Cremsnit (crempita)

12 comentarii
Nu stiu sub ce denumire cunoasteti voi desertul acesta divin, dar la noi in Banat i se spune crempita 😛 Am lasat in titlu, insa, denumirea de Cremsnit, pentru ca se pare ca majoritatea pofticiosilor asa il cunosc…desi il puteti gasi si sub numele de cremes! 
O alta varianta ar fi acest cremes foarte rapid si foooarte „inteligent” :))

Crempita pe care v-o arat astazi este (aproape) instant, pentru ca se folosesc foi din comert, gata facute, dar mi-am propus sa imi inving lenea 😀 , si sa va aduc reteta completa, cu foi de casa. Crema de vanilie din reteta, insa, este mai mult decat delicioasa si este cea adevarata, „cheia” reusitei acestui desert minunat!

Pofta mare va doresc!!!!!

 

Ingrediente:
  • 1 pachet foi de cremsnit (cu doua foi)
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 100 g amidon (sau 50g amidon+50g faina)
  • 1 litru lapte
  • 1 pastaie de vanilie sau 2 lingurite zahar vanilat
  • 200 g unt (80% grasime)
  • zahar pudra

 

Sfat: puteti inlocui amidonul cu faina.

 

Mod de preparare:

Pentru crema, se pune laptele la fiert cu vanilia, la foc mic. In acest timp, se bat albusurile cu zaharul (cu mixerul) pana se obtine o spuma tare si lucioasa; se adauga pe rand galbenusurile si apoi amidonul sau faina. Aceasta compozitie se toarna peste laptele care fierbe, amestecand bine cu o lingura mare de lemn.

Se amesteca in continuare pana ce compozitia se ingroasa. Aveti grija sa nu se arda, amestecati intruna! Daca totusi se intampla asta, se rastoarna imediat compozitia intr-o alta cratita, fara sa se razuiasca arsura.

Cand crema este groasa bine, se ia de pe foc si se pune untul taiat in cubulete, amestecand pana se absoarbe totul. Se omogenizeaza si se obtine o crema lucioasa.

Crema se lasa la racit la temperatura camerei, acoperita cu folie transparenta (folia sa atinga crema, ca sa nu faca pojghita) si apoi se pastreaza in frigider cateva ore bune, desi eu va indemn sa o lasati peste noapte, sa se intareasca.

La final, se pune crema intre cele doua foi (cumparate), se ambaleaza bine in folie alimentara si se da la frigider. La servire se pudreaza cu zahar. Se taie cu un cutit foarte bine ascutit.

Un sfat important: Daca vreti sa-l feliati si mai usor, taiati dinainte foaia de deasupra in patrate si asezati-le apoi cu grija peste crema. Cand veti felia cremesul, veti urmari taieturile deja facute.

La mine n-a mai fost nevoie, s-a taiat perfect. Perfect si delicios! 😀

 

Pozele vechi 🙂

Delicios!!!
Reteta adaptata dupa Neta
image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

12 comentarii

Mihaela 2 noiembrie 2021 - 17:53

Am incercat si retete de pe alte site-uri pentru aceasta crema.
A ta este cea mai buna, aerata si placuta, din punctul meu de vedere.
Felicitari!

Raspunde
Anonymous 23 mai 2012 - 16:29

Nu recomand foile Boromir! Sunt groase si butucanoase. Cine are rabdare sa le faca acasa va fi mai castigat. Trebuie spus ca atunci cand vorbim de vanilie, vorbim de batonul de vanilie care ar fi bine sa existe maruntit sau ca pastaie pus si in zaharul praf care se asterne peprodusul final. Multe tinere nu stiu cum arata vanilia si confunda cu zaharul vanilat din pliculet, la fel ca multi vanzatori din magazine. Prajitura, alaturi de dobos se faca in Banat si sunt considerate ambele prajituri scumpe dar fff gustoase. Nu cumparati crema de cremsnit Dr Oetker fiindca are gust artificial. Cine e din Timisoara, daca nu are rabdare sa faca aceasta prajitura nemaipomenit de buna ii recomand sa o cumpere de la Casa cu Flori. E singura crempita care are ceva comun cu ceea ce stim noi de la mama si bunica!

Raspunde
Scarlett 5 mai 2012 - 14:53

Am si eu o intrebare:de ce nu ai facut si foile?

Raspunde
Costache D 22 ianuarie 2012 - 00:30

Dar e cu foi de cumparat, ceva cu foi de casa 😀

Raspunde
Iona 24 noiembrie 2011 - 21:43

Daca nu am amidon, merge si cu faina trei nule?

Raspunde
Anonymous 14 august 2011 - 21:49

buna!da nu se pune si budinca de vanilie

Raspunde
Manuela 2 ianuarie 2024 - 09:21

Pacat foile Boromir arata destul de bine in pachet dar folosite la Cremsnit au o cosistenta de..carton!De preferat aluat foietat,proaspat sau congelat,rezultatul e mult mai bun,dar nu atit de bun cu foile facute in casa

Raspunde
Anonymous 17 mai 2011 - 15:14

Ioana inca asteapta raspunsul..chiar cu intarziere de un an, e binevenit..

Raspunde
Anonymous 27 aprilie 2010 - 16:22

Laura, am si eu o intrebare! Las crema in frigider sa se intareasca si dupa aia o pun peste foi sau o pun intre foi si dupa aia o pun la frigider? Se inmoaie foile repede? Multumesc, Ioana

Raspunde
Claudia 8 martie 2010 - 10:51

Ma bucur tare mult ca am gasit aceasta crema de cremes. Asa crema avea cremesul de la cofetarie acum 20 de ani. Super buna!!!

Raspunde
laura 14 februarie 2008 - 15:58

Cosmi, foile sint cumparate, nu le-am facut eu… dar le poti gasi la orice magazin, mai mare…
Iti va iesi un cremsnit delicios…si rapid! 😛
De crema asta nu te poti, parca, satura niciodata! 😀

Astept impresii!

Raspunde
cosmi11sp 13 februarie 2008 - 23:34

buna.vreau si eu sa fac cremsnit.imi poti spune ce fel de foi trebuie.multumesc

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.