Chiftelute de peste

10 comentarii

Dragii mei, chiftelutele astea delicioase au calatorit sute de km. pana au ajuns pe masa noastra 🙂
Le-a adus mami de la Sfanta Manastire Bistrita (acum mai mult de doua saptamani, dar n-am ajuns eu sa vi le arat :P) unde, impreuna cu maicuta noastra draga si cu alte femei credincioase, le-a preparat pentru hramul bisericii, pentru marea sarbatoare a Sfantului Grigorie Decapolitul.
Mancarea a fost preparata „la scala mare” :)) …si daca ar fi sa ne referim numai la chiftelutele de peste pe care am sa vi le arat acum, v-as spune ca a fost vorba de tone de peste (de fapt, de „doar” o tona si un pic :P), asta fara sa ne mai gandim la celelalte ingrediente care-au intrat in componenta lor…
…asadar, desi cantitati exacte nu va voi putea da, am sa incerc totusi sa va redau reteta „la scala mai mica”…si cu ponturile de rigoare :)))

…veti vedea ca se fac foarte usor, si ca trucul pentru a avea niste chiftelute reusite este sa balansati corect cantitatile (daca compozitia iese prea sfaramicioasa, adaugati in plus carne de peste crud, faina sau pesmet)

M-am gandit ca o astfel de reteta ar fi mai mult decat binevenita acum , chiar daca nu a fost preparata de mine :P, asta pentru ca avem 3 zile de dezlegare la peste, si ar fi pacat sa nu le incercati pana cand am sa va impresionez si eu cu varianta mea :))

Ingrediente, cu aproximatie 😛

– 1 kg. peste fiert (intreg sau doar capul)
– 300 g.peste crud
– 500 g. ceapa
– 300 g. morcovi
– 200 g. cartofi
– faina sau pesmet
– usturoi, dupa gust
– patrunjel verde si marar
– sare, piper, dupa gust
– apa minerala (o ceasca)
– bicarbonat de sodiu (o lingura)
– ulei

Mod de preparare:
Pestele se curata de solzi, de aripioare si intestine, se dezoseaza (e de preferat sa se foloseasca pesti fara oase -salau, macrou, sau fileuri de peste cu oase fine -crap, stiuca, caras)

Se fierbe pestele (capul sau intreg) in apa cu sare, se scurge bine si se da prin masina de carne sau se macina cu robotul de bucatarie.
Se curata ceapa si se toaca marunt; se dinstuie in putin ulei si se sareaza. Se lasa la racit si se scurge bine intr-o sita.
Se dau morcovii pe razatoare si se calesc intr-o tigaie cu putin ulei; se sareaza.
Se curata cartofii, se dau pe razatoare si se pun la scurs intr-o sita cu tifon. Dupa ce se scurg bine, se stoarce si tifonul (cu compozitia de cartofi), foarte bine, in maini.
Se amesteca toate ingredientele de mai sus intr-un vas incapator (se framanta cu mainile). Se adauga pesmet sau faina, pentru a obtine o compozitie cat mai omogena. Se adauga patrunjel si marar tocat, dupa gust. Se condimenteaza bine, se adauga o lingura (rasa) de bicarbonat de sodiu, nestins.

Pestele crud se toaca marunt si se adauga compozitiei (peste crud are rolul de a lega compozitia)
Se framanta totul foarte bine cu putin ulei (o lingura, doua) si apa minerala pana cand se leaga bine compozitia; se lasa la odihnit cateva minute (10-15 minute)
Se pune ulei la incins. Se formeaza cu mainile unse chiftelute de marime potrivita (se aseaza pe o tava unsa cu ulei, pana cand se-ncinge uleiul din tigaie). Nu se dau prin faina!!!

Se prajesc in uleiul incins pana cand se rumenesc bine. Nu se intorc cu furculita, ci doar se misca tigaia pentru a se coace uniform.
Se scot cu o paleta si se pun la scurs pe hartie absorbanta.
Se schimba hartia de mai multe ori, daca e cazul, pentru ca chiftelutele sa nu fie uleioase.

S-aveti pofta!!! 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

10 comentarii

marina 10 august 2011 - 19:56

ooooo,ce idee minunata….cautam chiftelute de peste,caci de Sf.Cuv.Parascheva am praznicul casei si anul acesta pica de post(vineri),deci sigur o sa le incerc…chiar dupa ce iesim din postul Sf.Maria

Raspunde
Ionela 12 decembrie 2010 - 20:32

Tare bine arata! Ce frumos ca ai o maicuta draga la Bistrita, e cumva sora ta? Daca sunt indiscreta nu ma supar daca nu raspunzi.

Raspunde
Laura 12 decembrie 2010 - 15:13

Carter, mersi pentru aprecierile pozitive 😛
…nu prea stiu ce-ai vrut sa zici dup-aia, dar daca vrei sa vorbim, te-astept pe blog, oricand 🙂

Raspunde
Laura 12 decembrie 2010 - 15:03

Grazie, cara amica!!! Baci 🙂

Raspunde
Laura 12 decembrie 2010 - 15:01

Wow, Cosmin, ce pofta mi-ai facut cu stiuca aia :P!
…da’ tu chiar te pricepi, felicitari!!!
Retin ideea si cand se termina postul, am sa fac tot posibilul sa capturez o stiuca :)))

Raspunde
Laura 12 decembrie 2010 - 14:44

Beatrice, spor la invartit chiftelute 😛
Sper sa va placa!!!
Pupici 🙂

Raspunde
carter 12 decembrie 2010 - 01:31

Super tare blogu
Daca vrei sa ne lasam mesaje pe blog unu la altu lasami si tu unu si la sfarsitu mesajului adauga 2 sa stiu trebuie sa ati las mesaj

Raspunde
Federica 11 decembrie 2010 - 22:07

mmmmmmmmmmm…squisite!!!!!!!baci!

Raspunde
cosmin 11 decembrie 2010 - 20:17

si eu am facut din stiuca. am tocat stiuca cruda cu oase cu tot, am adaugat un morcov, o ceapa ,usturoi miez de nuca si condimente ,toate tocate. apoi le-am amestecat am adaugat 2 oua si am rulat-o in folie de staniol si la cuptor cu ea! (pielea i-am dat-o jos)

Raspunde
Beatrice 11 decembrie 2010 - 14:33

Cred ca sunt delicioase!Am sa incerc si eu,ca tare mi-ai facut pofta.Multumim si pupici.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.