Tort inghetat de coacaze cu blat de bezea

[shashin type=”photo” id=”14645″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, am muncit la  tortul asta  de bezea cu crema de coacaze negre o zi intreaga, dar a meritat!!! 🙂

Am fost atat de incantata de faptul ca tufele noastre de coacaz au fost arhipline anul asta  incat nu am pierdut nicio ocazie de a le testa savoarea. Am avut exact atat cat imi trebuia  pentru a prepara  prajitura  delicioasa cu iaurt, pe care unii dintre voi ati incercat-o deja, cat si pentru  tortul  inghetat de coacaze pe care vi-l arat acum,  un tort racoritor si aromat.

Blatul de bezea a intregit acest desert, facandu-l irezistibil!!! 😛

 

Ingrediente:

Blat de bezea:

– 5 albusuri

– un praf de sare

– 225 g. zahar tos

– 1 lingurita amidon

– 1 lingurita otet de vin alb

 

Crema de coacaze negre:

– 150 g. coacaze negre

– 600 g. iaurt gras

– 200 g. zahar pudra

– 2 linguri zeama de lamaie

– 250 g. smantana pentru frisca sau frisca lichida

– 6 foite gelatina sau 10 g. gelatina granule (un pliculet)

 

Pentru ornat:

– coacaze negre si rosii

– 50 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida

 

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la semnul 1/140 grade C. Pe o hartie de copt se deseneaza un cerc cu diametrul de 24 cm, care se pune pe o tava simpla de aragaz sau chiar pe baza unei forme de tort detasabila (o puteti lasa fara sau cu inelul detasabil atasat) cu urma creionului in jos,  ca sa nu se imprime pe bezea.

Se toarna albusurile intr-un bol larg si se presara sare.  Se bat cu mixerul sau cu telul pana devin spuma. Se adauga zaharul, lingura cu lingura, pana cand se foloseste tot zaharul iar spuma devine vascoasa si lucioasa. Am detaliat  la postul cu bezele procedeul 🙂

Se incorporeaza apoi, cu mixerul in functiune, amidonul si otetul, care au rolul de a stabiliza bezeaua ) o impiedica sa se lase).

Se toarna spuma pe foaia pregatita dinainte si se se intinde ca sa ia forma desenata. Daca folositi forma de tort cu tot cu inel, cum am facut eu, nu trebuie decat sa nivelati spuma.  Se da bezeaua la cuptor cca. 1 ora jumatate, cu usa cuptorului usor intredeschisa (puneti o lingura de lemn in usa cuptorului). Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca complet.

Se pune gelatina la inmuiat in apa rece timp de 10 minute. Mai multe detalii despre folosirea gelatinei gasiti aici: Tort Latte Macchiato

Se aleg coacazele, se spala sub jet slab de apa si se lasa la uscat in strecuratoare. Se aleg cele mai frumoase (cca. 50 g.)  iar restul se zdrobesc. Se infierbanta sucul de lamaie la bain-marie sau microunde; se adauga gelatina hidratata si bine scursa. Se amesteca energic pana se topeste.

Iaurtul se amesteca intr-un castron incapator cu coacazele negre zdrobite. Se adauga 2 linguri din iaurtul de coacaze  in gelatina topita si racorita, apoi se pune totul inapoi in castron si se amesteca bine. Se adauga coacazele alese, cele foarte frumoase :P, se amesteca usor si se lasa totul la rece aproximativ 30 de minute. Se bate frisca si se inglobeaza in crema de iaurt.

Se tapeteaza o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt. Se aseaza blatul de bezea si se inchide inelul detasabil. Se toarna compozitia de coacaze si se niveleaza. Se lasa peste noapte la congelator.

Tortul se scoate din congelator cu cca. 30 de minute inainte de a fi servit si se orneaza cu frisca batuta, facuta turturi :P, si coacaze negre si rosii:

[shashin type=”photo” id=”14644,14643,14642″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Tort musuroi cu banane si cacao

 

[shashin type=”photo” id=”10622″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragii mei, aveam de gand sa va arat cat de bine ne-am distrat la Gradina Zoo din Szeged…dar am dat cu ochii de cele cateva retete pregatite inainte de a pleca la mare si cum nu vreau sa raman cu ele pe iarna, vi le arat numaidecat. Voi incepe cu acest tort musuroi cu banane si cacao, pe care am vrut de cativa ani sa vi-l arat. E absolut delicios si se face extrem de usor!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua mari

– 4 linguri apa fierbinte

– 120 g. zahar

– 150 g. faina

– 1 lingura cu varf pudra de cacao

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru crema:

– 4 banane coapte

– 200 g. branza de vaci sau mascarpone

– 90 g. ciocolata cu lapte

– 500 ml. smantana dulce pentru frisca

– 150 g. zahar

– 3 foi gelatina sau 5 g. gelatina granule (jumatate de pliculet)

 

Pentru ornat:

– 1 banana

– 2 linguri pudra de cacao

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se separa ouale.  Se bat galbenusurile cu apa fierbinte (doar fierbinte, nu clocotita :P) pana se obtine o spuma. Se adauga treptat, cate putin, zaharul si se amesteca bine, pana ce masa devine cremoasa. Se bat albusurile cu un praf de sare si se incorporeaza in crema. Se adauga faina, cacaua si praful de copt, cernute, si se amesteca totul foarte bine, avand grija sa nu apara cocoloase.

Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 26 cm.  Se toarna aluatul, se netezeste.  Se coace blatul 25-30 de minute, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca.

Se gaureste blatul la 1/2 cm. adancime, lasandu-se de jur imprejur un „inel” din blat lat de 1 cm.  Se insiropeaza blatul scobit cu un sirop de zahar ars (ardeti la foc mic 2-3 linguri zahar, dupa care il stingeti cu un pahar apa (250 ml.) Se faramiteaza bine bucatile rupte. Daca vreti o varianta mai rapida, taiati doar blatul pe jumatate iar surplusul faramitati-l pentru ornare 😉

Se inmoaie gelatina in apa rece (cat sa treaca cu cca. doua degete deasupra) timp de aprox. 10 minute.  Se rade ciocolata pe razatoarea mare.  Se bate spuma frisca.

Se curata o banana si se paseaza cu mixerul sau cu furculita.  Se amesteca piureul obtinut cu ciocolata rasa, branza de vaci si zaharul.  Se dizolva gelatina la bain-marie sau la microunde. Nu se lasa mai mult de jumatate de minut sau maxim un minut deoarece isi pierde calitatile de inchegare.  In niciun caz nu lasati gelatina sa dea in clocot! Cand gelatina s-a mai racorit, se inglobeaza in crema de banane odata cu frisca batuta.

Se taie jumatati cele 4 banane, pe lungime si se aseaza pe blat (se taie daca e nevoie si se aseaza in asa fel incat sa acopere tot blatul).  Se aseaza crema pe blat, peste banane, formand o movilita. Tortul trebuie sa arate ca o cupola in final.

Se pune la frigider pentru cca. 2 ore.  Blatul faramitat se amesteca cu praful de cacao;  se presara peste tort doar cu putin timp inainte de a-l servi pentru ca altfel se vor inmuia si aspectul nu va mai fi atat de apetisant.  Se orneaza cu bucatele de banana si se serveste cu pofta.

Eu nu am adaugat cacao si nu am faramitat foarte  fin bucatile de blat, asa ca le-am putut presara imediat.  Pofta era prea mare 😀

A iesit delicios si asa!!!

[shashin type=”photo” id=”10620,10621″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Pentru aroma, puteti adauga cateva picaturi de rom in blat.




La mare, in Grecia – Ofrynio si Asprovalta

Dragii mei, vacantele noastre in Grecia s-au transformat in adevarate  ritualuri de vara 🙂 …ne plimbam prin Asprovalta de parca am fi in Piata Unirii 😛

Ne-am intors deja de cateva zile dar mi-e atat de greu sa reintru  in ritmul ametitor al vietii de dinainte de vacanta…nu am aprins cuptorul decat pentru niste mini-pizze, in rest am urmat modelul grecesc de hrana: multa lubenita, souvlaki de pui si iaurt grecesc.  La aparatul foto inca nu indraznesc sa ma uit  😀

Anul asta am fost foooarte lenesi si la mare.  Nu am iesit decat la plaja, la plimbari si bai nocturne in apa fierbinte a marii.

Ba, si la cativa km. de Asprovalta am ajuns intr-o zi, unde am gasit cea mai colorata si frumoasa statiune, cu un „colt” de plaja special amenajat pentru copii: Ofrynio Beach. Am ajuns acolo in cca. 25 de minute si daca si anul viitor vom mai ajunge prin Grecia, vom poposi fara indoiala mai mult de-o zi…Bogdi mei iubit care nu oboseste niciodata a fost frant dupa o zi de dat in toboganul cu apa si de inotat in apa de cristal, deloc adanca si frumos tapetata cu nisip…ceva in genul statiunii noastre Mamaia, dar la un alt nivel.

Sper ca ati trecut cu bine peste vara asta extrem de calduroasa si ca urmatoarele poze pe care le-am ales cu greu pentru voi (da, am exagerat din nou cu pozele) va vor face sa va simtiti un pic in vacanta cu noi 🙂

Incep cu statiunea Ofrynio, aflata la doar 30 km. de Asprovalta, si de-abia dupa aceea cu imagini noi din statiunea noastra de suflet: Asprovalta, unde am reusit anul asta sa inotam la doar cativa metri de delfini!!!!!!!!!!

Sub umbrelele astea lumea parea altfel, serios!  😛

[shashin type=”photo” id=”11652″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nici nu va inchipuiti cat de distractiv li se parea copiilor toboganul asta…urcau, zburau si fugeau din nou la rand de parca exista pericolul sa dispara 😀

[shashin type=”photo” id=”11647″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”11646″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Eu cu Cipi stateam cand si cand la o cafea sau suc pe-aici, cat mai aproape de Bogdi:

[shashin type=”photo” id=”11648″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…iar cand voiam sa ne racorim, intram, evident, in apa :))

[shashin type=”photo” id=”11649″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”11651″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru cei mai mici dintre cei mici, existau animalutele astea cu care se puteau juca in apa sau pe nisip:

[shashin type=”photo” id=”11650″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

La pranz am hoinarit un pic prin statiune:

[shashin type=”photo” id=”11653,11654,11655″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si am testat un gyros delicios la o taverna „decorata” cu un vaporas de lemn 🙂

[shashin type=”photo” id=”11656″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

La intoarcere, ne-am oprit sa-l vedem pe maretul leu din Amphipolis:

[shashin type=”photo” id=”11657,11658,11659,11660″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A fost minunat!!!

…dar si Asprovalta a ramas la fel de grozava!

[shashin type=”photo” id=”10423,10424,10425″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…iar Bogdi s-a distrat nespus,  si ziua:

[shashin type=”photo” id=”10427,10426″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si noaptea:

[shashin type=”photo” id=”10436″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”10443,10444,10445″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Totul a fost incredibil de frumos, asa cum ne aminteam…mai ales valurile care la mine au avut un puternic efect terapeutic!

[shashin type=”photo” id=”10429,10428″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si plaja, si aerul fierbinte si sarat (a fost foooarte cald!!!!!!)

[shashin type=”photo” id=”10422″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si oraselul noaptea, in unica seara in care a plouat:

[shashin type=”photo” id=”10430,10431,10432,10433,10434″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Delfinii, insa, le-au intrecut pe toate:

[shashin type=”photo” id=”10440,10439,10438″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dupa cum vedeti, nu ne putem satura de Grecia!

[shashin type=”photo” id=”10435,10442,10441,10437″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mi-ar placea mult ca unii dintre voi sa ne calcati pe urme, odata…am avea multe de povestit 🙂