Cozonac cu prune la tava

6 comentarii

Sper sa nu va plictisesc prea tare cu inca o prajitura cu prune, dar e atat de buna, si ma bucur asa mult ca am reusit sa o surprind si pentru voi, caci am mai facut-o o data, acum ceva ani buni, cand Cipi meu era catana (banatenii stiu despre ce vorbesc 😀 ) …adica soldaaaat al patriei!!!!!!!
Tin minte ca s-a dat o mare batalie pentru capturarea unei bucati din delicioasa prajitura (erau cam multi, hi, hi…)
Sper sa va placa!!!

Ingrediente pentru cca. 20 de bucati:

Pentru aluatul dospit:
– 500 g. faina
– 1 cub drojdie proaspata
– 50 g. zahar
– 250 ml. lapte caldut
– 80 g. unt
– 2 oua
– 1/2 lingurita sare

Pentru umplutura:
– 1, 25 kg. prune
– 100 g. zahar
– 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare aluat:
Se cerne faina intr-un castron incapator; se face o gropita la mijloc. Se zdrobeste drojdia intr-un bol si se presara deasupra o lingura de zahar. Se toarna laptele caldut si se amesteca impreuna cu putina faina de pe margine. Se lasa sa creasca maiaua 20 de minute:

Se adauga in gropita untul moale, restul de zahar si sarea:

Toate ingredientele se framanta si se lasa sa creasca aluatul 30 de minute:

…la soare, in gradina, creste mai frumos 😛

Finisarea:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Prunele se spala, se sterg, se taie in doua si se golesc de samburi. Se framanta aluatul si se intinde intr-o tava unsa in prealabil cu grasime sau tapetata cu hartie de copt. Se inteapa cu o furculita din loc in loc:

Se aseaza apoi prunele ca tiglele pe acoperis, sau simplu, unele langa altele, cum am facut eu 🙂

Zaharul se amesteca impreuna cu scortisoara:

…si se presara uniform peste fructe:

Se lasa sa mai creasca aluatul 10 minute.
Prajitura se coace cca. 25 de minute:

Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar (daca reusiti 😛 )

Se feliaza dupa plac, in bucati mai mari sau mai mici:

Serviti cu frisca batuta:

Aluatul dospit face ca blatul sa fie foarte pufos, iar prunele dulci si zemoase te imbie la inca si inca o portie :)))
Sa aveti pofta!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

Anonymous 3 octombrie 2011 - 19:08

Si ouale cand se folosesc?

Raspunde
Cristi 14 august 2011 - 17:47

pare delicioasa

Raspunde
Anonymous 1 mai 2011 - 16:55

Laura,crezi ca merge si cu prune din compot?Multumesc.Sunt extraordinare retetele tale si ador sa le prepar.Naty

Raspunde
Amalia 13 august 2010 - 11:59

Tare imi plac aluaturile dospite, desi nu sunt prea mare specialista… Prunele imi plac mult in aluaturi si prajituri asa ca am notat reteta. Mulutmesc draga Laura!

Raspunde
Anonymous 13 august 2010 - 00:22

Foarte buna prajitura si eu fac cu prune dar aluatul il fac ca aluat de tarta fara drojdie si fara zahar iar prunele le pun cu gura in jos.Iese tot bine.

Raspunde
Bianca 12 august 2010 - 21:30

Prajitura asta o fac si eu dar e mult mai buna daca se face deasupra o compozitie din lapte , oua si smantana (cam 500g la o tava) si se toarna peste ea.
Eu asa o fac si e excelenta.
Si prunele le intorc invers.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.