Prajitura Valurile Dunarii

2 comentarii

Visinele nu au fost dintotdeauna preferatele mele dar, dupa ce an de an am rasfatat-o pe mami a mea draga cu cate o prajitura sau tort cu visine, mi-am schimbat atitudinea ostila 😀  Ea adora visinele (si amandinele ), asa ca anul asta, de ziua ei, i-am facut aceasta delicatesa austriaca: Prajitura Valurile Dunarii!!!!

Am facut-o taare pe fuga si sincer nici nu credeam ca voi avea timp s-o si pozez (sunt totusi fericita ca se disting celebrele „valuri” pe care le face aluatul…si de unde i se trage numele).

Oricum, voi reveni cat de curand cu reteta traditionala de „Valurile Dunarii”, care se prepara cu o glazura groasa de ciocolata in loc de cacao, dat fiind faptul ca si aceasta versiune, mai putin calorica, s-a bucurat de un imens succes!!!

 

Ingrediente:

  • 1 borcan compot de visine, fara samburi (720 ml) sau 2 pahare visine din congelator
Blat alb si negru:
  • 250 g unt
  • 200 g zahar
  • 1 varf de cutit sare
  • 4 oua mari
  • 300 g faina
  • 3 lingurite praf de copt
  • 30 g cacao
  • 8 linguri lapte gras
  • 1 lingurita esenta de rom
Crema:
  • o portie budinca de casa (folositi doar 800 ml lapte)
  • 180 g unt (80 % grasime)
  • cacao

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se scurge compotul de visine. Daca folositi visine din congelator, lasati-le la dezghetat si apoi puneti-le intr-o strecuratoare sa se scurga bine.

Se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zahar si sare pana se topeste zaharul (pana nu se mai simte atat de tare). Se adauga pe rand ouale, la un interval de 2 minute. Se amesteca faina impreuna cu praful de copt (cernute) si se inglobeaza treptat in compozitia de unt. Se subtiaza aluatul cu 5 linguri lapte. Se imparte aluatul rezultat in doua bucati. O jumatate se intinde intr-o tava (25 x 30 cm.) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt (in felul asta hartia de copt sta lipita de forma si puteti nivela frumos aluatul). Cealalta jumatate de aluat se amesteca cu lingurile de lapte ramase (3 linguri), rom si cacao. Se intinde apoi aluatul cu cacao peste cel simplu, din tava. Se presara visinele bine scurse si se da prajitura cca. 30 de minute la cuptor. Se scoate apoi si se lasa la racit.

Se prepara budinca de vanilie urmand pasii descrisi in reteta: Budinca de casa. Adaugati untul rece, taiat in bucatele, in budinca fierbinte si amestecati bine. Se acopera prajitura cu crema obtinuta (daca o puteti aseza in valuri, cu dosul unei linguri pe care o udati din cand in cand, si mai bine! 😛 ) si se presara cu cacao. Se da la frigider minim 2 ore. Cu putin timp inainte de servire se mai pudreaza o data cu cacao si se taie in bucati.

„Valurile Dunarii” 🙂

 

E delicioasa!!!!!!!

Sfat: Daca nu aveti nimic impotriva budincii din comert, puteti alege varianta rapida, si anume sa faceti o budinca din 2 plicuri de praf pentru budinca de vanilie asa cum o faceti in mod normal, scazand insa cantitatea de lapte de la 1 litru la 750 ml lapte. Se adauga untul, ca mai sus, in budinca fierbinte si se amesteca bine. Se acopera budinca cu folie transparenta pentru a nu face pojghita si se lasa la racit.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

2 comentarii

Bangala Raluca Emanuela 7 februarie 2013 - 20:49

super

Raspunde
Roxana 24 octombrie 2012 - 16:31

Si mie imi plac foarte mult amandinele, dar si prajitura aceasta pare delicioasa! 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.