L-am incercat pentru prima oara cand eram doar un copil, dar il prepar si acum cu aceeasi incantare, semn ca este menit sa fie facut cu drag si peste ani.
E grozav si-asa simplu, cu o „picatura” de cacao in mijloc, dar e bine de stiut ca poate fi foarte usor modificat si innobilat cu alte minunate arome (vanilie, lamaie, rom), ori imbogatit cu fructe, nuci (chiar si de cocos ) sau bucatele de ciocolata. Il puteti folosi pana si ca blat de tort sau prajitura. E atat de nepretentios si bun!!!!!!
Reteta o am de la matusa mea Fany, care e o bucatareasa desavarsita si stie sa gateasca…si mult si bine 😀
Ingrediente pentru un chec:
- 2 oua mari
- 1 cana zahar
- o jumatate de cana cu lapte
- o jumatate de cana cu ulei
- 2 cani faina, dar nu pline!
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 2, 3 linguri cacao, pentru efectul marmorat
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Se sparg ouale, intregi, si se adauga zaharul (eu am facut portie dubla 😀 ):
Se mixeaza putin:
Se toarna laptele, apoi uleiul (eu le-am pus pe amandoua deodata 😛 )
Se adauga faina cu praful de copt, cernute:
Asa arata compozitia la final, dupa nici 5 minute 🙂
Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( patru, cinci linguri…sau chiar mai mult, daca vreti)
Cele doua forme ale mele, pregatite:
Compozitia de cacao se toarna in mijloc:
Se dau formele la cuptor pentru cca. 35-40 de minute ( faceti testul cu scobitoarea)
Se tin primele 15-20 de minute la foc potrivit (180 grade C), dupa care se reduce focul la 170 grade C (foc mai moale)
Checul se pudreaza cu zahar praf, se feliaza si se serveste cu pofta 🙂
Sectiune:
Eu l-am cam ars fiindca intre timp trebuia sa joc cu Bogdi fotbal pe coridor 😀
Edit: Am revenit cu portia de anul asta, de Craciun. De data asta, facut sub forma de prajitura, in forme maaari de copt!
Simplu:
…si presarat, inainte de a-l da la cuptor, cu bucatele de nuca si rahat:
Nota: Vreau sa va atrag atentia asupra unui lucru, aparent banal, dar de mare insemnatate in reusita acestui minunat chec: faina difera foarte mult, de la tara la tara, de la un producator la altul, fiind dupa caz mai umeda sau mai uscata, asa ca va sfatuiesc sa nu umpleti canile pana la refuz (doar pe trei sferturi) atunci cand il preparati, ci sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.
Gustos ca-ntotdeauna!!!
232 comentarii
incercai si eu. genial pot spune. cautam de mult o reteta usoara, pentru atunci cand nu am timp si chef sa ,, bucataresc” mai mult. multumesc si felicitari! Vera din Constanta
Multumesc ptr reteta, am descoperit-o de curand si am si incercat-o ieri.. si checul l-am transformat in blat ptr tortul meu.
Te pup!
Te pup dulce, Iuliaaaaa, esti o draguta!!! 🙂
Ma bucur extraordinar de tare pentru reusita ta, mii de felicitari! (mereu ma emotionez cand primesc mesaje de la fete atat de tinere ca tine 🙂 )
Te-astept cu mare drag sa revii, cu vesti la fel de grozave 😛
Wow, Bogdan, sint foarte magulita ca ai ales checul mei cel simplu drept prima ta „incercare dulce” 🙂
…dar in acelasi timp si destul de necajita fiindca nu ti-a iesit pe masura laudelor pe care le-a primit pana acum 😛
Eu sint de vina fiindca nu am specificat cu exactitate temperatura si timpul de coacere, dar cum mereu l-am facut (si copt) „din ochi”…
Promit sa il refac, si sa-l cronometrez ca la carte 😛
Temperatura setata de tine a fost foarte mare si de-aia a ramas crud in mijloc, cum bine-ai intuit. As zice ca data viitoare (sper ca va mai fi una :P) sa-l coci la 180-190 grade, primele 10 minute, pentru ca praful de copt sa-si faca treaba :)) …dupa care sa reduci usor focul, dar nu mai putin de 170.
Testul scobitorii e unul simplu, cu el verifici daca checul s-a copt, astfel: introduci scobitoarea in mijlocul lui si daca o scoti curata, inseamna ca s-a copt indeajuns; daca mai ramane compozitie, mai lasi putin…
Sper ca ti-am fost de folos…si sper sa ma ierti ca nu ti-am raspuns mai devreme 🙂
Te-astept cu vesti noi si imbucuratoare despre cea de-a doua „incercare” :)))
delicios, si simplu. in ciuda faptului ca am doar 15 ani mi-a iesit absolut gustos . toata lumea care a gustat m-a rugat sa ii dau reteta. si colegii l-au admirat . merci mult pt retetaa!
Draga Laura, reteta e simpla am incercat-o. E prima data in viata mea cand incerc sa fac o prajitura. Totul bine si frumos dar nu ai spus la ce temperatura se coace, eu nestiind am pus aragazul la 220 grade, s-a copt dar in mijloc nu prea, cred ca s-a copt prea repede. Si care e trucul cu scobitoarea? Multumesc mult. Bogdan
Ralu draga, nu pot decat sa ma bucur la maxim pentru reusita ta 🙂 …si sa iti multumesc pentru incredere!!!
Spor la bucatarit in continuare! :))
l-am incercat si eu ..sunt extrem de multumita de rezultat..felicitari…. s-a mancat imediat ;))) si astazi ma pregatesc sa-l fac din nou ..hihihih
succes o sa mai incerc si alte retete
Cccris, bine-ai venit la noi! 🙂
Foarte fain tortuletul sarbatoritului, mersi de link!
Sa iti traisca flacaii si sa le faci numai bunatati 🙂
P.S. Iti multumesc si pentru pontul cu facutul checului la masina de paine 😉
Tare ne place si noua checul asta!
p.s.: eu mi-am luat de citeva luni o masina de paine, iar de atunci orice chec vreau sa fac dupa retetele clasice le fac la masina. Pun toate ingredientele gramada acolo ( nici ouale nu le mai bat sau separ) si iese o compozitie perfecta pt chec sau tort sau orice altceva. cccris.blogspot.com
Cu o reteta ca asta fac sie torturi si prajituri. Am facut de ziua baiatului meu acum citiva ani un tort in forma de peste la gratar haios. uite cum arata cccris.blogspot.com
Viata, asa e, checul asta are „vechime” :)) …si a fost savurat, iata, de generatii intregi…
Mersi mult pentru pontul cu amoniacul 😉
Mii de multumiri pentru mesaj!
Giulietta, cat de draguta esti!!! :))
Nu-ti face griji pentru graba cu care mi-ai scris…ma bucur ca ti-a reusit!!!! …si ca l-ai impresionat pe iubi tau 😛
Te mai astept cu impresii si despre alte preparate, acum ca ai depasit pragul de „incepatoare” :))
Pupici!!!
Lybrary, iti multumesc frumos pentru ca mi-ai impartasit dragostea ta…si a intregii familii :)) …fata de checul meu simplu!
Te pup pentru ca l-ai incercat!!!
De cate ori am facut si eu checul asta nici nu mai tin minte!
Il faceam si pe timpul lui Ceauseascu.
Se poate face in multe variante; iarna il fac cu cacao, nuci si visine.
Il mai fac si sub forma de tarta cu fructe – dar pun amoniac in loc de praf de copt ( iese mai pufos).
scuze pt greselile de ortografie ,..dar ma grabeam sa public comentariul ca sa pot sa scot checul din cuptor..a iesit suuper bun..a crescut suficient de mult..:)))e ff bun..:))asa a zis iubi meu!!:))))care nu a mai avut rabdare sa se raceasca si a si taiat o bucatica sa vada cum e!!..:)))
eu o am acum la cuptor..o sa va zic ce-a iesit in catema minute..:)) trebuie sa o felicit pe autoare.e de fff mare ajutor celo care nu le prea au in ale gatitului..eu sunt o incepatoare..:))dar sper totusi sa iasa ceva bun..:))reteta fff simpla si oricine o poate face..feliitari inca o data!!..:)))
Merci mult pentru reteta. Checul este intr-adevar foarte gustos. Imi place la nebunie si celor de acasa la fel.
Ceau, Sasha!!! Bine-ai venit! 🙂
Ma bucur ca esti familiarizata cu acest gustos chec! …si da, ai dreptate, se pot face tot felul de
„modele” in aluat, asa ca dezlantuiti-va inspiratia! 😛
Eu i-am ramas fidela in preparare celui transmis de matusa mea, care „turna” un pic de aluat cu cacao in mijloc… 🙂
Gabi draga, cred ca de-acum putem vorbi la trecut despre portia ta de chec :)))
…de al carui minunat gust sper sa va fi bucurat cu totii!
…nu stiu, insa, de ce ti-a iesit sfaramicios…e un chec pufos, intr-adevar, care se „rupe” usor, adica nu e „batut”, innecacios…
L-ai taiat cat era inca fierbinte sau ai pus prea mult ulei?! …caci atunci devine prea fraged si se poate intampla asta…
Oricum, eu sint incantata ca l-ai incercat 🙂
Cat despre deserturile de vara pe care ti le-as recomanda, ar fi: inghetatele mele fabuloase 😀 …si tot ce ti se pare apetisant din bara de retete 😉
P.S. Cum ai facut pana la urma cu „tapetatul” tavii? …ai uns-o cu grasime si-apoi ai pudrat-o cu faina, nu?!
Buna Laura,
Uite aceasta prajitura o numeam acasa „Zi si Noapte”, buna, simpla si rapida.
Secretul este ca la urma, dupa ce ai adaugat cacao, vei lua o furculita, si foarte finut, faci cercuri, centrate, care vor da un aspect foarte diferit, frumos si nu adunat intr-un loc.
Asta este secretul de la bunicuta mea!!!
Laura am facut checul fara foaie..a ieshit sper bun si dulce dar se cam faramiteaza 🙁 nu stiu unde am gresit..am pus exact cantitatea pt un chec..un rest numai bun de mancat :>
buna Laura, vreau sa incerc si eu acest chec minune 😡 ca toata lumea il lauda pe aici,dar am o nelamurire in formele de chec e musai sa punem hartie de copt ? ms mult si imi mai recomanzi cva usor de vara?:X
Ella, draga mea, ce veste minunata!!! 🙂
Iti doresc din tot sufletul: sarcina usoara si bebe sanatos!
Ma bucura extrem de mult (acum ca stiu in ce „stare” te afli :P) faptul ca ti-a picat atat de bine checul meu simplu! 🙂
…si iata, nu numai tie!!! :)))
Te pup si te astept, cu mare drag, sa revii cu noutati!
P.S. Ma bucur ca ai dat si de salamul de biscuiti! 🙂
E grozav de bun, o sa-ti placa mult, stiu sigur! 😉
Alyonuschka, m-ai bucurat foarte tare cu mesajul tau!!! 🙂
Te pup si iti urez mult spor in continuare…si in prepararea acestui chec dar si in a altor retete de-ale mele! 🙂
buna ,laura! uite caut acum o reteta de salam de biscuiti,…poate stii tu,o reteta tot asa de buna ca si reteta de chec,ceva simplu…;).m-am uitat,dar poate nu am cautat unde trebuia ….dar daca ai si foto cu reteta e super.la reteta de chec …fotografiile m-au facut sa incerc reteta….m-ai ales ca sunt si insarcinata,…nu am avut liniste pana nu am facut checul ,apoi mi-a placut asa de mult ,incat l-am mai facut o data ,…si am dat reteta si la altiii…celor care au gustat au zis ca e super….felicitari,inca o data!
Am facut si eu acest chec dupa aceasta reteta si mi-a iesit – un chec gustos, moale si puhav. E simplu de facut si nici de ingrediente deosebite nu ai nevoie.
Simona, sint incantata ca vrei sa iti surprinzi prietenul cu reteta mea de chec! 🙂
Vei reusi, cu siguranta!!! 😛
Irina, draga de ea, ti-a dat raspunsul la intrebare 🙂 …deci, nu trebuie sa stingi praful de copt, ci doar il amesteci cu faina si adaugi apoi la compozitie…
Va pup pe amandoua, fetelor!!! 🙂
P.S. Simo, sa-mi dai de stire cat de mare a fost surpriza! 😛
Ella draga, mi-ai facut seara mai frumoasa! 🙂
Ma bucur mult ca esti atat de incantata de chec…si nu numai! 😛
Te-astept, cu drag, oricand, sa te inspiri din retetele mele!
Pupici!!!
Merge si nestins! Laura m-a invatat! :). Am citit pe culinar! Laura eram prin zona si de asta mi-am permis sa raspund!
Buna Laura!Azi am descoperit aceasta reteta si vreau sa stiu daca la acest chec praful de copt nu se stinge cu otet sau lapte?Vreau sa fac si eu sa-mi surprind prietenul cu ceva simplu si gustos dar facut de mine.Mersi mult.PA
fooooarte bun!…e a doua oara cand fac chec saptamana asta….sa nu mai zic ca m-am indragostit de ea(reteta).simplu,rapid si foarte,foarte bun….iar acum…mananc…chec,:)) FELICITARI pt reteta si pt multe altele.sunt foarte multe retete care cred ca voi incerca sa le fac….bv .
Amalia, te iubesc!!!!!!!!!!!!!!! 😛
Cuvintele tale calde si extrem de admirative cat si bucuria ce ti-am simtit-o „in glas” m-au cucerit! 🙂
Te pup dulce, dulce pentru mesaj si iti multumesc ca mi-ai facut…e deja noapte :))) …deci -noaptea mai frumoasa!
Sa mai treci pe la mine!!!
P.S. Sint incantata de succesul pe care il ai cu checul meu simplu! 🙂
Irina, draga mea, te pup dulce pentru ca ai incercat checul meu si al lui Bogdi favorit! 😛
Ma bucur mult de tot ca ti-a placut!!!
Am fost pe la tine „in vizita” :)) …si l-am admirat: deloc ars, ba chiar pufos si extrem de apetisant in combinatie cu feliile de piersici!
…asa ca, tot ce pot sa-ti spun este: Felicitari!!! 🙂
P.S. Faza cu arsul checului din cauza blogului m-a amuzat teribil…desi n-ar (prea) fi fost cazu’ :)))))
de cand am descoperit reteta ta de chec, am incercat-o de nenumarate ori si imbunatatita si simpla si nu ma mai satur…in plus am recomandat-o mamei, bunicii, prietenelor…ce sa spun?! esti un adevarat izvor de inspiratie.imi face reala placere sa vad cat de bogata in experienta gastronomica esti!bravo!
Laura tu ai ars checul ca ai jucat fotbal cu baietelul. Eu din cauza ta 🙂 Pardon din cauza blogului tau. Admirandu-ti retetele am uitat ca focul trebuia dat mai pe mic :). Delicios checul si nu e inncacios. Sunt multumita de combinatia cu piersici. Delicios. O sa postez poze pe culinar si pe blogul meul. Pupici.
Dadida draga, m-ai impresionat si bucurat la maxim cu afirmatia ta!!! 🙂
…de trei ori intr-o saptamana!? -toate felicitarile mele!!!
Foarte bucuroasa sint ca va place atat de mult! …caci ma gandesc ca a papat si puiutul tau, nu? 🙂
Te pup si te mai astept cu impresii…si despre chec, de ce nu?! 😛 …dar si despre alte preparate, numa’ bune pentru mamici si copii! :))
gres nu am dat ca l-am facut de vreo 3 ori in saptamana aia …odata simplu,odata cu nuca macinata si alta data cu glazura de ciocolata…mmmmmm…o bunatate…dar nu mai intru pe site-ul tau ca ma fac de 3 ori cat sunt…am pus punct dulciurilor, desi sunt delicioase si am intrat la cura ca vine primavara si eu …vreau bluzite stramte si pantaloni fara burta….
Te pup, Dadida!!! 🙂
Eu zic ca nu ai cum sa dai gres cu checul asta…nici la prepararea lui si nici la „consumarea” lui, hi, hi…
E preferatul lui Bogdi, atata pot sa-ti spun! 😉
checuletul meu e acum in cuptor…sa vedem ce o iesi …oricum …multumesc Laura ca ai facut blogul asta ca asa ma mai pot inspira si eu din retetele tale si diversific papica copiilor.
Cori, ma bucur ca iti place checul…dar sa stii ca e mai degraba gustos decat aratos! 😛
…si poate ca l-ai incercat deja…
Te pup, oricum pentru mesaj!
Arata f bine
Adriana, te pup pentru chec! 🙂
…si pentru ca l-ai incercat – si pentru ca ti-a placut! 😛
Te mai astept cu noutati! 🙂
Mmmm, Elena, cat de bine suna varianta asta a ta, mai „dark” 😛
…cu stafide imbatate-n rom!!! 😀
…s-au strans atatea variante delicioase, de cand am postat eu prima oara checul asta simplu…incat, cred ca as putea trai linistita, pana la adanci batraneti…tot facand variatiuni pe tema lui :)))
AM FACUT AZI INTR-UN ACCES DE VREDNICIE …EXCELENT, DELICIOS
Azi l-am refacut, si am pus cacao in toata compozitia:) si stafide tinute in rom, a iesit delicios!:D
va rog spuneti mi si mie cate daca il fac in tava de copt dublez reteta
Elena, ma bucur mult de tot ca au papat frumosii tai :P…si ca a fost si pe placul mamei tale 🙂
Eu nu l-am mai facut de luni de zile… poate-l refac in we asta, pentru Bogdi…
…greu, greu ma adun, dupa vacanta minunata ce am avut-o 🙂
Pupici!
Super bun! Te pupam Laura, au papat George si Gabi de abia i-am potolit:) Cat de usor, i-am dat mamei reteta sa o faca si ea, ca era satula de invartit margarina si alte cele:P
Dar tu unde esti de nu ai mai scris nimic???
Doamneee, ce veste minunata!!!!
Moisescu…si mai cum?! …ca-mi vine sa te strig pe nume si sa-ti spun ca te iubesc!!! 😛
Sint mai mult decat fericita ca ti-a iesit atat de frumos si ca ti-a placut!!!
Vaaaiii, si ce m-as mai fi bucurat de poze, sa-l vad si eu… aici nu poti sa pui ca m-au mai intrebat fetele dar ai putea sa intri pe culinar.forum, unde la „Retete in imagini” vei gasi topicul meu, cu checul simplu…si acolo poti sa pui cate poze vrei…
Super-incantata sint! :))
Te pup dulce!!!
daca l fac in tava de copt cate oua sa pun
E prima oara cand m-am hotarat sa fac un chec si sa nu mai cumpar. Am gasit intamplator reteta ta de chec simplu. Am incercat si… a iesit cel mai bun, cel mai delicios si cel mai frumos chec mancat vreodata. E mare cat un cozonac! E urias! Am vrut sa-ti trimit poze cu el dar nu stiu cum… Multumesc pentru reteta! Promit sa incerc si altele!
Buna Laura! Tocmai am scos checul din cuptor, sper sa-mi iasa din prima! Multumim pt minunatele tale retete!