C (foc mai moale)

Checul se pudreaza cu zahar praf, se feliaza si se serveste cu pofta 🙂

 

Sectiune:


Eu l-am cam ars fiindca intre timp trebuia sa joc cu Bogdi fotbal pe coridor 😀

 

Edit: Am revenit cu portia de anul asta, de Craciun. De data asta, facut sub forma de prajitura, in forme maaari de copt!
Simplu:


…si presarat, inainte de a-l da la cuptor, cu bucatele de nuca si rahat:

Nota: Vreau sa va atrag atentia asupra unui lucru, aparent banal, dar de mare insemnatate in reusita acestui minunat chec: faina difera foarte mult, de la tara la tara, de la un producator la altul, fiind dupa caz mai umeda sau mai uscata, asa ca va sfatuiesc sa nu umpleti canile pana la refuz (doar pe trei sferturi) atunci cand il preparati, ci sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.

Gustos ca-ntotdeauna!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

233 comentarii

Iancu Adrian 26 mai 2012 - 20:59

Acum am bagat la cuptor s-a unflat ca mult :p dar per total sper sa iasa bun 🙂 ( e prima oara cand fac o prajitura)

Raspunde
speranta 23 mai 2012 - 17:09

Buna.acum am oprit cuptoru.multumesc.ai numa bunatati si miroase divin.o zi frumoasa.pup

Raspunde
Olguta 19 mai 2012 - 00:37

Buna Laura,
Am facut acest chec si nu am cuvinte sa-ti multumesc pentru reteta ,este grozav ,spun eu si toate colegele mele care l-a incercat.
Felicitari,

Raspunde
Wholelottarosie 28 aprilie 2012 - 10:57

Laura, te felicit pentru delicioasele retete! De ceva timp, numai siteul tau imi este inspiratie in bucatarie. M-am gandit si eu sa imi incep un blog, dar pe cuvant ca ma simt asa „mica” in comparatie cu tine, incat imi trebuie mult curaj sa ma apuc ! Te pup si pe tine si pe familia ta.
Si am si eu o mica intrebare, ce ma tot macina de cand tot fac prajituri: cum reusesti. desi pui hartie de copt in tava, sa iasa forma perfecta ? pentru ca eu, cand pun hartie de copt, imi intra putin in pandispan si nu este o forma perfecta pe lateral.

Raspunde
Anonymous 25 aprilie 2012 - 13:12

Super bun,multumim pt. toate retetele minunate!

Raspunde
alunitza 6 aprilie 2012 - 22:45

E intr-adevar si simplu si economic si… BUN. Multumesc, Laura.

Raspunde
Dana Oana 11 martie 2012 - 15:42

Super grozav! L-am facut in tigaia vazuta la TV , si a iesit grozav!!! De cand cautam o astfel de reteta! Multumesc frumos!

Raspunde
Vesna 6 martie 2012 - 13:37

Am incercat si reteta ta de chec dupa muuulte altele.A iesit cel mai bun chec – pufos, usor si a fost excelent si a doua zi (am ascuns cateva bucatele). Eu am adaugat si esenta de vanilie (buttervanilla). Mirosea ca la bunica de sarbatori. Foarte, foarte bun!!!

Raspunde
geanina 10 februarie 2012 - 19:39

laura multumesc mult de reteta ca mi-a venit pofta de ceva dulce ca sunt insarcinata si am gasit reteta ta exact ce aveam prin casa sper sa iasa bun acum e la cuptor ms mult te pupa geanina

Raspunde
Anonymous 5 februarie 2012 - 21:41

Hello. Azi (5.2.2012) l-am facut pt tata ca e ziua lui, dar eu i-am pus alune si stafide. A iesit super bun. eu as pune 1 cana si jumatate de zahar pt a iesi usor mai dulceag si arome. Pt partea alba, vanilie. Pt partea maronie, rom sau esenta de ciocolata.
A iesit super bun.
La 22 de ani, inca invat :))
Erika

Raspunde
Anonymous 27 ianuarie 2012 - 18:50

eu l-am facut cu bucati mici de portocale si chiar am stors putin suc in compozitie. a iesit gustos si a crescut foarte frumos. o greseala am facut eu, nu stiu gradatiile la aragaz si l am dat la masura 2(din 5) pentru primele 20 minute si s-a ars de margini. data viitoare stiu la cat sa il pun. o sa il mai fac cu siguranta si cu alte fructe. mersi pt reteta

Raspunde
Paula 25 ianuarie 2012 - 11:12

Excelenta reteta!Mii de multumiri!:)

Raspunde
Luiza 23 ianuarie 2012 - 08:45

Buna Laura,
Am facut acest chec aseara si vreau sa-ti spun ca este minunat, un gust foarte bun…chiar si baietelul meu de numai 1 anisor a papat cu pofta chec. Desi cu o mica nelamurire dar, zic eu, am rezolvat-o…ma refer la praful de copt, trebuie stins sau nu…? Ei bine eu l-am stins… Deci daca nu este bine te rog sa-mi spui, asta pentru asti data viitoare.

Raspunde
VreauSaStiu 16 ianuarie 2012 - 19:58

Modestul chec al bunicii !:O Sincer nu mă aşteptam să aibă atât succes şi azi, când sunt atâtea ispite mai sofisticate ! 🙂
Două completări, pentru cine eventual nu ştie: 1.Praful de copt se adaugă la finalul mixării, „stins” cu câteva picături de lămâie;
2. în loc de cacao sau orice altceva, se poate pune 100 gr. morcov ras fin, care-i va da un gust şi aspect deosebit;

Raspunde
Dana 7 ianuarie 2012 - 16:37

L-am facut de nenumarate ori,in variante diferite !! si toti am fost incantati de acest chec minunat !! felicitari pt blogul asta plin de bunatati,Laura si succesc in toate :)!!

Raspunde
Linda 12 decembrie 2011 - 22:34

Absolut perfect!Rapid si simplu cu gust rafinat!Se pastreaza zile intregi proaspat,de aceea pot face mai multi deodata fara probleme!L-am facut anul acesta cu diferite ocazii si toti au fost incintati si l-au laudat!Am dat reteta mai departe de n-ori..Un calduros Multumesc din Köln !

Raspunde
Anonymous 12 decembrie 2011 - 13:28

se poate face reteta aceasta in vas yena?

Raspunde
Anonymous 26 noiembrie 2011 - 17:33

Foarte delicios checul:) Multumesc frumos!!!

Raspunde
Agnes Jojea 20 noiembrie 2011 - 22:20

Foarte, foarte bun!!!!
Abia l-am taiat si este foarte delicios.
Sigur am sa repet experienta.
Agnes Jojea Bv

Raspunde
flowerspeaking 12 noiembrie 2011 - 18:46

Am facut si checul tau. Am sa-ti trimit niste pozici. L-am lasat putin mai mult in cuptor decat ziceai tu acolo, dar cred ca tine mai mult de cuptorul fiecaruia. Aceeasi reteta o faceam si eu, dar foloseam unt/margarina si bateam albusele spuma. In rest, cantitatile= la fel. Pupici si la cat mai multe prajituri!

Raspunde
Anonymous 10 noiembrie 2011 - 13:00

Este f bun…minunat!!! am incercat aseara si a iesit perfect.A ramas un colt.Toate retetele par exact ceea ce cautam .Felicitari!! Nu ma mai satur de stat in bucatarie.

Raspunde
Laura 6 noiembrie 2011 - 14:35

Fetelor, proportiile date sint perfecte. E totusi vorba despre un chec economic, de aceea apare uleiul la ingrediente 😉

…cat despre pufosenia lui, se pare ca v-am indus, involuntar, in eroare, extaziata fiind de simplitatea si rapiditatea cu care se face, numindu-l „pufos”…ceea ce nu prea este 😛
Este un chec simplu, cu ingrediente simple si la indemana, dar care iese foarte bine in orice combinatie, si care e mai degraba „bine legat”…a nu se confunda cu „batut” :)))
Mea culpa, asadar, privitor la acest asepct.

Apoi, canile de faina sint da, pentru o portie cum am specificat si in reteta, doar ca depinde si de calitatea fainii…astfel, v-am sugerat si la finalul postarii sa nu umpleti canile decat pe trei sferturi sau sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.
Bafta si pofta mare tuturor!!! 🙂

Raspunde
Anonymous 6 noiembrie 2011 - 13:31

2 cani de faina sunt pentru un chec ? sau reteta e pentru doua checuri?multumesc . vreau sa fac reteta si nu am inteles.

Raspunde
Anonymous 23 octombrie 2011 - 19:20

Da asa cum a spus si Anca. cantitatile la ulei si lapte sunt prea mari. Respectand reteta. cu 1/2 cana ulei checul iese cam gretos, si in nici un caz pufos.

Raspunde
hapi2233 20 octombrie 2011 - 13:58

Il facea si mama cand eram copila 🙂
Acum eu fac un chec asemanator insa nu mai aleg retete cu ulei . Mi se pare cam mult…….

Raspunde
Anonymous 1 octombrie 2011 - 16:31

Buna, Laura! Am facut din nou checul astazi. Prima data nu mi-a iesit foarte bine, pentru ca nu am tinut cont de sfatul cu faina.
Astazi a iesit f bun, chiar daca am avut o surpriza neplacuta cu laptele, si l-am inlocuit cu iaurt.
Te pup!

Raspunde
ella 28 august 2011 - 14:02

Laura, acum am scos checul din cuptor. Este cel mai bun chec din care am gustat pana acum. Nu s-a lasat, nu este cleios… este minunat!
Nu mai spun ca este extrem de economic.

Raspunde
Anonymous 12 august 2011 - 10:54

Laura mie nu mi-a iesit pufos checul, adica era oarecum cleios inautru desi am pus mai putin ulei ca in reteta, si nu era crescut inautru, era ciudat, oricum nu pufos cum ar fi trebuit sa fie. ce am gresit?:(

Raspunde
vyoryca22 14 iulie 2011 - 14:18

am urmat pasii tai , iar acum am pus checul in cuptor revin mai tarziu sa va zic cum mi-a iesit si mie …..

Raspunde
Anonymous 13 iulie 2011 - 14:56

buna Laura arata delicios checul o sa il fac si eu multumesc pt reteta . cu drag Ioana

Raspunde
Anonymous 5 iulie 2011 - 15:58

Numai ce am pus checul la cuptor!
Am doar 17 ani,fapt pt care nu nu am prea gatit pana acum.Sper sa iasa bine!Voi reveni mai tarziu sa va spun ce si cum a iesit!

Raspunde
Teodora 2 iulie 2011 - 12:11

Ce bun a iesit;i-am pus si cateva stafide.

Multumesc ca existi si m-ai invatat sa gatesc!

Raspunde
goldy 20 iunie 2011 - 11:17

Buna! Am facut si eu checul simplu dupa reteta ta si a iesit foarte pufos, copilasul meu a fost foarte incantat.Cu timpul de coacere nu am fost prea in clar, dar eu l-am lasat cam 40 min la copt. A fost bine asa pana la urma. Ms de reteta.:)

Raspunde
Mena 19 iunie 2011 - 12:47

Miammm, multumesc pentru reteta!
E primul chec din viata mea si a iesit muuult mai gustos decat ma asteptam 😀
Si, cine a zis ca dragostea mai trece si prin stomac adevarat a grait, ca mare bucurie i-am facut sotului meu

Raspunde
Anonymous 15 iunie 2011 - 23:43

am si eu o intrebare? cum stabilesti temperatura in cuptor? 180, 175 grade.

Raspunde
Ramona 5 iunie 2011 - 21:53

Azi am facut si eu primul meu chec, de una singura, la 20 de ani… La cat de mare, pufos si frumos era, i-am facut si o poza! 😀 Au venit niste prieteni la mine si la logodnicul meu, Cristi. Dupa ce am mancat gratar, am mancat tot checul :)))), semn ca le-a placut si lor. Putin mai tarziu au aparut si parintii mei si cand le-am aratat poza, li s-a facut pofta :))… asa ca am mai facut unul, iar acum ne bucuram toti de el. Multumesc si felicitari pentru reteta aceasta simpla si gustoasa! Salutari din Sibiu! :*:*:*

Raspunde
pao 4 iunie 2011 - 17:29

un chec mai simlu nu am mai intalnit,e fain rau de tot …felicitari!

Raspunde
Anca 17 mai 2011 - 13:56

In afara de secretul cu faina, mai ai un secret de mentionat – dimensiunile canii, cu aproximatie … aici se pacalesc multe gospodine – fiindca desi e o cana peste tot, sunt si OUA… si atunci… daca e prea mare cana (prea mica nu poate fi…) ouale nu sunt de-ajuns. Pe baza de experienta, cana are cam 200 ml plina-ochi…. Pe de altas parte, eu fac acelai chec de ani de zile, minim 20 (vaaaaaaaiiiii ce baba sunt) si este asa: 200 zahar, 240 faina, 2 oua, 150 lapte, 150 ulei, cacao, arome, praf copt, stafide, etc – procedura explicata de tine … Poate asa ajustezi si rata de „cum de le iese astora si mie nu?!?” 🙂 Ceva bun cu nuca mai faci? 🙂

Raspunde
pichona 7 mai 2011 - 17:35

Buna Laura!
Inainte de toate,felicitari pentru blog!
Am pregatit acest chec ,chiar acum il am in cuptor,este crescut tare frumos si nu a crapat deloc,abia astept sa-l papacim….

P.s. sunt la dieta dar dupa ce am vazut aceasta reteta….deci azi si maine …deloc dieta,heeee

pupicei si multumesc frumos pentru reteta,am sa-ti pun si poze.

Raspunde
Anonymous 17 aprilie 2011 - 11:46

Buna!
As vrea sa incerc si eu azi reteta minune dar…pot sa-l fac si fara praf de copt? iar in loc sa pun altceva (gen bicarbonat de sodiu…?)
Multumesc!
C.

Raspunde
Anonymous 13 aprilie 2011 - 22:03

Foarte bun. Un aspect- am pus o jumatate de cana de zahar si a iesit foarte dulce, deci cu o cana de zahar e foarte foarte dulce. La faina, la mine a intrat o cana fix si a iesit foarte bun(am folosit faina alba Baneasa 000), puhav (am batut ouale pana s-a topit zaharul – pe baie marina, sa se mentina in cuptor). Am pus bucati de nuci. Ar mai merge si coaja rasa de lamaie in aluat pt o aroma fresh. Succes!

Raspunde
Bogdan 26 martie 2011 - 02:46

Foarte bun, dar de ce mi s-a lasat compozitia cu cacao la fundul checului?

Raspunde
simona 21 martie 2011 - 16:07

a iesit minunat…am facut in forma mare de copt…si a iesit foaarte pufos si inalt….eu am pus si visine pe ici colo…azi vroiam sa incep regimul dar m-ati corupt cu cat l-ati laudat…aveati dreptate

Raspunde
Cerasela 20 martie 2011 - 22:53

Buna Laura. Tocmai am facut reteta de chec si mi-a iesit delicios. Abia astept sa incerc si alte retete de pe blog. Te pup

Raspunde
F.I. 23 februarie 2011 - 13:38

Ce sa mai spun… Copilul meu care nu mananca prajituri, a mancat deja 3 felii de chec! Asta-mi spune ca este foarte bun! 🙂

Raspunde
Anonymous 21 februarie 2011 - 22:21

vazut…placut…facut…placut:)

Raspunde
Remy 19 februarie 2011 - 23:28

Foarte bun si foarte usor de facut! Ma bucur mult ca am gasit aceasta reteta. In mod sigur il voi mai face si alta data.

Raspunde
Dana 22 ianuarie 2011 - 20:14

Tocmai l-am incercat si eu!A iesit super!Data viitoare voi incerca si chestia cu furculita pentru efect asa cum spunea Sasha!Multumesc mult!Foarte simplu si foarte bun!

Raspunde
Andreea Usa 20 ianuarie 2011 - 20:03

Buna Laura , tocmai ce am scos de la cuptor chec’ul si este nemaipomenit.De cateva luni ma tot uitam dupa o reteta simpla de chec.Eu sunt in Statele Unite de 2 ani si imi este f dor de prajiturelele copilariei mele.Aici, este ceva asemanator cu checul (pound cake), dar mult mai dulce ( si cu gust bogat in vanilie).
Ce mai , iti multumesc enorm pt reteta !Respectele mele pt ceea ce faci ( si ale sotului si el iubeste dulciurile din Romania , pt ca nu sunt atat de dulci ca aici =)) )
Un an nou fericit si numai bine!

Raspunde
Flory 13 ianuarie 2011 - 21:37

Laura am facut si eu checul si a iesit ff bun, a crescut si are gustul acela traditional de chec 😀 un pic mai putin praf de copt daca puneam, am facut si eu portie dubla asa ca am pus 2 de praf de copt :))In rest, clar voi repeta reteta, simplu de facut si gustos, numai bun langa o cafeluta!

Raspunde
1 2 3 4

Dă-i un răspuns lui Anca Vasiu Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.