Muffins de Craciun

Si acum armata de Mosi Craciuni, braduti si oameni de zapada, toti sub forma de muffins. Muffins de Craciun, pentru cei mici si cei mari deopotriva 🙂

Ingrediente:

  • 3 oua mari
  • 1 pachetel zahar vanilat (10 g)
  • 75 g zahar tos
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 75 g faina
  • 25 g amidon
  • 1 lingurita praf de copt

 

Pentru inceput, tava care-mi place la nebunie 🙂

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se amesteca galbenusurile cu faina, amidonul si praful de copt; se bat albusurile spuma cu zaharul vanilat si zaharul tos. Se adauga, treptat, in amestecul de galbenusuri si se amesteca usor, cu o spatula. Se unge tava cu unt si se toarna aluatul in forme.

Se coc prajiturelele cca. 15 minute. Se lasa la racit, dupa care se orneaza cu martipan si bombonele M&M 🙂

Aici, tabloul complet de sarbatoare, cu Steluta de Craciun langa si fascinantele lumanari din portocale, pe care le-am facut impreuna cu Cipi…si care arata minunat pe masa de Craciun:

 

P.S. Daca vreti, le puteti umple, nu mult, cu aceasta delicioasa crema de vanilie, pe care am folosit-o si la Tortul-pestisor al lui Bogdi 🙂




Steluta de Craciun

Dragii  mei, daca doriti ca pe masa festiva de Craciun sa se regaseasca un tort delicios, cu arome de poveste si miros de portocale, va sfatuiesc sa incercati aceasta steluta de Craciun, extrem de atragatoare!!!
O puteti lasa asa cum o vedeti in poze, adica simpla, doar un picut „ninsa” cu zahar pudra si ornata cu stelute rosii de martipan, sau o puteti orna cu ciocolata (vedeti sugeatia de la finalul postarii)

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20g)
  • 2 lingurite coaja de portocala
  • 120 g faina
  • 60 g unt (moale)
Pentru umplutura:
  • 100 g dulceata sau gem de portocale
  • 1 lingura lichior de portocale
  • martipan
  • colorant alimentar rosu

 

Mod de preparare:

Se pregateste tava in forma de stea, daca aveti 🙂 …daca nu, coaceti blatul intr-o forma de prajitura, dreptunghiulara, si apoi decupati, direct sau cu ajutorul unui sablon, o stea.

Incalziti cuptorul la 175 grade C (foc mediu). Ungeti forma cu unt, apoi presarati-o cu putina faina.Bateti spuma timp de 5 minute ouale, zaharul, zaharul vanilat si coaja de portocala. Cerneti faina si adaugati-o, treptat, peste crema de oua. Taiati untul in bucatele (lasat din timp la temperatura camerei) si incorporati-l in coca. Turnati aluatul in forma, neteziti-l si coaceti prajitura cca. 30 de minute:

Lasati steluta cateva minute sa se racoreasca, dupa care scoateti-o din forma si lasati-o sa se racesca complet:

Pregatiti umplutura:
Eu nu am gasit gem de portocale ci dulceata de portocale intregi (chiar si mai bine 😛 ) pe care am mixat-o (pentru a o putea intinde mai usor pe blat). Taiati steaua in doua, pe orizontala si ungeti primul blat cu gemul de portocale si lichior, incalzite in prealabil. Asezati deasupra cel de-al doilea blat si presati usor.

Ornati steluta cu zahar pudra din belsug, si cu stelute din martipan (amestecati o bucata de martipan cu cateva, destule, picaturi de colorant alimentar rosu, intindeti intre doua folii ca sa se poata decupa usor si stantati stelute cu o forma speciala de fursecuri).

Serviti-o  langa ornamentele de Craciun facute de mine si Cipi: lumanari din portocale!!!

 

P.S. Varianta cu glazura de ciocolata si stelute de zahar suna cam asa:

  • 200 g zahar fin cristalizat
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 3 linguri apa
  • forme mici de stelute

Topiti ciocolata si turnati-o uniform peste tort. Lasati glazura sa se raceasca, apoi ornati cu stelute de zahar, pe care le preparati astfel: amestecati zaharul cristalizat fin cu apa si umpleti formele de stelute. Lasati-le sa se intareasca, apoi scoateti-le si ornati tortul.




Friptura de porc cu mere umplute si „banuti” de cartofi


Ingrediente:

– 1 bucata muschiulet de porc
– 1 ceapa mare
– 1 morcov
– 4 mere
– vin rosu
– sare, piper

Mod de preparare:
Se portioneaza muschiuletul de porc:


Se taie ceapa solzisori si morcovi rondele:


Se aseaza deasupra carnea; se condimenteaza:


Se aleg cateva mere frumoase; se spala:


Se scobesc cu grija, iar capacele se umplu cu cate o lingura mare de unt.


Varza se rade si se caleste in putin ulei pana cand se inmoaie.
Se fierb merele in vin rosu cca. 10 min:

Cand sint gata, se umplu cu varza calita si se servesc alaturi de cartofi piure modelati cu spritul si dati la cuptor cam 20-25 de min. Delicios!!!





Tarta brad

Tarta brad a fost de foarte mare efect pe masa noastra de Craciun, mai ales ca a stat langa saratelele , tot in forma de bradut 😛 , si alte bunatati de Craciun, savurate cu mare pofta!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 250 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 90 g unt
  • 100 ml apa
Pentru umplutura:
  • 200 g spanac
  • 4 linguri ulei
  • 2 linguri cascaval ras
  • 100 g samburi de pin
  • 2 linguri otet
  • sare, piper

!!! Eu umplutura de spanac am facut-o traditional, fiindca asa ii place lui Bogdi 🙂

Pentru ornat:
  • 100 g rosii mici (cherry)
  • 100 g cascaval, taiat in felii

 

Mod de preparare:

Pentru aluat, untul se topeste cu 100 ml apa. Se toarna apoi intr-un castron si se inglobeaza faina amestecata cu sare. Aluatul se framanta sub forma de bila si se da la rece cca. 30 min.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade (foc potrivit). Se unge cu unt tava in forma de brad:

Se intinde apoi aluatul in tava, in asa fel incat sa acopere putin si marginile. Se inteapa aluatul si se coace cca. 22-25 de minute .

Se scoate aluatul copt din forma, cu grija, se aseaza pe platoul de servit si se umple cu umplutura de spanac cu lapte:

Din feliile de cascaval, subtiri, se taie stelute; se taie rosiile in jumatate, ca niste globuri. Se orneaza bradutul 🙂

Daca nu aveti tava de bradut, se decupeaza un bradut din hartie, dupa un sablon facut de voi, se aseaza deasupra sablonul si se decupeaza aluatul. Se face din restul de aluat un rulou care se aseaza pe marginea bradului. Se coace la fel ca si mai sus, la foc potrivit, cca. 22-25 de minute. Spanacul se paseaza cu ulei, cascaval, otet, sare, piper si samburi de pin. Se umple tarta cu spanac si se orneaza cu rosii si stelute de cascaval, ca si mai sus.

Pe masa, cu branza rasa langa, ca o zapada argintie :

Lui Bogdi i-a placut tare mult, a papat toate stelutele de branza topita si rosiile 😀

Pe masa, langa celelalte preparate de Craciun:




Carnati impanati cu branza

Pentru un aperitiv mai satios, puneti pe lista acesti carnati impanati cu branza, extraordinar de gustosi!!! Nu va cramponati prea tare de cuvantul „impanat” 😀 …inseamna ca veti obtine niste carnati umpluti cu branza pe care ii va aprecia toata lumea!!!

 

Ingrediente:

– 8 carnati grosi (sau cati aveti nevoie)
– 200 g branza Cheddar sau alta branza tare, taiata in felii (telemea)
– 8 felii de bacon mai gros, afumat
– 2 lingurite de mustar frantuzesc sau crema de hrean


Mod de preparare:
Despicati fiecare carnat pe lung, dar fara a desprinde cele doua parti. Umpleti cu branza si presati pentru a le reda forma:

Rulati strans cate o felie de bacon unsa cu mustar sau hrean in jurul fiecarui carnat. Ca sa nu se desprinda, fixati la capete cu cate o scobitoare… ati vazut ce scobitori dragute am?! 😛 (si totusi va sfatuiesc sa nu folositi asa ceva, fiindca pot lua foc 😀 …folositi-le pe cele simple, si ca masura de precautie, udati-le inainte de a le folosi, asa cum faceti cu frigaruile din lemn pentru gratar)

Puneti sub gratar, daca aveti cuptor cu gratar, daca nu, la cuptor, intorcand din cand in cand pana ce baconul devine crocant si rumenit. Se tin doar cateva minute.

Langa celelalte aperitive:




Banuti cu Camembert

Cand am preparat aceste gustarele prima oara, acesti banuti cu camembert, atat de usor de facut, nu imi imaginam cat de gustosi vor fi! 😀

Ingrediente pentru 24 de bucati:

– 24 banuti de paine de secara
– unt sau Almette, pentru uns
– 250 g Camembert
– struguri albi si negri
– boia dulce


Ingrediente:

Se ung cu unt 24 de banuti de paine de secara si cum n-am gasit niciunde asa ceva, am cumparat paine cu cereale pe care am taiat-o cu o forma rotunda:

Se unge fiecare banut cu unt, eu am folosit Almette (ii place lui Bogdi) si se lipesc apoi cate doi. Se ung si deasupra:

Se taie transversal rotitele de camembert, adica pe mijloc 😛 …eu oricum nu le-am mai sectionat, ca sa avem din ce musca :))) …si se mai taie inca o data, rezultand 24 de triunghiuri.


Normal ca nu m-am apucat sa numar cate triunghiuri mi-au iesit 🙂 …ci le-am pus pur si simplu pe banuti:


Se presara boia si se orneaza tartinele cu boabe de struguri albe si rosii, eu am avut doar rosii:


Pe platou, langa pudding-urile cu muraturi:

Aici gasiti reteta pudding-urilor cu muraturi.




Pudding cu muraturi

Avem nevoie de o portie de Pudding-uri:


…si de muraturi asortate, cam 500 g. de conopida, castraveti, gogosari, mini-stiuleti de porumb din conserva, etc. care se maruntesc si se amesteca ori cu 2 linguri smantana ori cu 2 linguri maioneza…eu am ales maioneza 🙂

Se amesteca totul bine, se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care intreaga compozitie se repartizeaza pe puddinguri si se orneaza cu felii de masline verzi sau negre.

Prezente pe masa de Craciun, langabanutii cu Camembert:






Saratele cu cascaval

Aceste saratele cu cascaval sunt cele mai bune saratele din lume (sau asa mi s-or fi parut mie, acum dupa post 😛 ). Ce mi-a placut mult la ele e faptul ca ies extraordinar de fragede si ca sunt fara praf de copt!!!
Le-am pregatit cu mare drag si le-am adus la masa sub forma de bradut dar se pot face si sub forma de bastonase (poze mai jos). 
Ingrediente pentru o portie:
  • 250 g cascaval
  • 250 g faina
  • 1 lingurita boia dulce (optional)
  • 1/2 lingurita sare
  • 200 g unt rece
  • 1 galbenus
  • susan sau mac pentru presarat deasupra (sau chimen ori sare)
Tot stelute, intr-un alt an 🙂
Portia din anul 2010, sub forma de bastonase (asta ca sa mai iesim un pic de sub tipar 😛 )
Sub forma de inimioara <3
Aici, refacute recent, asa cum imi doream, cu trei forme diferite, intruchipand un bradut:
Pe platou, pentru toata lumea!!!
Ca sa fiti siguri ca bradutii nu se destrama, „lipiti-i” cu putina crema de branza, sarata, gen Almette, pusa doar in mijloc!!!
Aici: Fursecuri cu cascaval, aveti o alta idee delicioasa de saratele 🙂
Mod de preparare:
Pentru aluatul de saratele, se framanta un aluat din cascaval ras, faina, un praf de sare, 1 lingurita boia si unt in fulgi, adica unt rece, din frigider, dat pe razatoarea mare sau razuit cu feliatorul de legume. Nu se insista cu amestecatul, ba chiar e recomandat sa se vada cateva „puncte” de unt in aluat 🙂 Se face o bila care se infasoara in folie si se da la frigider cca. 60 de minute (il puteti pastra si in congelator cateva zile si cand aveti pofta de saratele, il scoateti si il lasati sa se decongeleze lent, la temperatura camerei).
Se incinge cuptorul la 180 grade (foc potrivit).
Acestea sunt formele mele „steluta”, una mica si-una mare, desi mi-ar fi placut sa am 3 feluri, ca sa „cladesc” mai bine bradutii 🙂
Se intinde apoi aluatul, pe o suprafata infainata, in foaie de cca. 1 cm si se stanteaza cu formele stea sau brad (ori se taie fasii care se rasucesc):
Se ung betisoarele, sau stelutele, cu galbenus batut, se presara dupa gust cascaval, sare, chimen, mac sau susan:
Saratelele se coc cca. 18 de minute, sau pana cand se rumenesc frumos:
La fel de apetisante si intoarse 🙂
Aici sunt pe masa de Craciun, de anul acesta, tot sub forma de stelute:

 

Portia „clasica”: poze pas cu pas 🙂

Foarte bune, si simple, si festive!!




Meniu pentru seara de Craciun

Meniul nostru de Craciun, si mai detaliat, in ordinea in care apar 🙂

Aperitivele:
Saratele cu cascaval
Carnati impanati cu branza
Pudding cu muraturi
Banuti cu Camembert





Dulciurile:
Steluta de Craciun
Bradutii, Oamenii de zapada si Mosii Craciuni, la plural…caci am facut cam multi din fiecare, dupa cum puteti vedea mai jos 😛



Decoratiile din portocala, pe care le puteti face si voi, chiar foarte usor…si de efect!!! 😉
Cam asa suna modul de preparare al acestor suporturi parfumate pentru lumanari: pe partea de sus a unei portocale cu coaja groasa desenati un cerc de dimensiunea unei lumanari in suport de metal, ca acestea din poza:


Trasati apoi „meridiane” pe coaja portocalei pentru a obtine patru parti egale.
Taiati „capacul” trasat cu un cutit ascutit, inclinand lama spre inauntru. Scurgeti sucul din deschizatura si apoi infigeti lumanarea in portocala.
Infigeti cuisoare pe conturul cercului, in jurul lumanarii, precum si pe liniile ce impart portocala.
Frumoase si inedite, asa-i?! 🙂



…masa cu dulciurile, cu „lumanarile” aprinse 😛


…si surpriza serii :)) …o casuta de turta dulce, asemanatoare celei de aici (nici acum nu-mi vine sa cred ca am facut-o pentru a doua oara 😀 ) …si trenuletul de turta dulce, pentru iubitul meu Bogdan!!! 🙂



…aici, casuta luminata 🙂





Clafoutis cu pere

Clafoutis, acest desert frantuzesc rafinat dar extrem de usor de preparat, este, fara indoiala, pe gustul tuturor 🙂
Varianta cea mai des intalnita este cu cirese sau  clafoutis cu visine dar si aceasta varianta de Clafoutis cu pere e nemaipomenita!!!
Lui Bogdi ii place foooarte mult!!! Si nu numai lui :))

Ingrediente:

  • 700 g pere
  • 1 lingura unt
  • sucul de la 1 lamaie
  • 2 linguri pesmet
  • 120 g faina
  • 100 g zahar
  • un praf sare
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 225 ml lapte
  • 4 oua
  • 50 g fulgi de migdale (optional)
  • 40 g zahar pudra

Mod de preparare:

Se curata perele, se taie sferturi, se golesc de samburi si casutele lor, apoi perele se taie felii si se stropesc cu suc de lamaie. Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu unt o forma de tarta (diam. 26 cm). Se presara uniform pesmet. Se repartizeaza inauntru perele:
Pentru prepararea aluatului, se amesteca intr-un castron faina cu zahar, sare, zahar vanilinat si pudra de scortisoara. Separat, laptele se amesteca impreuna cu ouale, apoi se inglobeaza in compozitia de faina. Se toarna apoi aluatul fluid deasupra feliilor de pere:

Se presara fulgi de migdale (eu n-am pus) si se coace tarta cca. 35 de minute, in cuptorul incins:

Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca putin. Asa arata intoarsa 🙂

Se presara zahar pudra:

Sectiune calda:

Tarta se serveste calduta!!!

…cu o palarie de frisca batuta cu vanilie sau cu inghetata de vanilie:

 

Pozele vechi 🙂





Tort de clatite cu portocale si caramel

 

Tort de clatite cu portocale si caramel: o combinatie extraordinar de gustoasa!!! O reteta unica, de care ne-am bucurat ori de cate ori am incercat-o!
Un „tort” mai bun decat asta nu cred ca am gustat vreodata!!! 😀
Si e si foarte usor de facut…si foooarte de efect!!!!

Ingrediente pentru 8 portii:

Umplutura:
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 60 g zahar pudra vanilat
  • 6 portocale
Sos de caramele:
  • 175 g caramele cu lapte
  • 50 ml smantana pentru frisca
Decor:
  • 50-100 g de nuci sau alune
  • 1 portocala, curatata si desfacuta felii

Mod de preparare:

Pentru sosul de caramele, care se prepara primul, pentru a avea timp sa se raceasca, puneti frisca lichida, nebatuta, si caramelele intr-o cratita cu fundul gros si lasati la fiert, la foc mic, cca. 6-8 minute, pana se topesc:

Timpul se poate scurta daca folositi caramele cu lapte…un pic mai simple (adica mai moi), cum am folosit cu o alta ocazie: Caramelele lui Cipi! 😛

Lasati sosul de caramele deoparte, la racit.

Preparati apoi clatitele, incercand sa le faceti putin mai groase decat in mod obisnuit.

Pentru umplutura, puneti frisca rece, nebatuta, intr-un vas si bateti impreuna cu zaharul vanilat pana incepe sa se intareasca.
Desfaceti portocalele in felii:


Puneti o foaie de clatita pe un platou, acoperiti-o cu putina frisca si cateva felii de portocala:

Repetati operatia cu urmatoarele straturi pana consumati toate ingredientele , terminand cu o foaie de clatita goala.
Asezati apoi nucile sau alunele, cat si ultimele felii de portocala pe ultima clatita:


Turnati deasupra sosul de caramele:

Puteti lasa tortul la frigider o jumatate de ora sau chiar si mai mult..sau il puteti servi imediat. Oricum ar fi, serviti-l cu pofta!! 🙂

Noua ne-a placut foarte mult!

 

Sfat: daca reusiti sa inlaturati pielitele albe ale feliilor de portocala, va veti bucura de un gust si mai bun si mai intens!




Budinca de clatite cu cacao, banane, rom si miere

 

O budinca extraordinar de gustoasa aceasta budinca de clatite cu cacao, banane, rom si miere!!! Se poate servi fierbinte, sau rece cum am facut noi, cu un mot de frisca, inghetata sau sos de ciocolata. Cele mai gustoase clatite de „ciocolata” 😛
La fel de gustoasa si cu bucati de ananas din conserva, taiat cubulete.

 

Ingrediente pentru 8 portii:

Pentru umplutura:
  • 8 banane, taiate rondele
  • 3 linguri rom
  • 1 lingura zahar
  • 1/2 portocala, zeama si coaja rasa
Pentru sosul de miere:
  • 50 g unt
  • 25 g faina
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri miere
  • 15 g fulgi migdale sau cocos (mai ales daca alegeti sa faceti varianta cu bucatele de ananas)
Pentru sosul de ciocolata (optional)
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 100 ml smantana pentru frisca
Aici aveti budinca refacuta:

 

…iar aici aveti atat pozele vechi cat si modul de preparare 🙂

Primul pas consta in prepararea clatitelor de cacao, dupa reteta de mai sus:

Incalziti cuptorul la semnul 5 sau 180 grade C (foc potrivit). Taiati bananele rondele:
Amestecati intr-un vas bananele, romul (esenta de rom), zaharul si zeama de portocale si turnati „sosul” peste bucatile de banane:
Intindeti clatitele pe masa si puneti umplutura in parti egale pe fiecare clatita:
Rulati clatitele si taiati-le in bucati de 2,5 cm lungime:
Aranjati bucatile de clatite intr-un vas termorezistent, tapetat in prealabil cu unt:

Pentru sosul alb, incalziti untul intr-o tigaie, adaugati faina si prajiti 1 minut, amestecand incontinuu. Luati apoi tigaia de pe foc si adaugati laptele treptat, amestecand bine. Puneti tigaia inapoi pe foc, lasati sa dea in clocot, amestecand bine si lasati sa fiarba la foc mic 2 minute, pana se ingroasa sosul. Lasati sa se raceasca, apoi adaugati mierea, amestecand bine. Turnati sosul peste clatite, presarati coaja de portocala si fulgii de migdale (pe care eu nu le-am mai pus). Bagati vasul in cuptor si coaceti 12-15 minute, pana se rumenesc migdalele.
Sfat: mierea se poate pune doar la sfarsit, dupa ce ati scos budinca din cuptor.
Daca vreti sa le serviti cu sos de ciocolata, topiti la bain-marie ciocolata si frisca (nebatuta), lasati 2-3 minute sa se racoreasca si apoi turnati deasupra budincii sau direct in farfurie.
Detaliu:



Clatite

 

Cand eram mici si eram intrebati ce „dulce” vrem sa mancam, spuneam fara sa ne gandim de doua ori: clatite!!!!

Uneori erau „gogosi„, dar de cele mai multe ori erau clatite cu gem de prune, fiindca pe-atunci prunii ne acaparau gradina 😀

 

Ingrediente pentru 8 bucati:

  • 150 g faina
  • 2 oua mari, batute
  • 1 praf de sare
  • 300 ml lapte
  • 25 g unt topit (sau ulei)
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Puneti faina, cernuta in prealabil, intr-un castron. Faceti o gaura in centru, adaugati ouale batute si jumatate din lapte; bateti bine cu telul sau mixerul astfel incat sa obtineti o compozitie fara cocoloase. Adaugati treptat laptele ramas, untul topit si putina sare (cat luati cu trei degete). Bateti pana obtineti o compozitie semi-lichida.

Lasati sa stea minim 1 ora la rece. Etapa asta e obligatorie, daca vreti sa obtineti niste clatite perfecte!!!

Puneti cate un polonic de compozitie in tigaia de teflon incinsa, sau o tigaie cu fundul gros, si ungeti usor suprafata cu o pensula imbibata in ulei. Intoarceti clatita cu o spatula de inox, subtire, dupa 40-60 secunde, apoi mai lasati-o inca 30-40 secunde.

Asezati clatitele pe o farfurie si acoperiti-le cu un capac.

 

Eu am sarit peste etapa asta „clasica” de formare a aluatului pentru ca am shakerul „minune” de la Tupperware, in care pun toate ingredientele, odata, dupa care il scutur bine si gata aluatul, fara nici o cocoloasa 😀 Daca aveti un robot de bucatarie, si mai bine (puneti laptele prima data, apoi restul ingredientelor).

Asa mi-au iesit:

 

Le puteti savura cu gem, dulceata, crema de ciocolata. Eu aleg ultima varianta :)) ..desi sunt incredibil de bune si simple:

 

Sfat: Puteti folosi 150 ml lapte si 150 ml apa minerala (sau 100 g lapte batut) in loc de 300 ml lapte si chiar 180-200 g faina daca aluatul e prea lichid. Dar compozitia trebuie neaparat tinuta la frigider cateva ore bune sau chiar peste noapte…ceea ce ar fi ideal!

 

Poza veche 🙂