Cupola ninsa de ciocolata

62 comentarii

Acest tortulet delicios, aceasta cupola de ciocolata, ninsa parca, s-a regasit pe masa festiva a lui Bogdi, in urma cu ceva timp, adica atunci cand a implinit primul si cel mai dulce anisor 🙂

Iar noi, cei mari, ne bucuram de gustul ei divin atunci cand ne aniversam zilele de nastere!!! 😀

 

Ingrediente

Pentru blat:
– 4 oua mari
– 150 g zahar
– 150 g faina
– 50 g amidon
– 40 g cacao
– 2 lingurite praf de copt
– 80 g unt

Pentru crema si ornat:
– 400 g ciocolata cu lapte
– 700 ml frisca
– 75 g unt
– 2 lingurite scortisoara
– 40 ml rom
– 40 ml cafea
– 1 plic praf intaritor de frisca
– 100 g ciocolata rasa
– 2 lingurite cacao

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit). Se separa ouale. Galbenusurile se bat cu zaharul cca.  5 minute (cu mixerul):


Se amesteca faina cu praf de copt, amidon si cacao; se toarna deasupra printr-o sita si se inglobeaza galbenusurilor spuma:


Se adauga untul moale (tinut din timp la temperatura camerei):


Se bat albusurile si se inglobeaza in aluat:


…rezulta un aluat foarte placut la vedere, parca-i o crema de ciocolata 🙂


Se introduce aluatul intr-o forma de tort (24 cm diam.), tapetata cu hartie:


Se coace cca. 25 de minute (faceti testul cu scobitoarea neaparat si cand aceasta iese curata scoateti-l, altfel se usuca prea tare).
Asa mi-a iesit mie:

Nu e un blat ce creste spectaculos…asa ca nu intrati in panica 😀
Il puteti felia foarte usor cu instrumentul asta de feliat blaturi, daca aveti asa ceva:

…daca nu, doar cu rabdare si cu un cutit foarte ascutit 😀

Se lasa blatul sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Se taie pe 2 nivele:

 

Se infierbanta 400 ml smantana dulce pentru frisca si se topeste inauntru ciocolata, rupta dinainte in bucatele mici.
…in crema mea s-au oglindit niste ramurele de tei…si-un norisor 🙂


Se toarna intr-un castron si se lasa la frigider peste noapte, dupa care se bate spuma cu ajutorul mixerului.
…asa arata, a doua zi, scoasa de la frigider…si atacata de Bogdi 🙂
…dungile alea de pe bol sint facute de degetelul lui scump…si pofticios!!!


Se bate untul spuma (eu l-am adaugat pur si simplu, taiat in bucatele, cum se vede si in poza de mai sus). Untul trebuie sa fie la temperatura camerei!
Se adauga scortisoara, pe care o ador, si se mixeaza totul foarte bine:


Rezultatul e de vis: o crema fina, fina si gustoasa!!!


Se tapeteaza cu folie transparenta un castron cu fund rotund. Se aseaza primul blat (cu diametrul cel mai mic) si se insiropeaza cu cafea si rom…


…in care, ulterior, am mai adaugat un pic de lapte si scortisoara, ca sa am indeajuns pentru toate cele 3 blaturi (l-am insiropat bine de tot 😀 )


Jumatate de compozitie se aseaza desupra primului blat:


Acoperiti apoi cu cel de-al doilea blat, pe care, din nou, il insiropati si apoi adaugati restul de crema:


Se aseaza ultimul blat deasupra (puneti-l pe cel de la baza, fiindca e cel mai neted)
Se insiropeaza si acesta:


Se acopera cu folie transparenta si se da la rece pentru cca. 4-5 ore:

Si acum hai sa va arat cum am rasturnat eu tortul, ca sa-l pregatesc de ornare.
…pentru cei care nu cunosc tehnica 😛

Am acoperit tortul cu platoul (chiar cel pe care l-am servit)

…si-apoi cu o miscare brusca, l-am rasturnat:


Inlaturam folia…


Se bate restul de frisca cu intaritorul si incepem sa ornam cupola:


…dandu-i un aspect cat mai valurit:


Se presara cacao si ciocolata rasa:


Si ne servim cu mare pofta! 😀


Cea mai frumoasa felie va revine voua 🙂

Delicios!!!!!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

62 comentarii

MARIANA 12 august 2012 - 17:19

salut, Laura. Demult doresc sa fac acest tort. Ieri l-am facut si eu. Am avut invitati si au fost incantati, au manacat tot. a FOST DELICIOS. Eu doar ca am insiropat tortul cu lapte, esenta de rom si vanilie pentru ca nu prea ne place cafeaua si romul. Merci frumos pentru reteta. te pup

Raspunde
Anonymous 17 iulie 2012 - 20:02

Tocmai am facuto si eu !Este dementiala!
Am facut multe retete de la tine si sunt foarte incantata!:-*

Raspunde
Ozana Suteu 23 mai 2012 - 12:41

Buna Laura! Ai niste maini binecuvantate si o minte sclipitoare; te admir pentru acest lucru. As dori si eu sa procur acel instrument de feliat blaturi si nu am gasit nici pe internet. Ai fi amabila sa-mi spui unde as putea gasi. In orasul meu nu exista magazin cu profil- instrumente de gatit. Multumesc pentru intelegere. Ozana!

Raspunde
Laura 23 mai 2012 - 13:01

Ozana draga, te pup dulce pentru cuvintele extraordinar de frumoase 🙂
Eu am gasit minunatia :P, in Real, dar de curand am vazut-o si in alte mari margazine (Selgros, Metro, etc.)
Sper sa o gasesti si tu, si sa o folosesti cu spor :))

Raspunde
Glossy Lala 13 mai 2012 - 23:55

Cel mai bun tort de ciocolata pe care l-am mancat vreodata.
Sunt o norocoasa ca ti-am descoperit blog-ul.
Felicitari

Raspunde
lenu 22 aprilie 2012 - 18:12

Draga Laura esti o super profi avem ce invata de la tine. Eu am mai facut praji cu retetele tale chiar daca nu ma abonasem la blogul tau ca imi spusese mama ta. Stau in apropiere de tine. Multe as avea de invatat de la tine. Te pup

Raspunde
Any 15 martie 2012 - 03:32

Eu l-am facut acum cativa ani.
E minunat!
Multumesc Laura!

Raspunde
Andreea 12 martie 2012 - 21:24

Am facut cupola si este delicioasa! Dar mi s-a taiat crema…. ceva nu am facut bine…cand am adaugat untul s-a taiat…probabil avea prea multa apa in el… Chiar si asa este excelenta! 🙂

Raspunde
Poliana 6 februarie 2012 - 12:57

Cupola este excelenta, si blatul si crema sunt de vis! Am mancat peste masura 😛 Felicitari!

Raspunde
Thea 21 ianuarie 2012 - 21:41

Am furat idea :p….am facut blat din reteta de pandispan….si 2 creme cu ciocolata….neagra si cu lapte….ca la tortul cu trei feluri de cioco….blatul nu s-a taiat el ca la tine :p acum e in frigider pana dimineata….roaga-te sa imi iasa experimentul….
Esti cea mai pasionata fata in ale gatitului si tot ce e legat de bucatatie….te admir de atatia ani si nu ma pot opri mereu sa ma uimes la fiecare noua idee….Multumesc…

Raspunde
Anonymous 1 ianuarie 2012 - 19:26

Am facut si eu tortuletul asta.Prima oara in viata mea cand fac tort :))).A iesit absolut delicios.Nu-mi venea sa cred ca l-am facut eu.
Urmatorul pe lista este diplomatul.Il fac W-endul viitor.O sa scriu acolo cum mi-a iesit.

Raspunde
Midnight 25 decembrie 2011 - 15:18

Draga mea,
Am facut tortul acesta si a iesit grozav!!! Iti multumesc pentru retata si iti doresc un Craciun cat mai fericit si multa bucurie in suflet! Te pup,
Maia

Raspunde
1 2

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.