Chec simplu economic

215 comentarii
Acest chec simplu economic, dar extrem de delicios, a fost prima mea reusita culinara 😛
L-am incercat pentru prima oara cand eram doar un copil, dar il prepar si acum cu aceeasi incantare, semn ca este menit sa fie facut cu drag si peste ani.
E grozav si-asa simplu, cu o “picatura” de cacao in mijloc, dar e bine de stiut ca poate fi foarte usor modificat si innobilat cu alte minunate arome (vanilie, lamaie, rom), ori imbogatit cu fructe, nuci (chiar si de cocos ) sau bucatele de ciocolata. Il puteti folosi pana si ca blat de tort sau prajitura. E atat de nepretentios si bun!!!!!!
Reteta o am de la matusa mea Fany, care e o bucatareasa desavarsita si stie sa gateasca…si mult si bine 😀

Ingrediente pentru un chec:

  • 2 oua mari
  • 1 cana zahar
  • o jumatate de cana cu lapte
  • o jumatate de cana cu ulei
  • 2 cani faina, dar nu pline!
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 2, 3 linguri cacao, pentru efectul marmorat
!!! Am folosit acelasi tip de cana pentru a masura ingredientele (250 ml)

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se sparg ouale, intregi, si se adauga zaharul (eu am facut portie dubla 😀 ):

Se mixeaza putin:

Se toarna laptele, apoi uleiul (eu le-am pus pe amandoua deodata 😛 )

Se adauga faina cu praful de copt, cernute:

Asa arata compozitia la final, dupa nici 5 minute 🙂

Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( patru, cinci linguri…sau chiar mai mult, daca vreti)

Cele doua forme ale mele, pregatite:

Compozitia de cacao se toarna in mijloc:

Se dau formele la cuptor pentru cca. 35-40 de minute ( faceti testul cu scobitoarea)
Se tin primele 15-20 de minute la foc potrivit (180 grade C), dupa care se reduce focul la 170 grade C (foc mai moale)

Checul se pudreaza cu zahar praf, se feliaza si se serveste cu pofta 🙂

 

Sectiune:


Eu l-am cam ars fiindca intre timp trebuia sa joc cu Bogdi fotbal pe coridor 😀

 

Edit: Am revenit cu portia de anul asta, de Craciun. De data asta, facut sub forma de prajitura, in forme maaari de copt!
Simplu:


…si presarat, inainte de a-l da la cuptor, cu bucatele de nuca si rahat:

Nota: Vreau sa va atrag atentia asupra unui lucru, aparent banal, dar de mare insemnatate in reusita acestui minunat chec: faina difera foarte mult, de la tara la tara, de la un producator la altul, fiind dupa caz mai umeda sau mai uscata, asa ca va sfatuiesc sa nu umpleti canile pana la refuz (doar pe trei sferturi) atunci cand il preparati, ci sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.

Gustos ca-ntotdeauna!!!

image_pdfPDFimage_printPrint
215 comentarii
29

Alte retete delicioase pentru tine

215 comentarii

Nicole 15 noiembrie 2018 - 15:08

Hello, super checde 20+, facut si refacut de nenumarate ori, am dat reteta si prietenelor mele care au fost incantate, chiar azi am comanda de la colegii sotului de un ,, cake romanesc,,, mentionez ei sunt englezii si cica nu au mancat asa ceva pana acum.
nota 20+ pentru asa reteta si de la ficamea

Raspunde
Cornelia Dumitra 13 martie 2018 - 17:04

Mulțumesc pentru rețetă e foarte ușor de făcut mai ales pt mine care am făcut pt prima data . La copii le place enorm de mult . Mulțumesc încă odată.

Raspunde
Emi 26 februarie 2018 - 20:50

Buna seara ! Un chec tare gustos.Multumesc !😊🌻

Raspunde
Uloi Lavinia 18 februarie 2018 - 12:05

Bună ziua acuma pregătesc și eu acest chec delicios mulțumesc pentru rețetă.O duminică plăcută vă doresc

Raspunde
Manuela Maria 9 februarie 2018 - 13:48

Buna Laura! Deci din 2015 si pana acum fac de nerepetate ori checul asta. Sa nu-ti mai spun ca din compizitia asta merge de minune la tortul cu fructe. Felicitari si multumesc pt reteta!

Raspunde
Laura Sava 12 februarie 2018 - 11:09

Eu iti multumesc, draga mea, pentru ca il refaci de atatea ori cu bucurie!!! 🙂
Asa este, se poate transforma foarte usor in orice alt “dulce”: blat de tort, briose, etc.

Pupici o mie!!!

Raspunde
Laura 26 mai 2019 - 14:34

Buna laura.Eu mă numesc tot Laura și sunt atât de încântă de acest chec și nu numai.Ma bucur că postezi retete.,mai sunt doamne care postează rețete și chiar sunt celebre(nu dau nume)dar rețetele tale sunt super și mereu mi au ieșit.am încercat și alte rețete postate de alte doamne dar nu au avut succes că ale tale .Sa.ti de-a Dumnezeu sănătate și spor la gătit.te pup Laura

Raspunde
Laura Sava 6 iunie 2019 - 00:12

Lauraaaa, iti trimit cei mai dulci pupici din lume!!!! <3 Mi-ai bucurat inima!
Numai bine si tie si sa ma iei intotdeauna cu tine in bucatarie! 😀

Raspunde
Andreea 24 ianuarie 2018 - 19:14

Buna seara Laura! Noi am ales reteta ta pentru ca este simpla iar fiul meu, Marco, il pregateste acum pentru proiectul de la Limba Engleza. Il va duce maine la scoala si o sa il deguste impreuna cu doamna si colegii lui ! Pustiul este clasa a II-a si este pasionat de bucatarie! Multumim pentru reteta!

Raspunde
Laura Sava 12 februarie 2018 - 11:04

Andreea, draga mea, te rog spune-i lui Marco ca sunt fooooarte mandra de el!!! <3
Sunt sigura ca i-a impresionat profund, atat pe doamna cat si pe colegii lui, si ca i s-a propus sa il refaca cat de curand, asa e?! 😀
Salutari bravului Chef iar tie multi, multi pupici!!!

Raspunde
Cris* 14 decembrie 2017 - 17:27

Am incercat e super tare.Delicios

Raspunde
Laura Sava 14 decembrie 2017 - 23:54

Ma bucur mult de tot, Cris!!! Acum mi-e pofta de-o felie maaare si calda de chec, cu lapte rece langa! 😀

Raspunde
FLORY 22 octombrie 2017 - 19:54

Am facut si eu reteta..a iesit perfect.multumesc

Raspunde
Laura Sava 14 decembrie 2017 - 23:52

Sunt extrem de incantata, Flory draga! Sper sa-l savurezi si cu alta ocazie 🙂

Raspunde
nicoleta 11 iunie 2017 - 16:21

am incercat si eu reteta ta de chec si a iesit foarte bun multumesc

Raspunde
Laura Sava 14 decembrie 2017 - 23:51

Ma bucur tare mult, Nicoleta! Sper sa-l refaci de multe ori de-acum inainte! 🙂

Raspunde
Simona Rusu 4 noiembrie 2016 - 09:53

Buna Laura! Am incercat cu diferite ocazii reteta care este super, insa am o problema ca sa spun asa, am observat ca depinde mult ce cana folosesc pentru masura, in special in ce priveste faina, si bineinteles acest aspect schimba consistenta checului. Ai putea te rog orientativ sa imi spui in grame sau ce capaitate are cana ta de masura. Multumesc mult!

Raspunde
Laura Sava 14 decembrie 2017 - 23:50

Simona draga, am mentionat si in postare de cana mea 😀 …care are 250 ml.
Poate reusesc zilele astea sa refac checul si sa-l “prind” in gramaje.

Faina, desigur, are o mare importanta, dar nu-as zice ca-i una cruciala :)) Daca aluatul obtinut e prea vascos, mai adauga un pic de lapte. Sau un ou.

Pupici multi pentru ca iti place checul nostru simplu! <3

Raspunde
Valentina Bacalu 20 iulie 2016 - 22:35

Mulțumesc pentru deliciosul chec!!!! Soțul a rămas multumit !!! Super pur si simplu!

Raspunde
Laura Sava 21 iulie 2016 - 15:14

Ce mult ma bucur, Valentina 🙂
Si eu sunt fericita cand il surprind pe Cipi (inca reusesc 😀 ) sau pe Bogdi!!!

Raspunde
Mada Maria 12 iulie 2016 - 19:58

Am facut si eu azi checul ^_^ nu a iesit la fel de aratos,dar este foarte bun ..multumim pt minunata reteta .

Raspunde
Laura Sava 21 iulie 2016 - 15:13

Ma bucur tare mult!!!! Sigur a fost si chipes 😀

Raspunde
Carmen 18 septembrie 2015 - 01:20

Nu,fructele nu le-am dat prin faina si erau intr-adevar destul de multe:D dar le-am taiat in bucatele mici si reteta am respectat-o ,oricum o sa incerc si varianta asta multumesc pentru sfat!

Raspunde
Carmen 17 septembrie 2015 - 10:20

Foarte bun checul am doar o intrebare, cum pot face un chec cu fructe? Am incercat de cateva ori dar in locul unde erau fructele ramanea necopt…se pun spre sfarsit? Sau cand pun compozitia la cuptor?

Raspunde
Laura Sava 17 septembrie 2015 - 14:06

Carmen draga, conteaza foarte mult cat de dens e aluatul.

Si cat de mare e cantitatea de fructe.

Si daca fructele sunt taiate in bucatele si-apoi date prin faina.

Destul de multe detalii, nu-i asa?! 😀 …dar sunt importante (si cuptorul trebuie sa fie bine incins dinainte).
Daca te gandesti sa faci checul simplu, dar cu fructe, iti dau aici o idee: https://www.laurasava.ro/2011/06/17/guguluf-cu-cirese/

Spor la treaba!!!

Raspunde
Madalina 7 iunie 2015 - 17:42

O reteta foarte buna si economica, am facut si eu acelasi chec impreuna cu mama mea, cu multi ani in urma, reteta o aveam din calendarul cu retete 1995.

Raspunde
Carolina Rotaru 21 aprilie 2015 - 17:05

Super foarte delicios…!!

Raspunde
alina 28 decembrie 2014 - 15:25

chiar azi l-am pregatit si eu fetitei mele Maria !! a iesit foarte bun,si delicios :* :*

Raspunde
Svetlana Spatari 22 octombrie 2014 - 16:13

Foarte usor si delicios!!!

Raspunde
anybell 30 septembrie 2014 - 14:43

Buna! am o reteta de la mama asemanatoare cu a ta:1 cana iaurt, 1 cana zahar, 2 oua, 5 linguri ulei, 1 cana faina, sare, praf de copt, mirodenii. Se coace la foc potrivit 40-45 minute. Dupa ce creste frumos in cuptor se lasa sa fie oare prea putina faina? Care ar putea fi cauza? multumesc mult!

Raspunde
miha47 15 septembrie 2014 - 21:19

Le-am facut de nenumarate ori,si am dat reteta si unor prietene…Rezultatul? Un deliciu!!!!!! Multumesc pentru reteta!

Raspunde
andreea 19 iulie 2014 - 10:47

Am citit din curiozitate comentariile,nu toate dar la unele chiar m-am minunat,…cum sa pui DROJDIE la CHEC?????????!!!!!!!!!!!!!!! Laura este o desavarsita demult ii “fur” si eu retetele hihihi :)….dar trebuie sa respectam intru totul pasii si ingredientele daca vrem sa avem reusita!!!

Raspunde
Claudia Andronache 29 iunie 2014 - 23:27

cu oriceee este delicios

Raspunde
dumitrita 20 iunie 2014 - 17:58

e forte bun lam facut si eu

Raspunde
erika 15 iunie 2014 - 17:35

si eu l-am facut ,e foarte bun …

Raspunde
Roxana 28 mai 2014 - 15:05

Bun, bun, bun, multumesc pentru reteta 🙂

Raspunde
Cornelia Barbu 15 mai 2014 - 08:59

L-am facut si in cinci minute a disparut de pe platou, multumesc pentru reteta..

Raspunde
narcisa alice 13 mai 2014 - 10:58

e foarte bun felicitari doamnei LAURA SAVA

Raspunde
AILIN 18 aprilie 2014 - 17:17

bunica de abea asteapta sa se faca

Raspunde
Andrada 28 martie 2014 - 15:49

l-am facut si a iesit super gustos mersy :*

Raspunde
corinaliliana.frunza@gmail.com 7 mai 2020 - 15:54

Wow.. Simplu de făcut și f bun… Merci

Raspunde
Madalina 28 ianuarie 2014 - 21:15

Si eu l.am facut si a iesit suuuper!! Multumesc pentru reteta!

Raspunde
Anca Mirela Neacsu 25 ianuarie 2014 - 18:14

Buna, Laura am facut si eu checul acesta economic si spre surprinderea mea a iesit spectaculos, pufos gustor si arata super! multumesc pt reteta toata familia a fost incantata de chec! PS eu am pus si bucati de ciocolata…

Raspunde
ami 12 ianuarie 2014 - 17:43

l-am pus intr-o tava pt tort cu bucati de ciucalata si pe deasupra nuca de cocos rasa…apoi punem budinca de vanilie

Raspunde
Anca M. Dragan 28 noiembrie 2013 - 16:07

Foarte bun checul, Laura, si ajuta foarte mult faptul ca ai postat timpii si temperaturile exacte de coacere (asa mi-a iesit perfect din prima). O intrebare: se poate face complet cu cacao (in loc de doar marmorat) si daca da, cate linguri de cacao ar fi necesare?

Raspunde
Amalia 6 noiembrie 2013 - 23:51

Laura, ti-au facut cineva morala despre faina, ca vad ca acum te simti datoare sa zici de faina din alte tari 🙂 funny!

Raspunde
Roxana 29 octombrie 2013 - 15:14

Am facut si eu si a iesit perfect…Multumesc Laura…toate retetele tale sunt minunante…le fac cu mare drag. Multumesc

Raspunde
Boby Shakur 21 octombrie 2013 - 19:06

am facut si eu,numai ca nu mi s a facut inauntru,nu-i deloc pufos,si a crescut putin,oare am pus prea putin praf de copt si multa faina?Va rog sa mi raspundeti sa stiu ce sa fac data viitoare.Multumesc.

Raspunde
Alexxx 13 decembrie 2013 - 16:02

dupa parerea mea cuptorul nu incinge cum trebuie. eu cand am facut chec am pus la 200C timp de 40 d eminute. apoi poate ai pus prea multa apa sau lichide… trebuie sa fie gros de abia sa il torni (cel putin la mine asa a fost pt ca am pus in el fructe crude). daca vrei sa nu mai ai probleme, il torni intr o tava pt ca grosimea dupa turnare sa fie d e1 cm si pui ceva stafide sau nuci sau fructe mai nezemoase sau decongelate si date prin faina (alea cu faina le pun dedesubt s anu mi se vada faina in final)

eu pun numai un sfert din uleiul recomandat si mai adaug putin la lapte pt a compensa lichidele.

succes! oricum reteta este excelenta! tocmai am refacut azi cu visine de congelate la tava de placinta

Raspunde
Alexxx 13 decembrie 2013 - 16:03

in ce priveste praful de copt eu pun dupa pliculet – la mine scrie 10g la un kg de faina; deci un pliculet la 4 cani d efaina

Raspunde
Alina Sabau 9 octombrie 2013 - 16:08

A iesit foarte bun acest chec! Mersi Laura!

Raspunde
Rita Ilies 4 septembrie 2013 - 19:23

Arată super!!! Și folosești și vase Tupperware! Am să încerc. 😛

Raspunde
1 2 3 4

Lasă un răspuns la Laura Sava Renunta

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.