Prajitura cu inghetata de post si glazura de ciocolata

Prajitura cu inghetata de post si glazura de ciocolata, la asta m-am gandit atunci cand am facut delicioasa inghetata cu lapte de cocos de acum cateva zile 🙂  Am vrut o prajitura pe care sa o pot pastra la rece (la congelator, mai exact) si pe care sa o pot servi si cand afara-s peste 38 de grade C, fara sa imi fie frica ca nu mai apuc sa o servesc 😀

E, de fapt, o prajitura feliata in sandwich-uri de inghetata, foarte la indemana si foarte atragatoare!!!

Bucurati-va de ultimele zile de vara, dragilor, alaturi de mine si prajiturica mea! :))

 

Ingrediente:

O portie de inghetata de post cu lapte de cocos din conserva

Pentru blatul de cacao:
  • 150 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 120 ml lapte de cocos
  • 150 g faina
  • 20 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
Pentru glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata neagra (70 % cacao)
  • 4 linguri pline cu lapte de cocos (25-30 ml)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol, potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma micuta, de aprox. 28×19 cm.

Se bat, intr-un bol inalt, zaharul cu uleiul cateva minute (maxim 2 😀 ). Se toarna laptele de cocos. Separat, se amesteca faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul; se cern apoi deasupra bolului si se amesteca totul foarte bine. Aluatul se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 18-20 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma.

Cand blatul e rece, se taie in jumatate si se aseaza intr-o forma, preferabil, de aceeasi marime. Se pune inghetata de cocos, pe jumatate topita (adica moale, dar totusi inghetata) si se intinde uniform deasupra blatului. Se acopera cu cealalta jumatate de blat si se apasa usor. Forma se pune la congelator 2-3 ore, sau pana cand  prajitura se intareste. Cand e gata, se scoate din forma si se feliaza cu un cutit bine ascutit si incalzit (puneti lama cutitului sub jet de apa fierbinte, stergeti cu prosopul de bucatarie si repetati pana cand feliati toata prajitura). Eu mi-am trasat dinainte feliile si de-abia dupa aceea le-am taiat, din 3-4 miscari, apasand usor (daca incercati sa feliati dintr-o singura apasare, blatul nu se va taia frumos)

Le puteti lasa si sub forma asta, mai alungita:

…dar eu le-am mai taiat o data, pentru ca aveam multi copii „la masa” si nu voiam sa faca rosu-n gat din prima! 😀

Pentru glazura, se topeste ciocolata neagra, rupta in bucatele, impreuna cu laptele de cocos, la microunde sau la foc mic, amestecand intruna:

La final, sandwich-urile de inghetata se acopera cu glazura de ciocolata…si se „topesc”, haaha!!!

Prajitura se pastreaza la congelator, iar in momentul servirii se va lasa cateva minute (8-10 minute) sa se demorteasca. Va fi si mai buna!!!

S-aveti poftaaa!!!! <3




Inghetata de post cu lapte de cocos din conserva

Am mentionat si in titlu ca in reteta de fata e vorba despre o inghetata de post cu lapte de cocos din conserva, pentru ca tipul asta de inghetata, fara frisca sau oua, nu iese bine cu lapte de cocos la cutie (ambalat ca cel de vaca), ci cu un lapte de cocos cat mai gras. Adica, la conserva 🙂 Pentru ca acolo se aduna si untul de cocos care, de obicei, se separa de laptele de cocos, unt de cocos care face ca inghetata asta simpla, dar extrem de racoritoare si gustoasa, sa nu faca ace de gheata (va face pana la urma, dar nu atat de multe! 😀 ).

Puteti incerca mai multe arome, odata ce e gata! Eu, din portia rezultata, am lasat o jumatate de compozitie alba, iar in cealalta jumatate am adaugat 1 lingura (rasa) de nes (pun poze la sfarsit), ca sa fie marmorata. Puteti sa adaugati unt de arahide sau tahini cu miere ori pudra de scortisoara. Cu dulce de leche de cocos ar fi infinit mai buna, deci aveti de unde alege!!! 😛

Iar aici: Inghetata vegana, cu lapte de cocos, aveti varianta de ciocolata, in care mai puteti adauga ciocolata rasa (neagra) sau alune prajite si tocate.

 

Ingrediente:
  • 400 ml lapte de cocos din conserva (cu continut cat mai mare de grasime)
  • 2 linguri miere (lichida, nezaharisita)
  • 2 pliculete de zahar vanilat (20 g)
 !!! Puteti folosi crema de cocos (tot la conserva): 250 ml si 200 ml lapte de cocos.
Mod de preparare:

Se scutura bine conserva cu lapte de cocos, se deschide si se toarna intr-un bol inalt. Se adauga mierea si zaharul vanilat (puteti pune mai mult zahar vanilat, daca vreti) si se amesteca bine. Compozitia rezultata se toarna intr-un recipient de plastic si se pune in congelator pentru cca. 3 ore.

Se scoate apoi inghetata de la rece si se sparg acele de gheata cu mixerul vertical sau clasic. Se pune din nou in congelator pana cand ingheata (inca vreo 2-3 ore). Cand e gata, se portioneaza pe farfurii „tapetate” cu cuburi de gheata (aveti grija ca se topeste repede!)

Se poate orna cu fulgi cu cocos, uscati, sau proaspat razuiti dintr-un miez de nuca de cocos. E foarte buna, mai ales ca e de post! 🙂

 

Aici e portia marmorata, cu nes:

Tare bune amandoua!!!




Prajitura cu mere de post

 

Am vrut o prajitura cu mere de post simpla, rapid de facut, fara prea multe ingrediente si atat de pufoasa si buna incat sa mai faceti inca o tava imediat ce-i gata! 😀 Si va asigur ca va fi gata curand, fiindca e tare gustoasa!!!

Initial, am testat-o cu bucatele de mere rasfirate deasupra blatului si cu putina cacao in compozitie, dar dupa copt blatul mi s-a parut cam uscat, si merele la fel, asa ca am refacut-o folosind cubuletele de mere ramase (aveam mai multe pregatite). Din cauza asta v-am dat gramajul merelor deja curatate de coaja si fara casuta de samburi…doar pulpa marului…ceea ce sper sa nu va incurce! :))

Aici: Briose cu mere, aveti varianta „individuala” 🙂

 

Ingrediente:
  • 200 g pulpa de mere, taiata in cubulete mici
  • 1 lingurita pudra de scortisoara
  • 160 g zahar
  • 120 ml ulei (de cocos)
  • 100 ml lapte migdale, cocos sau soia
  • 150 ml apa minerala
  • 330 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat (rasa)
Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol-potrivit). Se tapeteaza o forma de copt, de aprox. 30 x 20cm, cu hartie de copt. Merele taiate in cubulete se amesteca cu scortisoara si se lasa sa se „macereze”, pana cand e gata blatul.

Intr-un bol incapator, se amesteca zaharul cu uleiul si laptele vegetal (dupa preferinta). Puteti folosi ori un mixer, ori o lingura de lemn. Se toarna apa minerala (aveti nevoie de ceva carbogazos, pentru ca blatul sa devina pufos) si se amesteca scurt.

Separat, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna peste bolul cu ingredientele lichide. Se amesteca totul foarte bine, se adauga cubuletele de mere si se amesteca din nou: se rastoarna compozitia in tava si se niveleaza.

Prajitura se coace cca. 30 de minute sau pana trece de testul scobitorii.

Se lasa la racit in forma, dupa care se taie in bucati potrivite:

Se pudreaza apoi fiecare bucata cu zahar praf si scortisoara. Din belsug!!! 😛

Nemaipomenit de aromata!!!

Pentru voi, dragilor! <3

…cu mere din gradina noastra!!! Prea buuun!!!!! :))




Aquapark Nymphaea Oradea

 

Ultima „oprire” din mini vacanta noastra la Baile Felix a fost Aquapark Nymphaea Oradea, unde-am ajuns in nici 15 minute (cu masina) si unde, cu siguranta, vom mai reveni!!! E atat de frumos asezat  pe malul raului Cris si atat de colorat si atragator incat am fi stat acolo o zi intreaga! Din pacate, nu am stat decat 3 ore, dar, pana la urma, a fost de-ajuns 🙂  Toboganele exterioare ne-au atras cel mai mult insa totul a fost minunat si am plecat de-acolo (si) mai relaxati decat am venit! :))  Mi-ar placea ca intr-un viitor extreeeem de apropiat sa ne bucuram si noi, timisorenii, de un aquapark la fel de grozav! Si de un bazin olimpic, daca nu ar fi prea mult (sunt sarcastica, da!), pentru ca Bogdi iubeste apa si stiu sigur ca ar ajunge un jucator de polo faimos!!!

Tot el, dupa ce a trecut printr-o suita de sarituri in bazinul special (visul oricarui copil e sa sara intr-un bazin fara ca cineva sa urle la el, nu-i asa?! 😛 ) si s-a intrecut cu Cipi in bazinul olimpic, s-a declarat fan orasul Oradea!!!! Si noi la fel!!!!

Am simtit distractia din departare! :))

De cum l-am zarit, am inceput sa-l fotografiez, haahaa!!!!!

Parcarea era deja plina cand am ajuns noi, dar am gasit destul de repede un loc… La bilete, insa, am cam stat :))

Am fost impresionati inca de la intrare de grandoarea acestui loc…astfel ca, intimidati putin, nu am stiut in ce directie s-o luam :))) Aici suntem la mijlocul aquapark-ului…cu vedere catre bazinul care face legatura cu bazinele interioare:

Iar aici se vad toboganele exterioare si un „colt” de terasa, spre care ne indreptam grabiti (era ataaat de cald!!!):

La terasa era coada, mai ales la mancare…dar noi ne-am luat sucuri, asa ca n-am bombanit prea mult 😀

Aici se vede, din interiorul terasei, floarea de nufar cu bazinele termale:

In stanga se vad toboganele pe care s-a dat Bogdi meu drag (din pacate, doar pe unu’, fiindca celelalte nu mergeau):

Ah, mi-am amintit…nici pe asta galben nu s-a dat, dar asta pentru ca nu era inca pregatit! :))

Bazinul de sarituri a fost foarte pe placul lui!!! A sarit pana la epuizare 😀

…in timp ce eu inotam in apa aia cristalina si, in sfarsit, rece!!!! :)))

Ultima ora ne-am petrecut-o in cealalta zona a parcului. Aici este bazinul pentru prichindei:

Iar aici, dupa bazinul de inot se afla cea mai faina chestie: un bazin cu vartej, mult mai puternic decat cel de la Aqua Park Felix. Am fost tarati fara mila prin spirala de apa…si ne-a placut la nebunie!!!!!!!! 😀

Bazinele interioare, cu apa calda:

Bazinul pentru scufundari, adanc, adanc si foarte cautat de Bogdi :))

Foarte frumoasa si impunatoare si zona asta! De-acolo, de sus, te pregateai pentru un tobogan inchis (mi-a zis Bogdi ca era bezna inauntru):

…care te arunca in vortex!!!! Super fun! …eu numai la gandul ca as intra in spatiul ala stramt si intunecat, era sa fac un atac de panica :)))

Corabia Piratilor, pentru cei mici:

Iar la plecare am revenit la bazinul olimpic, pentru o experienta de neuitat!!!

Si, la iesirea din parc, am oftat din greu la vazul bazinului olimpic acoperit, pe care Timisoara (inca) nu il are…

Bravo, Oradea! Am fost impresionati de tot ce am vazut! Ne vom intoarce cu mare drag la voi!