Prajitura cu cafea, nuci si piscoturi

19 comentarii

Dragii mei, va dedic cu toata dragostea acesta Prajitura cu cafea, nuci si piscoturi, o prajitura festiva si foarte speciala pe care am facut-o cu gandul la voi!

Acum 6 ani, si-un pic 😛 , am postat pe blog prima mea reteta. O reteta simpla, dar gustoasa: Clatite! De atunci si pana acum s-au adunat 1015 postari, dintre care vreo 900 sunt retete iar restul impresii din vacantele noastre la mare (iubim la nebunie marea!!!) plus diverse fotografii.

Din gradina, mai ales. Din gradina noastra, care adaposteste cel mai albastru cer, cei mai pufosi nori si cele mai frumoase flori. Mici, salbatice si viu colorate, cuibarite in pamant, sau frumos agatate-n pomi de primavara. Sa nu uitam de salcia mea adorata, sub umbra careia imi savurez cafeaua si nici de pavilionul de lemn, sub care am imortalizat mare parte din retetele mele.

Ati fost prezenti in toate povestile din viata noastra. V-ati intristat odata cu mine cand Bogdi a fost racit sau traumatizat de gradinita. M-ati sustinut ori de cate ori v-am cerut ajutorul (tati se simte bine acum si va multumeste pentru rugaciunile fierbinti).

Toate astea, si in plus, le-ati trait alaturi de mine, multi dintre voi, inca din anul 2007. Iar pentru asta va multumesc din tot sufletul!!! Pe parcurs am castigat noi si buni prieteni, carora, de asemenea, le multumesc din tot sufletul ca ma urmaresc. Si ca sa nu ma intind prea mult (mereu devin melodramatica cand e vreun eveniment de genul asta 😀 ), revin la reteta de astazi, la dedicatia mea speciala pentru voi, la aceasta prajitura cu cafea, nuci si piscoturi, pe care am ales-o castigatoare in fata celor cateva retete pe care le-am tot rasfoit de la inceputul anului…

Asadar, dupa cel mai lung intro din istorie 😀 , va invit sa savuram impreuna o bucatica de prajitura. Si o cafea, daca doriti. Neagra, potrivit de dulce, cu un strop de lapte si neaparat pudrata cu scortisoara. Sa ne „auzim” cu bine si la anu’, cand poate va voi aduce un tort clasic, rotund, si plin de arome. Va pup si va iubesc!!!

 

Ingrediente:

Blat cu nuci si cacao:
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 4 linguri (cu varf) nuci macinate
  • 1 plic praf de copt (10 g)
Crema cu cafea:
  • 300 g nuci
  • 200 ml cafea tare
  • zahar dupa gust
  • 250 g unt moale
  • 2 linguri rom sau 1 lingurita esenta de rom
In plus:
  • 20-22 piscoturi
  • 180-200 ml cafea tare
  • zahar dupa gust
Glazura de ciocolata:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 50-80 g unt

 

Pentru voi, prieteni dragi!!!!

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o forma de aproximativ  25 cm. x 16 cm.

Blat: bateti albusurile spuma cu un praf de sare; mixati galbenusurile cu zaharul timp de 2-3 minute (pana cand zaharul nu se mai simte). Cerneti faina cu praful de copt si cacaua; adaugati-le impreuna cu nucile macinate in spuma de galbenusuri. Amestecati totul foarte bine. Adaugati apoi albusurile batute spuma, treptat, incorporandu-le cu o spatula in compozitie (cu miscari de jos in sus, ca la pandispan). Aluatul trebuie sa ramana aerat si pufos.

In continuare, turnati cu grija aluatul in forma pregatita si nivelati suprafata. Puneti blatul la copt pentru cca. 20 de minute; lasati-l apoi la racit.

Nu stingeti cuptorul, pentru ca vom praj nucile! 🙂 Prajiti, asadar, nucile intregi timp de 5-8 minute in cuptorul incalzit, amestecandu-le in prealabil de cateva ori. Aveti grija sa nu se arda, fiindca vor avea un gust amar!! Cand sunt gata, scoateti-le si lasati-le la racit, dupa care macinati-le cat mai fin.

Pentru crema, raciti cafeaua si indulciti-o dupa gust; turnati-o treptat in nuca macinata, pana obtineti un piure (nu e un piure „legat”, ci unul mai apos, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie). Lasati cateva minute sa stea.

Bateti apoi spuma untul moale, lasat din timp la temperatura camerei (folositi un unt de calitate, nu unul care contine multa apa). Amestecati piureul de nuca cu untul frecat spuma si romul.

La final, asezati blatul pe un platou. Eu nu l-am mai insiropat deoarece crema e indeajuns de „umeda” si se impaca bine cu blatul (desi, daca va plac muuult de tot blaturile zemoase, faceti-o!…cu cafea, bineinteles 😀 ).

Asamblare prajitura: intindeti jumatate din crema pe blat si nivelati. Treceti piscoturile prin cafeaua indulcita si asezati-le pe stratul de crema, unele langa altele:

Acoperiti apoi piscoturile cu restul de crema:

…crema pe care o veti aseza din loc in loc, pentru a o putea intinde mai usor (in felul asta evitam sa rupem piscoturile imbibate cu cafea). Ceva in genul asta 🙂

Sau ati putea folosi un pos de cofetarie, cum am procedat la tortul Mocca

Glazura: topiti la bain-marie ciocolata rasa si untul taiat in bucatele. Amestecati pana obtineti o crema omogena si lucioasa.

Daca aveti nesansa „sa se taie”, adaugati o lingura, doua de apa foarte rece sau un cub de gheata si amestecati energic. Veti obtine o glazura de ciocolata minunata!!!

Intindeti glazura fierbinte pe prajitura, incepand din mijlocul prajiturii:

Va recomand sa folositi un cutit lat, sau o lingura, cu care sa nivelati glazura. Nu zaboviti prea mult, fiindca se intareste destul de repede, si nici nu insistati daca vedeti ca au ramas mici portiuni neacoperite. Daca treceti de mai multe ori cu lama cutitului sau cu dosul lingurii peste glazura, exista riscul sa se lipeasca si sa stricati momentul final, si cel mai important, al unei glazurari semi-perfecte 😛

Prajitura se tine la frigider timp de minim 4-5 ore, pentru ca aromele sa imprieteneasca (ideal ar fi sa o lasati peste noapte), dupa care se poate taia (pe lungime, pentru ca piscoturile sa se vada frumos in sectiune). Neaparat cu un cutit bine ascutit si tinut cateva secunde in apa fierbinte (se sterge inainte de a felia cu el) :

Impart cu voi cele mai dichisite bucati 😀

…cu mare, mare drag si recunostinta!!!!!

E o prajitura deosebita si foarte gustoasa!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

19 comentarii

elena s 31 iulie 2014 - 19:59

super buna

Raspunde
Cecilia Rosca 14 februarie 2014 - 10:35

ce frumos intro!

Raspunde
elena 22 noiembrie 2013 - 19:20

buna!!! am facut si eu aceasta prajitura.am luat-o de pe un alt blog,iar acum am gasit-o si printre retelete tale delicioaseeee!!!!!!!!! prajitura este chiar ffff buna,toti am fost super incantati.flicitari pentru tot ceea ce faci! te pup

Raspunde
Alexandra 11 mai 2013 - 17:51

Buna. Prajitura arata minunat…dar am o nelamurire. In momentul in care adaugam pireul de nuca peste unt nu o sa ramana cafeaua din el la suprafata, si o sa arate ca taiata? As vrea sa fac prajitura si sa imi iasa bine. Va multumim pentru retele minunate postate.

Raspunde
Cris Bindariu 3 mai 2013 - 12:17

Imi plac foarte mult dulciurile si m-am bucurat sa gasesc aceste retete. ESti intr-adevar o maestra si ai toata admiratia mea. POate postezi si o reteta de macarons pt.ca eu am incercat mai multe variante dar nu mi-au iesit. Multumesc. Paste Fericit!

Raspunde
Rita Oarga 5 aprilie 2013 - 08:45

La multi ani blogului, iar tie iti doresc sa ai multe satisfactii de pe urma sa.
Te imbratisez cu mare drag.

Raspunde
Harasim Maria 31 martie 2013 - 09:42

Foarte buna prajitura, am facut-o si eu

Raspunde
Daniela 30 martie 2013 - 19:11

Laura sugereaza-mi te rog o alta crema la aceasta prajitura pentru ca nu sunt prietena cu nuca dar imi place cum arata si tare as vrea sa o fac …. dar cu alta crema de cioco, de cafea :))

Raspunde
Anca 25 martie 2013 - 16:55

Arata demential prajiturica! insa am o intrebare : ar merge sa fac compozitia aceasta cu 2 straturi de piscoturi si intr-o tava clasica de tort? am nevoie de ceva asemanator dar tort sa fie! astept raspuns,multumesc anticipat si pt toate sfaturile pretioase in ale bucatarelii !

Raspunde
Mada 17 martie 2013 - 01:37

Draga Laura,esti o persoana sensibila si minunata!Sincer iti spun ca pana nu am dat de blogul tau nu am gatit niciodata,stiam doar sa prajesc oua:)) si acum…fac atat prajituri cat si mancare si numai de pe blogul tau ;P!Eu una iti multumesc ca iti faci timp sa ne impartasesti cunostiintele tale in bucatarie ;)) mie mi-ai fost de mare ajutor .. Succes in continuare!La cat mai multe retete :)) .

Raspunde
Eniko Blanka Adam Bezsnei 15 martie 2013 - 11:12

Draga Laura, felicitari pentru cei 6 ani impliniti! Ii multumesc Domnului ca te-am gasit te urmaresc cu drag chiar daca nu iti scriu des, sa stii ca multe din retetele tale le-am probat si mi-au iesit de la inceput. Imi place foarte mult ca ai retete simple si extrem de gustoase, prajituri foarte apetisante si cu domeniul de dificultate medie. Datorita tie si a catorva doamne dragute ce aveti blog culinar , mi-am facut curaj si eu sa imi fac un blog.Stiu cata munca este in spatele postariilor, cate sute de poze pentru a avea un cadru perfect si imagini foarte calitative. Pozele tale parca vorbesc.
Te pup si te felicit din nou pentru toate realizariile tale. Fi binecuvantata!
Cu drag, Blanka

Raspunde
Carmen O 15 martie 2013 - 10:04

un blog dulce…la multi ani !!!!!!!!

Raspunde
doris.... 14 martie 2013 - 14:05

ESTI O ADEVARATA ARTA IN BUCATARIE FELICITARI PT CEI 6 ANII DE IMPARTASIT CU NOI FANI TAI CHIAR DACA EU TE-AM DESCOPERIT MAI TARZIU SA-TI DEA BUNUL DUMNEZEU MULTA SANATATE SA FI MULT TIMP LANGA NOI SA NE IMPARTASESTI RETETELE TALE MINUNATE ……..AM SA FAC SI EU PRAJITURA CAND O SA MA FAC BINE LUPT ACUM CU O BRONSITA CRONICA LA PLAMANU STANG…………TE PUP DULCE

Raspunde
elena 14 martie 2013 - 10:21

multumim Laura, abia astept s-o incerc!

Raspunde
disqus_silxSyrBTW 14 martie 2013 - 10:09

SUPER PRAJITURA!MI/AI DAT O IDEE MINUNATA PTR WEEKEND!FELICITARI!

Raspunde
Ecaterina Dan 13 martie 2013 - 23:37

O minunatie! Am si eu o reteta asemanatoare dar fara piscoturi si in loc de cafea naturala este ness. Felicitari Laura esti un AS in bucatarie!
Voi incerca si eu aceasta reteta 😉

Raspunde
felicia 13 martie 2013 - 23:07

super mega ultra! La multi ani Laura! esti senzationala prin tot ce ai facut tu cu acest blog!

Raspunde
Ina Ruginescu 13 martie 2013 - 22:56

Arată minunat, si banuiesc ca are un gust sublim
, asa ca o sa o încerc fffffff curând. Iar pt. tine , la cât mai multi ani împreuna cu familia si cu noi.

Raspunde
POP DIANA 23 decembrie 2013 - 11:35

cred ca este o prajitura buna,dar eu as inlocui untul cu frisca si daca este cazul si gelatina,nu am incercat-o nici intr-un fel ,dar eu asa m-am gindit ca ar fi si mai buna.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.