Tort cu blat de nuca si fructe de padure

 

[shashin type=”photo” id=”15127″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Prieteni dragi, cu aceasta postare imi iau la revedere de la voi, dar nu pentru mult timp, ci doar pentru cateva zile. Cateva zile pliiiiiiine cu soare (sper :P) si valuri inspumate!!!. Plecam la mare, in Grecia, dar n-o sa va uit. O sa va trimit toata caldura, veselia si aromele Greciei!!! O sa va port in ganduri, si inot, pana dupa geamandura :D. Pana ma intorc, va las in compania acestui tort cu blat de nuca si fructe de padure, aromat si cremos. Va imbratisez cu drag si va urez o vara, nu excesiv de calda, cu muuulta inghetata si povestiri tarzii in noapte. Ramaneti sanatosi si plini de bucurie 🙂

 

Ingrediente:

 

Pentru blat:

– 4 oua

– 4 linguri apa fierbinte

– 100 g. zahar

– 150 g. nuci macinate sau alune

– 50 g. faina

– 1 plic praf de copt (10 g.)

 

Pentru crema:

– 800 g. branza dulce de vaci

– 150 g. zahar pudra

– 80 ml. lapte

– sucul de la o lamaie

– 5 g. gelatina

– 200 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

 

In plus:

– 500 g. fructe de padure asortate

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar si apoi cu apa fierbinte. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se amesteca faina cu alunele sau nucile macinate si praful de copt. Se inglobeaza in compozitia de galbenusuri, impreuna cu albusul batut (ar fi indicat sa folositi o spatula/lingura de lemn). Aluatul se introduce intr-o forma de tort cu diam. de 24 cm, tapetata cu hartie de copt, si se coace 20-25 de minute. Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca.

Se amesteca branza dulce cu zaharul pudra cu ajutorul mixerului de mana (vertical). Daca nu aveti, treceti branza prin sita. Se adauga lapte si suc de lamaie si se amesteca totul foarte bine. Se pune gelatina la inmuiat in apa rece timp de 5 minute. Se scurge apoi si se topeste la microunde sau la bain-marie. Nu o lasati decat cateva secunde, pana se lichefiaza, pentru ca altfel isi pierde calitatile de inchegare. In niciun caz nu o lasati sa fiarba, sa dea in clocot! Se lasa 1-2 minute sa se racoreasca, dupa care se adauga in crema de branza. Se bate frisca, nu foarte tare, si se inglobeaza in crema.

Blatul se taie pe doua nivele. Blatul inferior se inconjoara cu inelul detasabil; se aseaza jumatate de crema si deasupra al doilea blat. Se aseaza apoi restul de crema. Se da tortul la rece cel putin 3 ore. Daca aveti timp, lasati-l mai mult pentru ca aromele sa se imprieteneasca mai bine 😛

Se curata fructele de padure si se repartizeaza peste stratul de crema, dupa fantezie 🙂

[shashin type=”photo” id=”15128,15129,15130″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Racoritor si delicios!!!!

[shashin type=”photo” id=”15131″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va pup dulce pe toti!!!!!!!!!!!! Ne revedem peste vreo doua saptamani 🙂

 

Sfat: Gelatina nu e obligatorie. Mai ales daca aveti o branza grasa si deloc zemoasa 😉




Tarta cu visine si branza dulce

[shashin type=”photo” id=”15113″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceasta tarta cu visine si branza dulce este o tarta cu arome imbatatoare!!! Am avut noroc de-o branza dulce, proaspata, divina, facuta de maicutele noastre dragi de la manastirea Bistrita si de cele mai savuroase visine din toate timpurile, direct din gradina. Ce a urmat, cred ca va puteti inchipui. Da, n-a mai ramas nicio firimitura din ea 😀

 

Ingrediente:

Pentru blatul de tarta:

– 200 g. faina

– 40 g. zahar

– 120 g. unt rece

– un praf de sare

 

Pentru umplutura:

– 120-130 g. visine fara samburi

– 250 g. branza dulce de vaca

– 2 oua mici

– 2 lingurite iaurt

– 2 linguri zahar

– 1 lingurita suc de lamaie

– 2 linguri gris

 

Mod de preparare:

Se framanta un aluat din faina, un praf de sare, zahar si unt (taiat in bucatele). Se infasoara in folie si se da la rece. Minim 30 de minute, preferabil 1 ora. Ideal peste noapte, cum am facut eu :). Daca il lasati peste noapte, trebuie sa il lasati la temperatura camerei cca. 15 minute inainte de a-l intinde.

Se imparte aluatul in doua bile. Una dintre ele (un pic mai mare) se intinde pe o planseta pudrata usor cu faina (nu exagerati cu faina, pentru ca intareste aluatul). Ca sa il puteti intinde mai bine, tineti sucitorul cateva minute in frigider. Sau adoptati tehnica asta, cu intinsul aluatului intre doua folii (pungi de plastic): Prajitura cu visine si palarie de bezea

Eu am folosit o forma cu diam. de 18 cm., care s-a dovedit mult prea mica pentru cantitatea de aluat rezultata. Daca aveti o forma cu diam. de 23-24 cm, folositi-o cu incredere. Si daca doriti, puteti adauga la umplutura inca 100 g. branza dulce, 50-60 g. visine, 1 lingurita iaurt, una de zahar si o lingurita gris.

Decupati o baza din aluat, cu ajutorul formei de copt. Taiati cu un cutit ascutit surplusul:

[shashin type=”photo” id=”15114″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Intoarceti cu grija planseta si inlaturati folia:

[shashin type=”photo” id=”15115″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Impartiti bila de aluat ramasa in 3 parti egale. Intindeti-le pe rand, nu foarte subtire:

[shashin type=”photo” id=”15116″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si asezati-le in forma de copt, sub forma de floare 🙂

[shashin type=”photo” id=”15117″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15118″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Intepati aluatul cu o furculita in mai multe locuri, pentru ca aluatul sa nu creasca excesiv in timpul coacerii. Lasati la copt cca. 15 minute:

[shashin type=”photo” id=”15119″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Scoateti apoi forma din cuptor dar nu stingeti cuptorul, pentru ca trebuie sa pregatiti delicioasa crema de branza 😛

…dar pana atunci, trebuie sa va arat cateva poze cu (unul dintre :D) visinii nostri bogati:

[shashin type=”photo” id=”15124,15125,15126″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…siiii, din nou la crema 😛

Se separa ouale. Se amesteca galbenusurile cu branza de vaci, iaurt, zahar, suc de lamaie si gris. Se inglobeaza albusul batut spuma. Jumatate din compozitie se repartizeaza pe blat:

[shashin type=”photo” id=”15120″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Deasupra se aseaza visinele, bine spalate si scurse:

[shashin type=”photo” id=”15121″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15122″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza apoi restul de compozitie de branza, se niveleaza si se coace aprox. 45 de minute. Se lasa sa se odihneasca in cuptorul stins, cu usa deschisa, cca. 15 minute, dupa care se poate felia si servi. Eu am pozat-o in maaare graba, deoarece norii cenusii care s-au strans deasupra casei pareau din ce in ce mai amenintatori 😀

[shashin type=”photo” id=”15123″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Tarta se poate face si cu coacaze!




Tort cu coacaze rosii si crema de iaurt

 

[shashin type=”photo” id=”15073″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Daaa, acest micut tort cu coacaze rosii si crema de iaurt ne-a inseninat ziua!!!! Prietenii mei de pe facebook isi amintesc cu siguranta de tufa cu coacaze (pe-atunci deloc rosii :P), pe care am surprins-o in poze pe la inceputul lunii mai, si care acum s-a facut tare frumoasa. Iat-o, atunci:

[shashin type=”photo” id=”15074″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Si acum 🙂

[shashin type=”photo” id=”15075″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si cum rafalele astea de ploaie (interminabila!!!!!!!!!!) imi amenintau serios micutele fructe, le-am cules repede si le-am folosit pentru a da savoare acestui tort cu blat, aproape de bezea :D, pe care eu l-am copt intr-o forma cu diametru de 18 cm. (cea mai mica forma a mea). Asta din cauza ca nu aveam foarte multe coacaze…coapte…

Asa ca voi, daca aveti fructe destule, nu neaparat coacaze ci orice alte fructe de sezon, puteti coace tortul intr-o forma cu diam. de 26 cm. Dar va trebui sa dublati ingredientele!!!!!!!!!!! Blatul este minunat si se impaca de minune cu crema usoara de iaurt. Si cu fructele 😉

 

Ingrediente:

 

Pentru blat:

– 4 albusuri

– un praf de sare

– 1/2 lingurita esenta de vanilie

– 100 g. zahar

– 50 g. faina

 

Pentru crema:

– 100-150 g. coacaze rosii sau alte fructe de sezon (capsuni, afine, zmeura)

– 150 g. iaurt gras (grecesc)

– 1 lingura zahar pudra, vanilat

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Bateti spuma albusurile, intr-un bol incapator si uscat (de preferat din sticla). Adaugati sare si esenta de vanilie. Continuati sa bateti si incorporati zaharul, cate 2 linguri odata, pana cand amestecul devine lucios dupa fiecare priza.

Cu miscari delicate, de jos in sus, incorporati faina, cernuta, si distribuiti compozitia in forma de copt (diametru de 18-20 cm.), tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu faina. Dati la cuptor timp de aprox. 20 de minute si apoi lasati sa se raceasca. Blatul va face o mica burtica 😀

[shashin type=”photo” id=”15076″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…pe care o veti umple cu urmatoarea crema: amestecati iaurtul cu zaharul pudra; umpleti apoi blatul cu crema de iaurt:

[shashin type=”photo” id=”15077″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Presarati fructele. Eu coacazele 🙂

[shashin type=”photo” id=”15078″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si serviti!!!!!! Cu pofta, clar 😀

[shashin type=”photo” id=”15080″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Foooarte bun!!!!!!!!!!

 

Sfat: Daca vreti, puteti adauga in crema de iaurt 200 g. branza dulce de vaca. Daca aveti puiuti mofturosi sau taman acum le pica dintisorii :D, va sfatuiesc sa treceti coacazele (daca le folositi) prin sita sau sa le macinati cat mai fin cu mixerul de mana (eu asa am facut). In cazul asta, va trebui sa amestecati pasta de fructe cu iaurtul si sa umpleti tortul cu crema rezultata. Va arata la fel de bine, iar samburii nu ii vor necaji pe cei mici, si vor papa cu pofta 😛