Tort de capsuni cu frisca

4 comentarii

Prieteni dragi, stiu ca nu v-ati dezmeticit prea bine din mreaja ademenitoare a bunatatilor de Pasti 🙂 , dar acest tort de capsuni cu frisca, si un pic de branza dulce, e atat de bun incat nu pot rezista sa nu vi-l arat numaidecat!!! E haios, se face usor si rapid, asa ca porniti vanatoarea de capsuni 😀

 

Ingrediente:

Pentru blatul de pandispan:
  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 6 linguri zahar
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru umplutura si sirop:
  • 800 g capsuni, bine coapte
  • 180 g zahar
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 100 g mascarpone sau branza dulce
Pentru ornat:
  • 100-150 g capsuni, taiate in felii subtiri
  • 1 plic gelatina rosie pentru tarte (tortenguss)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Galbenusurile se freaca cu zahar cca. 5-6 minute. Albusurile se bat spuma si se amesteca cu compozitia spumoasa de galbenusuri. Se adauga faina amestecata cu praful de copt (se cern impreuna) si se amesteca totul usor, de sus in jos, cu o spatula. Aluatul se toarna intr-o forma cu diam. de 24 cm unsa cu unt si tapetata cu faina. Sau mult mai simplu, tapetata cu hartie de copt.

Se da la cuptor timp de aproximativ 20 de minute (faceti testul scobitorii), dupa care se scoate si se lasa la racit. Doar cand e rece se scoate din forma fiindca altfel se poate lasa (pandispanul se lasa oricum putin, asa ca nu va faceti griji! ). Se taie apoi un capac blatului si se scoate miezul:

Eu am folosit o forma cu diam. de 24 cm si nu am avut prea mult miez de impartit, dar daca folositi o forma mai mica, veti avea destul cat sa il insiropati si apoi sa il amestecati (taiat in bucatele sau maruntit) cu crema. Mie crema mi-a parut mult mai fina fara bucatelele de pandispan. Si daca tot am pomenit despre asta, va spun cum mai puteti face: taiati blatul pe jumatate, umpleti-l cu crema si ornati-l cu capsuni. Mai rapid si la fel de gustos! Fara atatea „artificii” 🙂

Pentru crema, se spala foarte bine capsunile; se aleg cele mai frumoase (in jur de 500 g din cantitatea totala de 800 g) si se taie in bucatele mici. Se presara peste ele zahar si se amesteca din cand in cand, pana isi lasa siropul (au nevoie de minim 15 minute pentru asta).

Celelalte capsuni (cca. 300 g) se zdrobesc cu o furculita si se trec prin sita. Eu le-am macinat la blender.

In continuare, se bate putin branza mascarpone cu mixerul (branza sa fie scoasa din frigider cu o ora inainte) sau daca folositi branza dulce, se marunteste foarte bine cu blenderul de mana, ori se trece prin sita. Se bate frisca si se amesteca cu crema de branza si capsunile pasate. Tot acum se adauga si capsunile bucatele, bine scurse de sirop. Se amesteca totul foarte bine:

Cu siropul obtinut din „macerarea” capsunilor se insiropeaza blatul scobit. Mai mult pe margini decat la baza, pentru a nu exista riscul sa se rupa. Daca capsunile, scuzati cacofonia 😀 , nu sunt foarte zemoase, completati cu un sirop de zahar, dintr-o cana de apa (200 ml) si 2 linguri zahar, fierte 2-3 minute la foc mare. Tortul se umple cu crema de caspuni si frisca:

Se insiropeaza si capacul si se aseaza peste crema, apasand usor:

Tortul se decoreaza cu feliute subtiri de capsuni, peste care se toarna gelatina rosie (urmati instructiunile de pe plic). Turnati glazura pornind din mijlocul tortului si acoperiti apoi toate feliile de capsuni ajutandu-va de o pensula de bucatarie. Nu zaboviti prea mult, fiindca se incheaga repede:

Tortul se tine la frigider minim 2-3 ore, dupa care se feliaza:

In felii mai mari sau mici, dupa pofta 😀

Incredibil de gustos si aromat!!!!!

 

Sfat: Daca nu aveti branza dulce la indemana sau pur si simplu iubiti frisca, folositi numai frisca: 500 ml

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

4 comentarii

sabina telcean 9 mai 2014 - 17:40

Draga Laura,am facut si eu tortul.Nu este atat de aspectuos ca si al tau dar cu siguranta la fel de bun. Pentru mine esti o inepuizabila sursa de inspiratie.Iti multumesc!!!!

Raspunde
andreea 2 martie 2014 - 08:21

Tortul asta e nemaipomenit de usor si racoros.Eu l-am facut cu mascarpone pe care il prefer branzei dulci.Preparatele facute dupa retele tale sunt foarte gustoase;din pacate(sau din fericire?),eu nu prea ma omor dupa ciocolata dar astept cu nerabdare sa postezi retete noi si de papa nu numai de dulciuri.Spor la gatit!

Raspunde
Laura 23 mai 2013 - 01:12

Iti multumesc mult pentru reteta!! Am facut deja tortul de doua ori :))) si nu ne mai putem satura…iti multumesc din suflet pentru toate retetele minunate pe care le impartasesti cu noi!!! Te pup

Raspunde
Georgeta 16 mai 2013 - 15:49

Am incercat si eu tortuletul. A iesit bun per ansamblu, dar mai putin estetic decat al tau. Daca l-as face inca o data, as mai adauga zahar la crema. Capsunile de la piata probabil nu sunt la fel de dulci ca cele din gradina ta si, in plus, frisca Pilos pe care am folosit-o eu nu e mai deloc dulce, spre deosebire de Hulala de exemplu. Oricum, e o reteta pe care o pastrez si pentru care iti multumesc.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.