Compot de prune

5 comentarii

Acesta este compotul copilariei mele…
Gradina noastra nu a dus niciodata lipsa de pruni, asa ca buna mea draga (pe-atunci pe cand puteam sa ii sarim in brate) ne rasfata cu tot felul de bunatati, simple dar delicioase…
…ne facea gemuri, compoturi…chisalita de prune (am facut si eu zilele astea) pe care o mancam pe felii mari de paine aburinda, facuta tot de ea, pe cuptorul de pita, din „sofru”…
Cu gandul la buna mea Milca (Emilia) am facut, deci, anul asta, compot de prune 🙂

Nu am sa va redau in cantitati exacte reteta pentru ca trebuie sa urmati doar cativa simpli pasi 🙂
…si in plus de asta, la ce cantitati ne-am aruncat noi, din nou…adica 10 kg de prune, ar fi cam greu sa intru-n amanunte :)))))

Mod de preparare:
Se aleg si se spala prunele; se aseaza in borcane (pe 3/4 doar). Se pune apa rece peste fructe pentru a sti cat sirop sa facem. Apa se varsa (fara fructe) intr-o cratita si se pune la fiert cu zahar dupa gust. Se fierbe siropul la foc iute.
Se adauga prunele in siropul fierbinte doar cat sa-si schimbe culoarea (mai ales daca sint mari, trebuie sa se inmoaie putin). Se scot apoi si se pun in borcane impreuna cu siropul. Se leaga borcanele cu celofan sau se capseaza (noi le-am facut pe amandoua deodata, hi, hi…sa fim sigure)
…noi, adica eu cu mami, cu care am mesterit toate bunatatile astea cu iz de demult 🙂

Poze, ca de obicei, mai mult sau mai putin semnificative :)))

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

5 comentarii

Anonymous 7 septembrie 2011 - 08:55

la acest compot se adauga 100 g.zahar iar ca sa nu fermenteze se adauga in borcane fie cate o aspirina fie 2 linguri de vodca,cel mai bun este coniac(nu trebuie sa fie scump si de calitate)sau whiskei daca aveti prin casa din fericire.Apoi se capseaza borcanele si se acopera cu paturi pana se racesc f.bine.Cantitatea de zahar este calculata pt.1 l apa daca prunele sunt f.dulci.Spor la munca,acum ma apuc si eu de acest compot care il fac de ani de zile.Tine pana la un an.

Raspunde
Anonymous 24 august 2011 - 10:03

Am facut si eu compot dupa reteta aceasta insa a fermentat…probabil necesita un loc de depozitare pastrare mai rece decat camara unui apartament de bloc, ce parere aveti aceasta este cauza…?

Raspunde
Daniela 5 august 2011 - 23:56

la 10 kg de prune cat zahar ai folosit? caci fara sa stiu o cantitate de zahar (macar aproximativa), reteta imi este clar inutila..

Raspunde
raluca 10 septembrie 2010 - 00:37

Buna, Laura. Ai facut vreodata compot de prune rosii, din cele mai rotunde? as incerca sa fac dupa reteta asta, ce parere ai?

Raspunde
http://mamasiiubita.blogspot.com/ 5 septembrie 2010 - 14:04

Ce gospodina! Bravo1

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.