Prajitura cu maioneza

5 comentarii

 

Da, stiu, si eu am reactionat la fel cand am aflat ca exista o astfel de prajitura: prajitura cu maioneza!!!! 😀

„Sigur este o greseala”, mi-am spus, facand ochii mari si stramband involuntar din nas.  Dar nu era nimic gresit, ci doar ciudat 😛 Am cautat apoi si pe net si am descoperit-o, intr-o varianta foarte asemanatoare cu cea preluata de mine din cartea „Retete cu ciocolata”. Nu ii cunosc originile (in America e foarte cunoscuta) si nu-i cunosc povestea (din ce-am citit, aceasta prajitura se prepara in vreme de restriste, pe timp de razboi, cand ouale, untul si zaharul erau considerate un lux) dar va spun sincer ca este o prajitura extraordinara!!!

Aveti nevoie de maioneza facuta in casa (v-am afisat link catre reteta, mai jos la ingrediente) nu de maioneza cumparata, light, fara oua, etc. Maioneza e cea care transforma prajitura aceasta intr-una delicioasa, bogata, cu gust „plin” de ciocolata!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 125 g unt
  • 150 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 225 ml cafea, proaspat preparata
  • 300 g zahar cu granulatie fina
  • 475 g faina
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
  • 50 g cacao
  • 225 g maioneza, la temperatura camerei
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
Pentru glazura de ciocolata:
  • 125 g ciocolata cu minim 50% cacao
  • 40 g unt
  • 1 lingura apa
  • jumatati de nuca

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) cu minim 15 minute inainte de a coace.

Se unge cu unt sau ulei o tava de aprox. 25 cm x 16 cm si se tapeteaza cu faina. Daca folositi hartie de copt, nu mai ungeti tava.

Puneti intr-o cratita, la foc mic, untul, ciocolata, zaharul, cacaua si cafeaua rece; amestecati pana cand se topeste ciocolata. Atentie, compozitia nu trebuie sa fiarba! Lasati apoi la racit.

Intre timp, preparati maioneza (calea catre reteta e sus la ingrediente) cu mentiunea ca nu veti pune decat o jumatate lingurita de mustar in compozitie (oricum, va veti convinge si singuri, daca incercati prajitura: mustarul nu se simte absolut deloc!!!) sau daca chiar nu suportati mustarul ori gandul ca e si el prezent in compozitie 😀 , faceti maioneza doar din galbenusuri si ulei. Puneti neaparat o lingurita de zeama de lamaie la inceput, ca sa nu aveti surprize.

Cerneti faina impreuna cu praful de copt intr-un castron incapator. Adaugati maioneza si cca. o treime din compozitia cu ciocolata, racita. Amestecati pana se omogenizeaza, apoi incorporati si restul compozitiei.

Turnati aluatul in forma pregatita si coaceti la mijlocul cuptorului timp de cca. 40 de minute. Puneti apoi tava pe un gratar si lasati-o sa se raceasca inainte de a scoate prajitura.

Pentru a prepara glazura, topiti ciocolata si untul impreuna cu apa, amestecand din cand in cand, astfel incat compozitia sa fie perfect omogena (ciocolata trebuie sa se topeasca). Lasati-o sa se raceasca putin, apoi intindeti-0 in stra egal deasupra prajiturii.

Puneti prajitura la frigider pentru cca. 15 minute, apoi marcati, cu un cutit bine ascutit si uns cu ulei de fiecare data cand taiati, 18 sau 24 de bucati (depinde de felul in care o taiati). Ornati fiecare patrat cu cate o jumatate de nuca:

Pentru voi 🙂

Sfat: Cafeaua se poate inlocui cu apa…desi ar fi pacat sa faceti asta! :))

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

5 comentarii

Georgiana Radu 2 octombrie 2013 - 22:11

Buna, Laura. Fac de ceva vreme prajiturile tale si cand am vrut sa-ti dau cele 5 stelute binemeritate (pentru praji asta minunata)…constat ca mi se „accepta” doar 3. Pun cursorul pe ultima steluta, scrie 5 out of 5, dau click…3 stelute 🙁 Imi pare rau, pentru ca nu vreau sa-ti stric rating-ul tocmai eu, care sunt fan prajiturile tale. Anyway, cand o sa vezi ratingul ala de 3 sa stii ca e un 5 mascat 😛 Din pacate nu-mi pot lua votul inapoi…

Raspunde
Mrs.Green Foot 17 martie 2013 - 14:25

Laura, se taie usor aluatul? Intreb pentru ca ma gandesc sa folosesc reteta aceasta pentru o amandina. Ce zici, ar merge?
Mersi

Raspunde
irina 1 februarie 2013 - 02:32

M-ai facut curioasa Laura draga:)

Raspunde
dora 23 ianuarie 2013 - 18:16

oh my God…Laura draga spune-mi ca nu visez!!! E chiar asa de senzationala? cu ce seamana la gust? puuuuuuuuuup Dora

Raspunde
Laura Sava 23 ianuarie 2013 - 20:20

Este, este, draga Dora…mai senzationala decat OTV-ul 😀

Are un gust puternic de ciocolata neagra (culmea, de data asta am folosit pana si eu ciocolata neagra :P). E ca o negresa, cu consistenta minunata, umeda…nu ti-o pot prea bine descrie in cuvinte, trebuie sa o incerci!!! Si nu te ingrijora din cauza maionezei, nu se simte absolut deloc!!! Pupici dulci 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.