Caramele

16 comentarii
caramele
Nu credeam ca voi ajunge vreodata sa fac caramele, dar pe zi ce trece prind curaj 😀
Am gustat din ele si calde, reprezinta sosul ideal pentru clatite, si le-am gustat si sub forma de caramele -excelente, nici tari, nici moi, nu se lipesc de dinti :))

Daca fierbeti compozitia doar 6-8 minute, veti obtine un sos caramel delicios pe care il puteti turna peste briose sau peste inghetata. S-aveti pofta!!!

 

Ingrediente:

  • 200 g zahar
  • 80 g unt
  • 250 ml smantana pentru frisca (neindulcita)
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
  • 30 g seminte de floarea soarelui decojite si prajite (optional)

 

Mod de preparare:

Se topeste zaharul intr-o cratita curata si uscata, la foc mic. Se amesteca din momentul din care incepe sa se innegreasca pe margini; se lasa sa se caramelizeze. Cand este maroniu, se ia de pe foc si se adauga untul rece, taiat in cuburi. Aveti grija la compozitia fierbinte care se umfla!!! Amestecati cu grija pana cand untul se topeste. Adaugati zaharul vanilat si smantana pentru frisca si amestecati totul foarte bine. Se lasa sa clocoteasca la foc mic cca. 16-18 minute, sau pana ce compozitia se desprinde de pe fundul vasului. In ultimele 5 minute amestecati intruna, sa nu se arda!!! La sfarsit, se adauga semintele, daca vreti, apoi compozitia se introduce intr-o forma unsa cu putin unt (aprox. 10x18cm). Compozitia se lasa sa se raceasca complet. Cand se portioneaza, se plonjeaza cutitul in apa rece si se taie in cca. 30 de bucati care se infasoara in folie.

caramele_01  caramele_02

caramele_03

caramele_04

caramele_05

caramele_06

caramele_07

caramele_08

 

Pozele vechi, pe etape 🙂

Dupa vreo 5 minute de fiert:

Dupa 10 minute:

La sfarsitul celor aproximativ 15-18minute (sa nu lasati mai mult):

Sfat foarte util: in momentul in care turnati compozitia, nu mai neteziti suprafata chiar daca vi se pare ca nu e uniform stratul, ca sa nu patiti ca mine…in poza de mai jos :))

Caramelele gata!!!

Forma mea s-a dovedit prea lunga, in final, fiindca mi-au iesit caramelele cam plate. Data viitoare am sa le fac intr-o forma mai mica si ingusta.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

16 comentarii

Teodora 4 decembrie 2015 - 15:32

Mie mi-a iesit mai mult un sos dens desi le-am lasar peste noapte in frigider, sa continui sa il fierb si il mai las o data la racit?

Raspunde
eu 12 octombrie 2012 - 10:43

am o intrebare.. frisca trebuie sa fie batuta sau nebatuta?

Raspunde
Laura Sava 14 octombrie 2012 - 18:42

Frisca trebuie sa fie lichida, nebatuta 🙂

Raspunde
larisa 20 martie 2011 - 22:23

sunt geniale caramelele 😀 e prima reteta a ta pe care o incerc si sigur nu va fi ultima. you are awesome!!!

Raspunde
Delia 30 noiembrie 2023 - 17:06

Nici mie nu mi au iesit caramelele… cred ca de la unt caci s a separat de zahar

Raspunde
Laura Sava 5 decembrie 2023 - 13:54

Delia draga, Larisei i-au iesit perfect caramelele!!! 😀

Care a fost rezultatul tau, pana la urma?! Sper ca bun!

Raspunde
Mihaela 19 august 2010 - 10:57

daca folosesc frisca normala facuta in casa din smantana am sanse sa imi reuseasca caramelele?

Raspunde
Mami 13 august 2010 - 11:15

Am revenit ca sa-ti spun cum mi-au iesit: bune… 🙂 Deci reteta functioneaza. Numai ca eu sunt terminata. Am muncit asa de mult la ele, ca n-as mai face niciodata. Sa pregatesti ambalaje si sa impachetezi 60 de caramele (mie cred ca mi-au iesit mai multe, ca parca nu se mai terminau :))) e un chin.

Raspunde
Laura 4 august 2010 - 11:39

Mami, si iata ca am destelenit intrebarea din copaci :)) …si vin cu raspunsul: e vorba despre frisca lichida vegetala, gen Hulala 🙂
Spor la treaba!!!

Raspunde
Laura 4 august 2010 - 11:30

Alexandra, imi pare tare rau ca nu ti-au reusit…cred ca problema a fost, totusi, focul, care desi era setat pe minim, a fost prea puternic…
Eu le-am facut pe aragazul vechi, care de-abia imi palpaia…
Pacat ca nu te-ai gandit sa le opresti din fiert cand ai vazut ca incep sa se arda…ai vazut ca in pozele mele, la final, compozitia e destul de curgatoare si are o culoare frumoasa, de caramel 🙂
Nu-i bai, data viitoare iti vor iesi cu siguranta! Iti tin pumnii 🙂

Raspunde
Mami 4 august 2010 - 10:43

De care frisca?? Batuta/nebatuta/smantana? Te rog sa nu ma lasi cu intrebarea in pom, copiii vor caramele.

Raspunde
Una 31 ianuarie 2010 - 00:52

Laura, am incercat sa fac si eu caramele si nu mi-au iesit! :(( cantitatile le-am respectat, timpul de asemenea insa rezultatul e dezastruos! Mi-au iesit dropsuri, nu caramele..sunt f tari (exact zahar ars cum faceam cand eram mica). Focul desi a fost mic si am amestecat des, de pe la 20 min a inceput sa se arda…au o culoare maro inchis…:( Frisca pe care am folosit-o este hulala, nu am batut-o, am pus-o asa. Oare ce am gresit? :(( o este hulala, nu am batut-o, am pus-o asa. Oare ce am gresit? :(( s-a prins tot de cratita…nu stiu cum o s-o mai curat..:(
Alexandra

Raspunde
Laura 4 august 2008 - 21:51

Vai de mine, Joleen!!!…cred ca sint cea mai neserioasa bloggerita din toate timpurile!!! :)))
…bine ca nu ti-am raspuns la intrebare…prin iunie, anul viitor… ma ierti?! 🙂

Sa-ti spun sincer, in momentul asta al vietii mele, ma simt foarte coplesita… de prea multe lucruri…
Sper sa-mi revin…

…si acum, in sfarsit, sa iti raspund la intrebare: tava am uns-o cu unt dar cred ca poti folosi si margarina.
Sper ca nu le-ai facut inca…sau daca da, sper ca rezultatul sa nu fi fost un esec 😛
Te pup dulce, dulce!!!

Raspunde
Joleen 13 iunie 2008 - 19:58

Laura….da’,cu ce ai uns tava?Unt,margarina….untura…?

Raspunde
Laura 16 mai 2008 - 13:40

Joleen, te pup! 🙂
Si eu vreau sa le refac zilele astea… si cu ocazia asta, sa imi mai „improspatez” pozele 😛

Raspunde
Joleen 12 mai 2008 - 16:52

Carameleeee…yummy!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.