Banuti cu gem

16 comentarii
Acesti banuti cu gem, cu guler alb de cocos, crocanti si aromati, ne-au potolit astazi pofta pentru fursecuri 🙂

Eu i-am facut de post, fiindca azi e vineri si multa lume tine post, dar daca nu va intereseaza aspectul asta ii puteti prepara „de dulce”.
Deliciosi, fara indoiala, si asa :))

 

Ingrediente:

  • 150 g unt sau margarina
  • 2 linguri miere
  • 10 linguri zahar pudra
  • 250 g faina
  • un praf de sare
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingurita rasa cu bicarbonat sau praf de copt
  • gem de caise
  • nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Amestecam mai intai margarina cu zaharul, cu ajutorul mixerului, pana se spumeaza; adaugam apoi mierea, sucul de lamaie, bicarbonatul/praful de copt si praful de sare (cat luati cu trei degete). Adaugam faina cernuta si framantam pana obtinem un aluat omogen.

In continuare, adunam aluatul in forma de bila si il punem la frigider pentru minim 15 minute.

In timpul asta, incalzim cuptorul la 175 grade C (foc moderat) si tapetam o tava mare, de fursecuri, cu hartie de copt.

Pentru a forma „banutii”, presaram cu faina suprafata de lucru si asezam aluatul:

Intindem o foaie, nu foarte subtire, si decupam, cu o forma rotunda sau cu gura unui paharel, discuri din aluat:

Le asezam pe tava, la distanta unele de altele, deoarece mai cresc la copt:

Coacem fursecurile aprox. 8-10 minute, sau pana cand capata o culoare aramie:

Le lasam la racit, dupa care le ungem cu gem de caise:

Le lipim apoi cate doua:

…si le tavalim prin nuca de cocos:

Simplu de tot!!!!! 😛

Si pentru ca ne-au placut atat de mult, am mai facut o portie (ies cam 12-15 portii la o tura), dar sub forma de bile, ca si aici: Biscuiti Truffle

…asta ar fi, asadar, varianta rapida, si mai putin crocanta 😀

 

 

P.S. Aluatul este unul foarte fraged, drept pentru care e usor sfaramicios si moale. Daca il intindeti, insa, pe un „pat” de faina nu veti avea probleme cu el.
Puteti reduce cantitatea de zahar, dar va trebui sa adaugati in plus putina faina, adica atata cat „cere” aluatul (aluatul trebuie sa se intinda usor, fara sa se lipeasca excesiv de masa sau de sucitor)
Gemul de caise poate fi inlocuit cu un altul, dar neaparat acrisor.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

16 comentarii

Laura 24 decembrie 2023 - 17:28

Draga Laura, iti multumesc pt aceasta reteta. Sotul meu mi-a tot povestit de banutii cu gem pe care ii facea bunica lui, insa nu mai stia reteta. Am zis sa incerc reteta ta , surpriza de Craciun si mi-a confirmat ca asta e minunatia..iar a doua zi au fost si mai gustosi.

Raspunde
Oana Maria Andries 25 noiembrie 2013 - 12:37

Am facut biscuitii si au iesit foarte buni. Au fost foarte apreciati de toti degustatorii. Am pus in practica multe dintre retetele tale si au iesit asa cum ma asteptam! Vreau sa-ti multumesc ca postezi atatea retete cu care imi bucur familia! :*

Raspunde
Andreea 1 aprilie 2013 - 18:43

I-am incercat; sunt un picut cam dulci, dar cu gemul potrivit mi s-a „iertat” excesul de zahar. Cred ca minus 4-5 linguri de zahar pudra si erau perfecti. Oricum sunt ff buni si usor de facut.

Raspunde
Iuliana 25 noiembrie 2012 - 11:57

Am facut aseara banutii cu gem. Sigur nu e o greseala pe undeva? 20 de linguri de zahar+2 linguri de miere la 150 g de margarina e fantastic de mult. Eu am pus doar 10 linguri de zahar si tot au iesit dulci de nu se pot manca. Poate ai vrut sa scrii 2 linguri, nu 20? Alfel, daca nu erau atat de dulci ar fi fost foarte buni.

Raspunde
razvan.jeciu 6 mai 2012 - 07:34

Iti multumesc pentru a nu stiu cata oara pentru ideile pe care ni le dai in bucatarie!Aseara am incercat si aceasta reteta- intrucat am constatat ca nu mai aveam niciun ou in frigider:))) si nu am regretat!sunt usor crocanti, dulci si aromati!

Raspunde
Alina 4 februarie 2012 - 00:33

Sunt grozavi ”banutii”, draga Laura! Am facut azi o portie si sunt incantata. Sotul meu si bebicul au furat cate unul imediat ce i-am scos din cuptor, dar au fost de acord ca sunt muuuult mai buni cu gem si nuca de cocos.Eu am pus gem de caise, de zmeura si de visine si sunt la fel de buni. Trebuie sa iti spun ca de cand te-am ”gasit” am pus in aplicare mai multe retete de-ale tale si toate au iesit minunat. Multumesc!

Raspunde
Rosita Vargas 29 ianuarie 2012 - 03:54

Que finos lucen me encantan los dolares,quiero uno para mi desayuno,abrazos hugs,hugs.

Raspunde
Luciana 28 ianuarie 2012 - 14:36

Draga Laura,
te astept cu drag, pe blogul meu, pentru a-ti ridica premiul binemeritat de tine,
Luciana

Raspunde
Just me 28 ianuarie 2012 - 04:24

sunt deliciosi, sunt sigura! pana acum orice reteta incercata de la tine a fost un succes, deci nu ma indoaies cat sunt de buni!

Raspunde
Ramona Alina 28 ianuarie 2012 - 01:44

Îmi place gulerasul de cocos, sunt yummy:)

Raspunde
Lucia 28 ianuarie 2012 - 00:49

Buonissimi! Sembrano alfajores!

Raspunde
Timea 27 ianuarie 2012 - 22:25

Tare frumosi banutii tai! fur si eu cativa

Raspunde
Anonymous 27 ianuarie 2012 - 21:39

Promit ca maine ma apuc sa prepar acesti minunati „”banuti”.Arata atat de bine,,Abia astept.Te pup Laura.

Raspunde
MARIA 27 ianuarie 2012 - 20:56

Cred că sunt foarte buni după cum arată!!! S-ar putea să încerc mâine să fac şi eu „bănuţi” cu gem (nu fac astăzi, deoarece e post şi mama nu obişnuieşte să folosească margarină).

Raspunde
Simona 27 ianuarie 2012 - 20:51

Ce frumosi sunt cu nuca de cocos „agatata” pe lateral.. Cred ca ai fost nemaipomeniti! Pup

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Luciana Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.