Clatite

25 comentarii

 

Cand eram mici si eram intrebati ce „dulce” vrem sa mancam, spuneam fara sa ne gandim de doua ori: clatite!!!!

Uneori erau „gogosi„, dar de cele mai multe ori erau clatite cu gem de prune, fiindca pe-atunci prunii ne acaparau gradina 😀

 

Ingrediente pentru 8 bucati:

  • 150 g faina
  • 2 oua mari, batute
  • 1 praf de sare
  • 300 ml lapte
  • 25 g unt topit (sau ulei)
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Puneti faina, cernuta in prealabil, intr-un castron. Faceti o gaura in centru, adaugati ouale batute si jumatate din lapte; bateti bine cu telul sau mixerul astfel incat sa obtineti o compozitie fara cocoloase. Adaugati treptat laptele ramas, untul topit si putina sare (cat luati cu trei degete). Bateti pana obtineti o compozitie semi-lichida.

Lasati sa stea minim 1 ora la rece. Etapa asta e obligatorie, daca vreti sa obtineti niste clatite perfecte!!!

Puneti cate un polonic de compozitie in tigaia de teflon incinsa, sau o tigaie cu fundul gros, si ungeti usor suprafata cu o pensula imbibata in ulei. Intoarceti clatita cu o spatula de inox, subtire, dupa 40-60 secunde, apoi mai lasati-o inca 30-40 secunde.

Asezati clatitele pe o farfurie si acoperiti-le cu un capac.

 

Eu am sarit peste etapa asta „clasica” de formare a aluatului pentru ca am shakerul „minune” de la Tupperware, in care pun toate ingredientele, odata, dupa care il scutur bine si gata aluatul, fara nici o cocoloasa 😀 Daca aveti un robot de bucatarie, si mai bine (puneti laptele prima data, apoi restul ingredientelor).

Asa mi-au iesit:

 

Le puteti savura cu gem, dulceata, crema de ciocolata. Eu aleg ultima varianta :)) ..desi sunt incredibil de bune si simple:

 

Sfat: Puteti folosi 150 ml lapte si 150 ml apa minerala (sau 100 g lapte batut) in loc de 300 ml lapte si chiar 180-200 g faina daca aluatul e prea lichid. Dar compozitia trebuie neaparat tinuta la frigider cateva ore bune sau chiar peste noapte…ceea ce ar fi ideal!

 

Poza veche 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

25 comentarii

Marina 10 februarie 2013 - 20:46

Mie mi-au iesit 8 clatite din cantitatile de mai sus. Sunt bune, mi-au placut.

Raspunde
Ionita Violeta 19 ianuarie 2013 - 17:04

Grozava reteta! A descoperit-o sotul si-i ies de minune! Esti tare priceputa mai, Laura! Bravo, tie!

Raspunde
Eddy 9 decembrie 2012 - 21:39

mie nu mi sau lipit niciodata

Raspunde
Andreea Obreja 20 august 2012 - 16:39

pot pune si zahar?

Raspunde
Andru Andrea 24 august 2012 - 13:46

nu ca se lipesc dupa ce leai facut poti sa pui deasupra

Raspunde
Streulea Cristian 20 august 2012 - 07:10

clatite gustoase si delicioase 😀

Raspunde
icaneatualiveifudontgivemeroses 8 iulie 2012 - 23:52

super bune 🙂 multumesc Laura!

Raspunde
Anonymous 1 iulie 2012 - 03:29

gata, le-am facut! pe toate 13 cate au iesit din indicatiile exacte ale Laurei:) de obicei prima clatita sau mai multe nu-mi reuseau, dar la aceasta reteta NU s-a intamplat asa ceva!mersi mult!…acuma e prea tarziu, le mancam maine:)

Raspunde
Anonymous 1 iulie 2012 - 02:04

hahahah…auzi ca „O clatita la timpu ei face cat 10 femei” :)))

acum le incerc si eu!mi-e pofta la 2 noaptea..:(

Raspunde
Daniel Stanciu 8 mai 2012 - 19:50

Deci vreau sa spun ca dupa ce am vazut reteta, nu m-am putut aptine si mi-am facut si eu clatite ! Nu am respectat reteta intocmai imi pare rau dar in schimb ca sa fie distractia si mai mare am ,,filmat” totul ! VOILA !

http://www.artamoderna.net/the-choshen-one/

Raspunde
Anonymous 16 aprilie 2012 - 07:47

Excelenta reteta! Au iesit perfecte. Mii de multumiri 🙂

Raspunde
Anonymous 2 martie 2012 - 11:54

O clatita la timpu ei face cat 10 femei

Raspunde
Ela 17 februarie 2012 - 03:05

Chiar in seara aceasta am facut clatite dupa aceasta reteta si au iesit fragede si gustoase.Ma bucur ca mi-au iesit pentru ca mai capat si eu incredere pentru viitor,tin sa mentionez ca nu stiu sa gatesc,rar o fac si de aceea mi-a fost de mare ajutor reteta.Multumesc frumos!

Raspunde
Clatite 1 decembrie 2011 - 20:58

si eu fac clatite dar o reteta simpla apa faina si sare, asa le facea bunica mea si imi plac foarte mult poate si tigaia conteaza

Raspunde
Horik 13 octombrie 2011 - 01:18

(cred ca sunt singurul baiat care a citit vreodata ce scire pe aici..ce amuzant:) ) Sunt…destul de pasionat de bucatarie, dar clatitele imi lipseau din palmares. Reusita, surprinzatoare, de altfel, a fost insotita de un mare strigat de victroie si bucurei :)) ( cred ca am bramburit un pic cantitatile, dar…au iesit, oricum..se pot numi clatite) Multumesc!

Raspunde
Amalia 21 martie 2011 - 23:31

Laura, clatitele astea au un gust fantastic. Rar am mai mincat ceva asa bun. O sa pastrez reteta ta, deci pt cind fac clatite de-acum (eu vorbind din cura de slabire) Cum se zice pe aici: Thanks a lot :)))) Amalia.

Raspunde
cielle 9 februarie 2011 - 17:37

Intradevar, dupa multe incercari, am descoperit si eu ca cel mai bine iti ies clatitele cu lapte si putina apa minerala. Nu stiu despre altele in legatura cu laptele batut, dar mie, intotdeauna cand am facut cu iaurt sau lapte batut, ori mi se lipeau chiar imediat cand le faceam, ori, daca lasam aluatul cateva ore sau pe a doua zi, mi se lipeau atunci de tigae(chiar de teflon_!). Asa ca am decis ca sa nu mai pun lapte batut la clatite. In schimb apa minerala sau chiar si berea fac minuni. Bineinteles ca laptele va ramane „baza” in prepararea lor.

Raspunde
Geni 20 octombrie 2010 - 18:51

Eu fac clatitele punand in parti egale lapte si apa minerala+un varf
de cutit de praf de copt.Asa raman
clatitele pufoase 1-2 zile si se pot
incalzi la microunde.Eu pun in loc
de unt,ulei(din cauza de varsta!)si
nu bat prea tare compozitia ca se
numai spuma si nu e bine!Probeaza o data si vei vedea ce bune sant!
Multi pupici din Dortmund

Raspunde
MeMo 20 octombrie 2010 - 17:14

Cate clatite se fac din reteta?

Raspunde
Laura 26 august 2009 - 01:54

Oooh, Geni draga, pai atunci onoarea e de partea mea 🙂
…si am sa-ti marturisesc ca in timp ce iti citeam mesajul am avut o mica tresarire gandindu-ma ca poate esti chiar tu… 😛
Iti multumesc din tot sufletul pentru cuvintele extrem de frumoase si calde, mi-au bucurat inima!!!
…si pentru recomandari, hi, hi…

Te astept cu mare drag pe blogul meu, oricand! Pupici multi, multi si dulci! 🙂

Raspunde
Geni 26 august 2009 - 00:16

Draga Laura iti multumesc mult pt.reteta de aluat pt.tupper.Eu sant de fapt dr.stomat.din Dortmund despre care ti-a scris prietena mea Gina.Dupa ce am descoperit blogul tau l-am laudat (pe drept)la toti si asa ai mai primit niste admiratoare din Germania.Te admir pt.daruirea cu care faci totul si astept cu nerabdare retetele tale,si in general tot ceea ce scrii pe blog este pt.mine o delectare!Sant mandra de tine!Te sarut.Geni

Raspunde
Laura 25 august 2009 - 23:27

Geni draga, imi face o mare, mare placere sa te am aproape 🙂
Am avut de gand, de ceva timp incoace, sa imi „imbogatesc” blogul cu cateva retete de la Tupperware dar nu am reusit sa le pun in aplicare…acum, insa, vazand ca exista doritori 😛 …promit sa fac lucrul asta cat de curand!
Una dintre retete la care am folosit bolul mare este asta: http://savalaura.blogspot.com/2009/01/saviecuta-cu-mac-si-nuca-baigli.html
…lasi aluatul la dospit pana cand sare capacul, stii, da?! :))
Eu n-am mai scris chestia asta in postul respectiv, pentru ca n-am vrut sa-i confuzez prea tare pe cei care nu cunosc oalele Tupper 😉
Te pup si te mai astept pe la mine!!!

Raspunde
Geni 25 august 2009 - 00:01

Draga Laura,am gasit intamplator adresa ta de blog cautand retete cu aluat de drojdie pt.bolul mare de la Tupperware.Retetele nu le-am gasit si nici firma nu le mai are,dar in schimb am dat peste blogul tau si am ramas impresionata de felul cum l-ai realizat,de retetele minunate si de fantezia ta.Felicitari!Eu traiesc de 25 de ani in Germania si sant ca si tine o mare pasionata de bucatarie.Te rog sa-mi permiti sa-ti accesez si eu blogul.Abia astept sa probez retetele tale!Te sarut.
Geni

Raspunde
Laura 27 ianuarie 2009 - 12:32

Lore draga, si eu ma bucur mult ca m-ai descoperit!!! 🙂
…si iti multumesc ca si tu la randul tau, mi-ai reamintit de Tupperware si de retetele pe care le faceam cu ajutorul lor…retete pe care am sa le reiau cat de curand, in imagini, ca toata lumea posesoare de Tupper 😛 …sa-si poata folosi achizitiile (nu tocmai ieftine 😀 ) …in multiple moduri…
Te pup si spor la rasfoit! 😛

Raspunde
lore 21 ianuarie 2009 - 12:05

ma bucur f mult ca am reusit sa dau de tine, sunt o noua vizitatoare a blogului tau,inca sunt incepatoare, dar sunt impresionata de ceea ce faci, mai ales ca vad ca folosesti produse tuppeware, am si eu toata gama si sunt super incantata de ele. acu continui sa citesc ce mai ai , si mai vb

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.