L-am incercat pentru prima oara cand eram doar un copil, dar il prepar si acum cu aceeasi incantare, semn ca este menit sa fie facut cu drag si peste ani.
E grozav si-asa simplu, cu o „picatura” de cacao in mijloc, dar e bine de stiut ca poate fi foarte usor modificat si innobilat cu alte minunate arome (vanilie, lamaie, rom), ori imbogatit cu fructe, nuci (chiar si de cocos ) sau bucatele de ciocolata. Il puteti folosi pana si ca blat de tort sau prajitura. E atat de nepretentios si bun!!!!!!
Reteta o am de la matusa mea Fany, care e o bucatareasa desavarsita si stie sa gateasca…si mult si bine 😀
Ingrediente pentru un chec:
- 2 oua mari
- 1 cana zahar
- o jumatate de cana cu lapte
- o jumatate de cana cu ulei
- 2 cani faina, dar nu pline!
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 2, 3 linguri cacao, pentru efectul marmorat
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Se sparg ouale, intregi, si se adauga zaharul (eu am facut portie dubla 😀 ):
Se mixeaza putin:
Se toarna laptele, apoi uleiul (eu le-am pus pe amandoua deodata 😛 )
Se adauga faina cu praful de copt, cernute:
Asa arata compozitia la final, dupa nici 5 minute 🙂
Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( patru, cinci linguri…sau chiar mai mult, daca vreti)
Cele doua forme ale mele, pregatite:
Compozitia de cacao se toarna in mijloc:
Se dau formele la cuptor pentru cca. 35-40 de minute ( faceti testul cu scobitoarea)
Se tin primele 15-20 de minute la foc potrivit (180 grade C), dupa care se reduce focul la 170 grade C (foc mai moale)
Checul se pudreaza cu zahar praf, se feliaza si se serveste cu pofta 🙂
Sectiune:
Eu l-am cam ars fiindca intre timp trebuia sa joc cu Bogdi fotbal pe coridor 😀
Edit: Am revenit cu portia de anul asta, de Craciun. De data asta, facut sub forma de prajitura, in forme maaari de copt!
Simplu:
…si presarat, inainte de a-l da la cuptor, cu bucatele de nuca si rahat:
Nota: Vreau sa va atrag atentia asupra unui lucru, aparent banal, dar de mare insemnatate in reusita acestui minunat chec: faina difera foarte mult, de la tara la tara, de la un producator la altul, fiind dupa caz mai umeda sau mai uscata, asa ca va sfatuiesc sa nu umpleti canile pana la refuz (doar pe trei sferturi) atunci cand il preparati, ci sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.
Gustos ca-ntotdeauna!!!
232 comentarii
Acum am bagat la cuptor s-a unflat ca mult :p dar per total sper sa iasa bun 🙂 ( e prima oara cand fac o prajitura)
Buna.acum am oprit cuptoru.multumesc.ai numa bunatati si miroase divin.o zi frumoasa.pup
Buna Laura,
Am facut acest chec si nu am cuvinte sa-ti multumesc pentru reteta ,este grozav ,spun eu si toate colegele mele care l-a incercat.
Felicitari,
Laura, te felicit pentru delicioasele retete! De ceva timp, numai siteul tau imi este inspiratie in bucatarie. M-am gandit si eu sa imi incep un blog, dar pe cuvant ca ma simt asa „mica” in comparatie cu tine, incat imi trebuie mult curaj sa ma apuc ! Te pup si pe tine si pe familia ta.
Si am si eu o mica intrebare, ce ma tot macina de cand tot fac prajituri: cum reusesti. desi pui hartie de copt in tava, sa iasa forma perfecta ? pentru ca eu, cand pun hartie de copt, imi intra putin in pandispan si nu este o forma perfecta pe lateral.
Super bun,multumim pt. toate retetele minunate!
E intr-adevar si simplu si economic si… BUN. Multumesc, Laura.
Super grozav! L-am facut in tigaia vazuta la TV , si a iesit grozav!!! De cand cautam o astfel de reteta! Multumesc frumos!
Am incercat si reteta ta de chec dupa muuulte altele.A iesit cel mai bun chec – pufos, usor si a fost excelent si a doua zi (am ascuns cateva bucatele). Eu am adaugat si esenta de vanilie (buttervanilla). Mirosea ca la bunica de sarbatori. Foarte, foarte bun!!!
laura multumesc mult de reteta ca mi-a venit pofta de ceva dulce ca sunt insarcinata si am gasit reteta ta exact ce aveam prin casa sper sa iasa bun acum e la cuptor ms mult te pupa geanina
Hello. Azi (5.2.2012) l-am facut pt tata ca e ziua lui, dar eu i-am pus alune si stafide. A iesit super bun. eu as pune 1 cana si jumatate de zahar pt a iesi usor mai dulceag si arome. Pt partea alba, vanilie. Pt partea maronie, rom sau esenta de ciocolata.
A iesit super bun.
La 22 de ani, inca invat :))
Erika
eu l-am facut cu bucati mici de portocale si chiar am stors putin suc in compozitie. a iesit gustos si a crescut foarte frumos. o greseala am facut eu, nu stiu gradatiile la aragaz si l am dat la masura 2(din 5) pentru primele 20 minute si s-a ars de margini. data viitoare stiu la cat sa il pun. o sa il mai fac cu siguranta si cu alte fructe. mersi pt reteta
Excelenta reteta!Mii de multumiri!:)
Buna Laura,
Am facut acest chec aseara si vreau sa-ti spun ca este minunat, un gust foarte bun…chiar si baietelul meu de numai 1 anisor a papat cu pofta chec. Desi cu o mica nelamurire dar, zic eu, am rezolvat-o…ma refer la praful de copt, trebuie stins sau nu…? Ei bine eu l-am stins… Deci daca nu este bine te rog sa-mi spui, asta pentru asti data viitoare.
Modestul chec al bunicii !:O Sincer nu mă aşteptam să aibă atât succes şi azi, când sunt atâtea ispite mai sofisticate ! 🙂
Două completări, pentru cine eventual nu ştie: 1.Praful de copt se adaugă la finalul mixării, „stins” cu câteva picături de lămâie;
2. în loc de cacao sau orice altceva, se poate pune 100 gr. morcov ras fin, care-i va da un gust şi aspect deosebit;
L-am facut de nenumarate ori,in variante diferite !! si toti am fost incantati de acest chec minunat !! felicitari pt blogul asta plin de bunatati,Laura si succesc in toate :)!!
Absolut perfect!Rapid si simplu cu gust rafinat!Se pastreaza zile intregi proaspat,de aceea pot face mai multi deodata fara probleme!L-am facut anul acesta cu diferite ocazii si toti au fost incintati si l-au laudat!Am dat reteta mai departe de n-ori..Un calduros Multumesc din Köln !
se poate face reteta aceasta in vas yena?
Foarte delicios checul:) Multumesc frumos!!!
Foarte, foarte bun!!!!
Abia l-am taiat si este foarte delicios.
Sigur am sa repet experienta.
Agnes Jojea Bv
Am facut si checul tau. Am sa-ti trimit niste pozici. L-am lasat putin mai mult in cuptor decat ziceai tu acolo, dar cred ca tine mai mult de cuptorul fiecaruia. Aceeasi reteta o faceam si eu, dar foloseam unt/margarina si bateam albusele spuma. In rest, cantitatile= la fel. Pupici si la cat mai multe prajituri!
Este f bun…minunat!!! am incercat aseara si a iesit perfect.A ramas un colt.Toate retetele par exact ceea ce cautam .Felicitari!! Nu ma mai satur de stat in bucatarie.
Fetelor, proportiile date sint perfecte. E totusi vorba despre un chec economic, de aceea apare uleiul la ingrediente 😉
…cat despre pufosenia lui, se pare ca v-am indus, involuntar, in eroare, extaziata fiind de simplitatea si rapiditatea cu care se face, numindu-l „pufos”…ceea ce nu prea este 😛
Este un chec simplu, cu ingrediente simple si la indemana, dar care iese foarte bine in orice combinatie, si care e mai degraba „bine legat”…a nu se confunda cu „batut” :)))
Mea culpa, asadar, privitor la acest asepct.
Apoi, canile de faina sint da, pentru o portie cum am specificat si in reteta, doar ca depinde si de calitatea fainii…astfel, v-am sugerat si la finalul postarii sa nu umpleti canile decat pe trei sferturi sau sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.
Bafta si pofta mare tuturor!!! 🙂
2 cani de faina sunt pentru un chec ? sau reteta e pentru doua checuri?multumesc . vreau sa fac reteta si nu am inteles.
Da asa cum a spus si Anca. cantitatile la ulei si lapte sunt prea mari. Respectand reteta. cu 1/2 cana ulei checul iese cam gretos, si in nici un caz pufos.
Il facea si mama cand eram copila 🙂
Acum eu fac un chec asemanator insa nu mai aleg retete cu ulei . Mi se pare cam mult…….
Buna, Laura! Am facut din nou checul astazi. Prima data nu mi-a iesit foarte bine, pentru ca nu am tinut cont de sfatul cu faina.
Astazi a iesit f bun, chiar daca am avut o surpriza neplacuta cu laptele, si l-am inlocuit cu iaurt.
Te pup!
Laura, acum am scos checul din cuptor. Este cel mai bun chec din care am gustat pana acum. Nu s-a lasat, nu este cleios… este minunat!
Nu mai spun ca este extrem de economic.
Laura mie nu mi-a iesit pufos checul, adica era oarecum cleios inautru desi am pus mai putin ulei ca in reteta, si nu era crescut inautru, era ciudat, oricum nu pufos cum ar fi trebuit sa fie. ce am gresit?:(
am urmat pasii tai , iar acum am pus checul in cuptor revin mai tarziu sa va zic cum mi-a iesit si mie …..
buna Laura arata delicios checul o sa il fac si eu multumesc pt reteta . cu drag Ioana
Numai ce am pus checul la cuptor!
Am doar 17 ani,fapt pt care nu nu am prea gatit pana acum.Sper sa iasa bine!Voi reveni mai tarziu sa va spun ce si cum a iesit!
Ce bun a iesit;i-am pus si cateva stafide.
Multumesc ca existi si m-ai invatat sa gatesc!
Buna! Am facut si eu checul simplu dupa reteta ta si a iesit foarte pufos, copilasul meu a fost foarte incantat.Cu timpul de coacere nu am fost prea in clar, dar eu l-am lasat cam 40 min la copt. A fost bine asa pana la urma. Ms de reteta.:)
Miammm, multumesc pentru reteta!
E primul chec din viata mea si a iesit muuult mai gustos decat ma asteptam 😀
Si, cine a zis ca dragostea mai trece si prin stomac adevarat a grait, ca mare bucurie i-am facut sotului meu
am si eu o intrebare? cum stabilesti temperatura in cuptor? 180, 175 grade.
Azi am facut si eu primul meu chec, de una singura, la 20 de ani… La cat de mare, pufos si frumos era, i-am facut si o poza! 😀 Au venit niste prieteni la mine si la logodnicul meu, Cristi. Dupa ce am mancat gratar, am mancat tot checul :)))), semn ca le-a placut si lor. Putin mai tarziu au aparut si parintii mei si cand le-am aratat poza, li s-a facut pofta :))… asa ca am mai facut unul, iar acum ne bucuram toti de el. Multumesc si felicitari pentru reteta aceasta simpla si gustoasa! Salutari din Sibiu! :*:*:*
un chec mai simlu nu am mai intalnit,e fain rau de tot …felicitari!
In afara de secretul cu faina, mai ai un secret de mentionat – dimensiunile canii, cu aproximatie … aici se pacalesc multe gospodine – fiindca desi e o cana peste tot, sunt si OUA… si atunci… daca e prea mare cana (prea mica nu poate fi…) ouale nu sunt de-ajuns. Pe baza de experienta, cana are cam 200 ml plina-ochi…. Pe de altas parte, eu fac acelai chec de ani de zile, minim 20 (vaaaaaaaiiiii ce baba sunt) si este asa: 200 zahar, 240 faina, 2 oua, 150 lapte, 150 ulei, cacao, arome, praf copt, stafide, etc – procedura explicata de tine … Poate asa ajustezi si rata de „cum de le iese astora si mie nu?!?” 🙂 Ceva bun cu nuca mai faci? 🙂
Buna Laura!
Inainte de toate,felicitari pentru blog!
Am pregatit acest chec ,chiar acum il am in cuptor,este crescut tare frumos si nu a crapat deloc,abia astept sa-l papacim….
P.s. sunt la dieta dar dupa ce am vazut aceasta reteta….deci azi si maine …deloc dieta,heeee
pupicei si multumesc frumos pentru reteta,am sa-ti pun si poze.
Buna!
As vrea sa incerc si eu azi reteta minune dar…pot sa-l fac si fara praf de copt? iar in loc sa pun altceva (gen bicarbonat de sodiu…?)
Multumesc!
C.
Foarte bun. Un aspect- am pus o jumatate de cana de zahar si a iesit foarte dulce, deci cu o cana de zahar e foarte foarte dulce. La faina, la mine a intrat o cana fix si a iesit foarte bun(am folosit faina alba Baneasa 000), puhav (am batut ouale pana s-a topit zaharul – pe baie marina, sa se mentina in cuptor). Am pus bucati de nuci. Ar mai merge si coaja rasa de lamaie in aluat pt o aroma fresh. Succes!
Foarte bun, dar de ce mi s-a lasat compozitia cu cacao la fundul checului?
a iesit minunat…am facut in forma mare de copt…si a iesit foaarte pufos si inalt….eu am pus si visine pe ici colo…azi vroiam sa incep regimul dar m-ati corupt cu cat l-ati laudat…aveati dreptate
Buna Laura. Tocmai am facut reteta de chec si mi-a iesit delicios. Abia astept sa incerc si alte retete de pe blog. Te pup
Ce sa mai spun… Copilul meu care nu mananca prajituri, a mancat deja 3 felii de chec! Asta-mi spune ca este foarte bun! 🙂
vazut…placut…facut…placut:)
Foarte bun si foarte usor de facut! Ma bucur mult ca am gasit aceasta reteta. In mod sigur il voi mai face si alta data.
Tocmai l-am incercat si eu!A iesit super!Data viitoare voi incerca si chestia cu furculita pentru efect asa cum spunea Sasha!Multumesc mult!Foarte simplu si foarte bun!
Buna Laura , tocmai ce am scos de la cuptor chec’ul si este nemaipomenit.De cateva luni ma tot uitam dupa o reteta simpla de chec.Eu sunt in Statele Unite de 2 ani si imi este f dor de prajiturelele copilariei mele.Aici, este ceva asemanator cu checul (pound cake), dar mult mai dulce ( si cu gust bogat in vanilie).
Ce mai , iti multumesc enorm pt reteta !Respectele mele pt ceea ce faci ( si ale sotului si el iubeste dulciurile din Romania , pt ca nu sunt atat de dulci ca aici =)) )
Un an nou fericit si numai bine!
Laura am facut si eu checul si a iesit ff bun, a crescut si are gustul acela traditional de chec 😀 un pic mai putin praf de copt daca puneam, am facut si eu portie dubla asa ca am pus 2 de praf de copt :))In rest, clar voi repeta reteta, simplu de facut si gustos, numai bun langa o cafeluta!