Bougatsa, placinta cu gris de post

De fiecare data cand ma intorc din Grecia, cu marea-n suflet si soarele-n picioare 😀 , imi promit ca voi incerca toate retetele din cele patru carti cu retete grecesti pe care mi le-am cumparat de-acolo. Dar cum in fiecare dintre ele se regasesc cam aceleasi retete, si niciuna nu e la fel 😀 , nu am avut un imbold prea puternic de a le “testa”. Bugata, sau Bougatsa, o placinta greceasca cu gris, aaabsolut delicioasa, cum sunt de altfel toate placintele de pe preafrumoasele taramuri elene, apare in mai multe variante, dar toate “de dulce”, adica cu oua si lapte. Fiind in postul Pastelui, m-am gandit ca v-ar bucura mai mult varianta de post, adica o Bougatsa de post, care sa fie si usor de facut si la fel de gustoasa. Neinsiropata sau insiropata 🙂

Iat-o, s-o incercati cu bucurie!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru crema de gris:
  • 1 litru lapte vegetal (migdale sau soia, de vanilie)
  • 180 g gris
  • 180 g zahar
  • 20 g zahar vanilat (2 pliculete)
  • 50 g ulei de cocos (solid) sau 65 g margarina
  • coaja rasa de lamaie sau portocala (optional)
In plus:
  • 10 foi subtiri de placinta
  • 50 ml ulei
  • 50 ml apa (minerala)
  • 1 lingura scortisoara pudra
Pentru crusta:
  •  4 linguri ulei de cocos sau 80 g margarina
  • 2 linguri zahar brun
Pentru insiropat:
  • 300 ml apa (o cana)
  • 2 linguri cu varf de zahar
  • 1 lingura miere
  • 1 lingurita pudra de scortisoara

 

Mod de preparare:

Se decongeleaza foile de placinta, daca e cazul. Acum se gasesc si foi de placinta care nu necesita congelare, si care se pastreaza foarte bine la frigider. Eu din alea am folosit 😉

Se prepara crema de gris: se pune laptele si zaharul la fiert, la foc potrivit. Daca nu aveti lapte vegetal, puteti folosi si apa! Cand incepe sa clocoteasca, se adauga grisul in ploaie si se amesteca continuu cu telul sau o lingura de lemn, avand grija sa nu se prinda. Se lasa sa fiarba, pana cand grisul e fiert iar compozitia “legata”. Se adauga imediat uleiul de cocos sau margarina si se amesteca energic (se pune coaja de lamaie sau portocala). Crema de gris se lasa la racit.

Tot acum se face si siropul din apa si zahar, pe care il lasati la fiert cca. 5 minute. La final, adaugati mierea si scortisoara. Siropul se lasa sa se raceasca.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge o tava de aprox. 20 x 30cm. cu ulei; se aseaza 5 foi, fiecare foaie ungandu-se cu ulei si stropindu-se cu putina apa minerala. Se toarna crema de gris racita si se niveleaza. Se presara scortisoara pudra, cat mai uniform si se acopera apoi cu alte 5 foi, unse intre ele si udate cu apa. Placinta se taie in patrate sau in romburi, ca la baclava, se pun deasupra cuburi de margarina sau unt de cocos, se presara zaharul brun, si se da la cuptor cca. 40 de minute, sau pana cand se rumeneste frumos.

Bougatsa se insiropeaza imediat ce-o scoateti din cuptor cu siropul rece!

Se lasa apoi sa se racoreasca si se poate pudra cu putina scortisoara. E foarte buna calda sau rece, simpla sau insiropata!!!

Aceeasi placinta de gris poate deveni irezistibila daca, dupa ce o taiati in bucati, taiati fiecare bucata transversal si o umpleti la mijloc cu o lingurita de zahar si scortisoara. Zaharul se va topi, iar bugata va fi si mai gustoasa si aromata.

 

 

Reteta adaptata dupa o reteta din cartea: “Mancaruri si Dulciuri de post”  – Garoafa Coman