Gogosari in otet

6 comentarii
[shashin type=”photo” id=”16628″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aceasta este reteta mamei de gogosari in otet, pe care a pus-o in practica (aproape :P) in fiecare an. Zic aproape, fiindca de vreo doi ani incoace nu a mai ajuns sa prepare toate bunatatile pe care obisnuia sa ni le faca. Anul asta, insa, ati vazut ca si-a recapatat puterile, hihi…da’ si eu i-am ridicat moralul :))))

Sint foarte gustosi si sint practic de nelipsit pe mesele noastre, mai ales atunci cand pregatesc snitele si piure de cartofi.
Sper sa-i incercati si sa va placa la fel de mult ca noua!!!

Ingrediente:

– 5 kg. gogosari
– 5 litri apa
– 1 litru otet
– 2 linguri ulei (optional)
– sare dupa gust
– zahar dupa gust
– boabe de piper
– boabe de mustar
– foi de dafin
– hrean

Mod de preparare:

Se aleg si se spala gogosarii; se taie in bucati potrivite.

[shashin type=”photo” id=”16635,16636″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se pregateste saramura, adica se pun apa, otetul, uleiul, sarea, zaharul si mirodeniile la fiert. Se potriveste totul dupa gust; daca doriti mai acru, se mai adauga otet, daca doriti mai dulce, adaugati zahar, etc. Cand saramura clocoteste, se adauga gogosarii; nu se pun toti deodata ci in transe. Se invart mereu cu paleta cu gauri pana isi schimba culoarea (nu se lasa mai mult pentru ca se inmoaie)

[shashin type=”photo” id=”16629,16630″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se scot apoi din saramura si se aseaza in borcane. Nu se preseaza.
Cand toti gogosarii sint asezati in borcane, se adauga bucatile de hrean (daca e gros, se taie in 4 felii subtiri). La un borcan de cca. 800 g. sint suficiente 3 fasii de hrean.
Se adauga saramura calda. Mirodeniile care au ramas pe fundul oalei se repartizeaza cu o lingura, uniform, in fiecare borcan. Cate o frunzulita de dafin e de ajuns la un borcan.

[shashin type=”photo” id=”16631″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se leaga borcanele cu celofan sau se capseaza si se lasa pana a doua zi sub paturi.
Aici le-am scos la sedinta foto 😛

[shashin type=”photo” id=”16632″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Foarte gustosi si aromati, chiar si asa, dupa o zi!!!

[shashin type=”photo” id=”16633,16634″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Minunati!!!!!!!!!!

P.S. Ca sa nu ramana bule de aer in borcan, se apasa gogosarii, usor, cu o lingura de lemn sau se scutura usor borcanul.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

aneta 11 septembrie 2012 - 20:41

1o kg.gogosari(taiati) ;2 l otet;2 kg. zahar;3 linguri ulei;3 lingurite sare;piper boabe; foi de dafin ;mustar; hrean; LA TOATE MURATURILE PENTRU IARNA PUNETI CRENGUTE DE VISIN CU FRUNZE(le tine tari).Gogosarii conservati astfel nu mai au gustul acela  puternic de otet si pot fi mancati si de copii.

Raspunde
oanajou 3 octombrie 2011 - 17:39

mersi mult de reteta anda, e chiar reteta pe care o cautam, cand eram mica ii mancam goi chiar, asa sunt de buni, iar sosul e delicios!!!
mersi inca o data! laura chiar ar trebui sa-i incerci! mega buni garantat!

Raspunde
Costache D 13 septembrie 2011 - 20:56

Foarte buni …. mmmmmm, nu stiam de reteta asta

Raspunde
Anda 14 septembrie 2010 - 13:50

Draga Laura,in primul rand iti multumesc pentru retetele tale minunate,cu care ma delectez zilnic,si pe care le savurez ca pe cafeaua de dimineata. Acum doresc sa-ti trimit pe aceasta cale si eu tie o reteta de gogosari marinati care cred ca o sa-ti placa la nebunie.Ai nevoie de: 5kg. gogosari;800gr. bulion;500gr. otet;500gr.zahar;500ml.ulei;sare,piper,foi de dafin. Mod de preparare: Se pun pe foc:bulionul,zaharul,otetul si uleiul si mirodeniile.Gogosarii se taie in 4sau in 6,spalati in prealabil. Cand fierbe compozitia,se toarna gogosarii.Cand incep sa fiarba si gogosarii,se fierb cam 15-20 de minute. Apoi se scot gogsarii si se aseaza in borcane(de 800gr de preferinta),si se toarna marinata deasupra lor.Se pune capacul si se rastoarna pentru 15 minute,apoi se reaseaza in picioare si se pun in camara. Sunt deliciosi langa orice. Imi pare rau ca nu am si poze,dar m-as bucura daca ai incerca reteta mea. La anul sigur vei face mai multi. Te pup si sper sa-ti placa, daca o sa o incerci.

Raspunde
Flor 8 septembrie 2010 - 09:51

O bunatate, nu alta. Ne omori cu retetele de muraturi. Laura draga, o praji cu muuuulta cioco nu ne mai faci? Te rugam mult.Pupici lui Bogdi al tau.

Raspunde
Cristina 7 septembrie 2010 - 21:18

Exact asa ii face si mama mea 🙂 Buni rau de tot 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.