Briose cu stafide si ciocolata

Cu un pic de intarziere, va aduc mult laudatele briose cu stafide si ciocolata care, desi sunt de post, sunt incredibil de gustoase!!!!!! Am fost foarte coplesita de numeroasele mesaje pe care le-am primit de la voi, cu ocazia aparitiei mele in revista Elle, asa ca nu mi-a stat gandul la nimic altceva 😀

 

Ingrediente pentru 12 briose:

  • 100 ml ulei
  • 1 cana cu zahar (180 g)
  • 1 cana apa rece (minerala) (180 ml)
  • 1 lingura otet
  • 1 1/2 cani faina (220 g)
  • 1 lingurita rasa cu bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 100 g stafide
  • rom sau esenta de rom, pentru „marinarea” stafidelor
  • 100 g ciocolata neagra, de post
P.S. Am folosit o cana de 200 ml

 

Delicioasele briose, refacute de curand, fara stafide si cu bucatele de ciocolata doar la suprafata:

Inainte de a porni la drum, trebuie sa va ocupati de stafide, cam asa: cu o seara inainte le amestecati cu rom, cat sa treaca peste ele sau cu esenta de rom amestecata cu apa calda (nu mai mult de jumatate de sticluta). Vor deveni, astfel, moi si savuroase la maxim!!!

Eu le-am amestecat cu un pic de lichior de smochine: Smochine in rom
…iar smochinele care mi-au ramas (am mai folosit din ele la reteta asta: Clatite de post) am de gand sa le folosesc la minunatele Prajiturele umplute cu gem de curmale.

V-am zapacit, asa-i?! 😀

Retineti doar ca sunt grozave!!!!

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc moderat).  Se tapeteaza cu hartiute speciale o forma de muffins/briose. Eu am ales varianta mini 😛 , deoarece mi s-a parut momentul ideal pentru a-mi scoate la iveala noile forme din silicon:

Pentru compozitia de briose, se mixeaza uleiul cu zaharul timp de 1, 2 minute; se toarna treptat apa si otetul. Se incorporeaza faina amestecata cu sarea, praful de copt si bicarbonatul (toate cernute). La final, se adauga stafidele si se amesteca totul foarte bine.

Se toarna jumatate din compozitia obtinuta in formele de muffins si se pun, din loc in loc, cateva bucatele de ciocolata:

Se toarna apoi, in mod uniform, cealalta jumatate de compozitie; se presara si deasupra cateva bucatele de ciocolata:

Se da totul la cuptor, aproximativ 30-35 de minute (faceti testul cu scobitoarea)

Se lasa briosele sa se raceasca (nu veti rezista tentatiei de a nu sfasia una fierbinte, va zic sigur 😀 ) si se impart cu familia, cu prietenii…
Eu, cu ai mei, dar si cu voi…fiindca meritati 🙂

Va pup dulce!!!!!!!!!!

Sfat: daca nu aveti forme de briose, puteti folosi o forma de chec, unsa usor cu ulei si tapetata cu faina.