Tort Amandina

4 comentarii

 

[shashin type=”photo” id=”13246″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Dragilor, va povesteam acum vreo doua zile, la prajitura Valurile Dunarii, cat de mult iubeste mami a mea draga visinele si amandinele…si de vreme ce prajitura cu visine v-am aratat-o deja, nu-mi mai ramane decat sa va invit la o felie de tort amandina!!! Cu glazura de cumparat de data asta, fiindca imi era imposibil sa mai fac si fondantul (care, de altfel, ar fi fost un pic prea mult chiar si pentru noi :D, fiind foooarte dulce)

 

Ingrediente:

Blat:

– 6 oua
– 200 g. zahar
– 30 ml. apa
– 30 ml. ulei
– 20 g. cacao
– 8 linguri faina
– 1 lingurita praf de copt

Sirop:

– 400 ml. apa
– 200 g. zahar
– 2 plicuri cappuccino cu rom
– 1 sticluta esenta de rom

Crema:

– 3 galbenusuri
– 100 g. zahar pudra
– 250 g. unt
– 3, 4 linguri cacao

Glazura:

– fondant (reteta in curand :P) sau  200 g. ciocolata cu lapte sau amaruie topita cu 25 ml. smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

Se separa ouale; albusurile se bat spuma cu un praf de sare si de preferinta intr-un bol de sticla, perfect curat si uscat. Se adaugati zaharul, apa si galbenusurile frecate cu ulei si se amesteca totul foarte bine cu o spatula/lingura (nu cu mixerul), de jos in sus, usor, pana se incorporeaza albusurile.
Se adauga faina amestecata cu cacao (in prealabil cernute) si praful de copt. Se amesteca usor intreaga compozitie.

Se toarna aluatul intr-o forma de tort cu diam. de 26 cm, tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul timp de cca. 35 de minute. Se lasa la racit apoi si se taie pe jumatate.

Se pregateste siropul punandu-se toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara la fiert. Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit.

Pentru crema, se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zahar pudra. Se mixeaza pana se dizolva zaharul, dupa care se adauga galbenusurile, rand pe rand, si cacaua, Se mixeaza bine pana se obtine o crema spumoasa.
Daca nu va place ideea galbenusurilor crude care apar la crema, nu le adaugati! Crema iese minunat si fara ele 🙂

Se aseaza pe un platou prima jumatate de blat. Se insiropeaza bine cu siropul rezultat apoi se adauga trei sferturi din crema. Se aseaza cealalta jumatate de blat deasupra cremei si se insiropeaza din nou. Se glazureaza cu crema ramasa si cu crema de ciocolata pe care o faceti topind la bain-marie ciocolata rupta in bucatele impreuna cu smantana dulce.
Tortul se tine la frigider minim 3, 4 ore desi ar fi indicat sa-l tineti peste noapte. Inainte de servire se poate orna cu bomboane de ciocolata sau trufe 😉

Delicios ca o amandina!!!!!!!!!!!!! 😛

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

4 comentarii

Andreea 25 aprilie 2013 - 23:04

Are ceva daca pun in crema visine?

Raspunde
GelaDumi 26 octombrie 2012 - 22:07

Nu ai cum sa te abtii privind!

Raspunde
costy 26 octombrie 2012 - 14:37

hummmm nici nu pot sa spun cat salivez uitandu ma la acest tort .

Raspunde
Liana 26 octombrie 2012 - 12:14

Nu se poate umple cu o crema care are mai putin unt?Nu iubesc cremele cu unt foarte mult.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.