Prajitura Cremes inteligent

39 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15936″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Prajitura Cremes Inteligent, sau altfel cunoscuta ca Prajitura Inteligenta, este o prajitura care se separa ca printr-o minune in trei straturi: jos blat, la mijloc crema si deasupra din nou blat. Chiar isteata, he, he, dar si mai mult gustoasaaaaa!!!. Este prima mea alegere in ce priveste noul capitol pe care vreau sa il impart cu voi si anume: Retete Tupperware, de care sper sa va puteti bucura in aceeasi masura in care ne bucuram si noi, de multi ani deja.

Eu am refacut-o de curand, intr-un vas simplu de jena, ca sa vedeti ca minunatul cremes se poate prepara si intr-o forma normala, si nu neaparat intr-una supranaturala ca cea de silicon, de la Tupper 😀

Va prezint, asadar, prima reteta din seria „Retete Tupperware” si anume deliciosul cremes, atat de perfect pentru copii. O puteti face in forma silicon dreptunghiulara dar si in alte forme pentru copt de la ei, cum ar fi cea, tot de silicon, dar coronita (am sa v-o arat zilele viitoare cu ocazia degustarii celor mai gustoase savarine de pe planeta 😀 ) sau in orice alta forma de prajitura sau tort.

 

Ingrediente:

– 100 g. unt
– 8 linguri zahar
– 4 oua
– 5 linguri faina
– 500 ml. lapte

 

Mod de preparare:
…poza cu ingredientele 😛

Se freaca spuma untul (moale, la temp. camerei) cu zaharul:

Se separa ouale; se adauga cele 4 galbenusuri…unul cate unul ar fi ideal 🙂


…cele 5 linguri de faina cernute:

…laptele fiert, daca e cazul, si-apoi racit:

…si cele 4 albusuri batute spuma:


Se toarna in forma silicon (sau in oricare alta forma) intreaga compozitie:

Chiar daca vi se taie compozitia, nu se intampla nimic, bagati asa la cuptor 🙂

Se pune la foc mic (170 grade C) cca. 1 ora – 1 ora si 10 minute…in forma asta, adica direct pe gratarul de bucatarie rece; de-abia dupa aceea introduceti la cuptor, incalzit in prealabil. Daca folositi o alta forma, nu mai e cazul sa faceti asta 😛


Aveti mare grija, la formele astea din silicon „testul scobitorii” nu functioneaza…adica functioneaza dar va veti trezi cu o gaura in materialul pretios, caci la caldura nemaipomenita degajata nu se poate intampla decat un dezastru…va spun din proprie experienta 😀

Se scoate din cuptor si se lasa in forma cel putin 30 de minute ca sa se racoreasca bine:

…iar daca cumva marginile nu se desprind usor va ajutati putin de un cutit pentru a le elibera:

…dupa care se rastoarna pe un platou, in felul asta 🙂



Forma mea, draga de ea, e folosita tare, se vede 😛 …dar asta este singurul neajuns al acestor forme de silicon…cu timpul, se pateaza.

Cremesul inteligent sub lumina reflectoarelor (adica, a ultimelor raze de soare din bucataria mea…)

Aici se vad si faimoasele straturi:

…niste felii taiate la repezeala, ca de obicei, caci se stia cat e de buna si eram pandita de-ai mei pofticiosi:

Noi mai demult o serveam cu frisca din Fanta (la un moment dat am facut frisca din must. Imposibil de descris in cuvinte 🙂 … dar acum am lasat-o asa cum e, pentru ca mi-am dorit sa puteti „savura” minunata prajitura si vizual, adica sa ii observati straturile si compozitia. S-aveti spor in prepararea ei si pofta pe masura!!!

Aici aveti o idee „sarata”: Chiftea greceasca …in aceeasi forma dreptunghiulara.

Incep prin a va spune cateva cuvinte despre aceste „plasticuri” cum le numesc unii 😀 …si rad cand mentionez asta caci ele sint de fapt cu muuult mai deosebite, nu doar niste cutii de plastic ca cele multe aflate pe rafturile magazinelor…
Sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa le fac deloc reclama, eu m-am „ciocnit” de aceste produse pe la inceputul anilor 2000, si-atat :P…dar am foarte multe dintre produsele lor si odata cu ele si-un teanc de retete pe care vreau sa vi le impartasesc.
Totodata m-am gandit ca poate deschiderea acestui subiect le va fi de mare folos acelor doamnne (de ce nu si domni?! :P) care poseda asemenea forme si nu stiu (inca) cam ce-ar putea sa faca cu ele.

P.S. Am sa va redau cateva din caracteristicile acestei forme, ca sa vedeti ca are intrebuintari complexe 😛
Prima data cele de baza:
Lungime 29 cm
Latime 11 cm
Inaltime 7, 5 cm
Capacitate 1,7 l

Utilizare: se aseaza forma pe gratarul cuptorului, apoi se umple si se introduce deodata cu gratarul in cuptorul preincalzit. Intra in cuptor 2 forme deodata.
Silicionul: rezista la temperaturi intre 25 grade C. si 220 grade C. (max. 770 Watts)
Poate fi introdusa in congelator (inghetata), frigider (budinca, racituri, prajitura, pandispan, chec, cozonac, paine, rulada carne, friptura, lasagna, etc.)
Ideal pentru incalzirea alimentelor in cuptor, nu se prind de vas.
Incasabil, poate fi introdus din congelator direct in cuptorul cu gaz.
Anti-adeziv: pentru preparatele care au in componenta grasime (unt, margarina, ulei) nu se unge si nu se infaineaza forma.
Suplu: poate fi pliat ca un cauciuc elastic.
Distribuie caldura in mod uniform, atrage rapid caldura, rezultatul fiind o coacere mai rapida decat in vasele traditionale.
Usor de intretinut: se tine in apa cu detergent si se curata cu un burete, o perie moale)

Important:
– nu se folosesc ustensile matalice pentru taiere
– nu se pune pe plita, pe flacara, sub grill
– in cazul in care se pateaza, nu isi modifica proprietatile
– poate fi introdusa in congelator, frigider, microunde, cuptor cu gaz (intra 2 forme)

Later edit 😀

[shashin type=”photo” id=”15937,15936″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acum chiar ar fi pacat sa o ratati!!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

39 comentarii

Lili Lili 12 ianuarie 2014 - 17:57

Reteta Dvs. a iesit foarte bine iar musafirii au fost foarte incantati! Asteptam de la Dvs. si alte retete la fel de usor de facut.

Raspunde
Maria 9 noiembrie 2013 - 18:17

am facut-o de oaie!!! (cred) am reusit sa vars albusurile si nu am salvat decat 1 asa ca am decis sa mai sparg 3 oua… deci am avut 7galbenusuri si patru albusuri… untul meu era cam moale ca ma trisat si l-am bagat la microunde ca nu am avut rabdare sa se inmoaie…. trebuia sa amestec albusurile cu mixerul in compozitie sau nu? eu le-am amestecat un pic cu telul…. acum e la cuptor…. am niste emotii de numa-numa!!!! sa imi tineti pumnii !!! daca imi iese inseamna ca e prajitura „level asian”!!!! daca nu o sa mor de ciuda ca prajitura asta trebuie sa ajunga in vizita in seara asta la cineva. va anunt cum a iesit.

Raspunde
dia 15 septembrie 2013 - 19:38

Doamna Laura, am facut si eu prajitura , imi pare ca a iesit cam prea dulce si iese ceva apos din ea…inseamna ca am facut ceva gresit ? am paisprezece ani, nu sunt experta in gatit…

Raspunde
cristina 29 iunie 2013 - 23:19

Buna, si eu am facut cremesul si mi-a iesit bine! Eu l-am pus intr-o tava normala de chek si cu hartie de copt…nu am avut probleme. O reteta usoara si gustoasa 🙂

Raspunde
Dorina Garabajiu 29 ianuarie 2013 - 09:04

am facut si eu una de curand, dar mi s-a lipit de fundul tavii al 3-lea strat…si acolo a ramas cand am rasturnat tava :((( si am respectat si temperatura, si timpul din cuptor

Raspunde
apetito 11 decembrie 2012 - 15:07

am facut cremes-ul. l-am turnat in 2 forme mici, ca de chec, tot de silicon. nu-s tupper, pe-aproape… am rabdare sa se raceasca bine, au trecut mai mult de 30 de minute

Raspunde
Geanina 5 octombrie 2012 - 19:54

fac a doua oara:) acum e la cuptor:P

Raspunde
Anonymous 28 mai 2012 - 11:39

Frisca de Fanta ???

Raspunde
Anonymous 18 aprilie 2012 - 10:28

Buna!arata foarte bine prajitura ,si vreau s o incerc si eu dar din pacate nu am tava siliconata, intr o (tava de sticla) nu ar merge?

Raspunde
AnaF 21 noiembrie 2011 - 21:23

Laura ce inseamna foc mic? Cate grade? 😉

Raspunde
Irina 21 octombrie 2012 - 18:29

Probabil 100-110 grade, dar le poti lasa la 150 pana se rumenesc, cred. 🙂

Raspunde
Irina 21 octombrie 2012 - 18:32

corectie*** la 180 de grade, dar poti lasa la 100-110 pana se ‘rumeneste’

Raspunde
Dedicut 7 august 2011 - 18:45

Am facut si eu prajitura, s-a terminat deja, e foarte buna si usor de realizat.

Raspunde
Mona 6 august 2011 - 22:51

Revin sa spun ca a iesit exact ca cea din pozele tale si este foarte gustoasa. Seamana cu o prajitura pe care o mancam noi in Grecia si ne placea mult de tot !

Raspunde
Mona 6 august 2011 - 12:06

Astazi am incercat si eu acest cremes, abia l-am bagat la cuptor. Nu stiu ce va iesi, insa compozitia era tare… fluida. Oare e ok? Ma tem ca poate nu am reusit sa pun cantitatile de zahar si faina corect.
Laura, iti sugerez sa folosesti cantitatile in grame, deoarece masura cu lingura poate fi foarte variata, in functie de lingura si mai ales de cat de plina o pui, cantitatea putand chiar sa se dubleze in functie de asta.
Astept rezultatul muncii si va spun cum a iesit 🙂

Raspunde
emiliatudor 28 martie 2011 - 23:49

da de curiozitate ce pret are tava asta la reprezentanti?sunt scumpe produsele?

Raspunde
Ira 16 martie 2010 - 14:04

Vai, de cand caut acesta reteta! Minunat ti-a iesit! As vrea sa te intreb daca iese si intr-o forma normala, de chec (nu de silicon)? Merci mult.

Raspunde
wings WITHout angel 7 martie 2010 - 21:20

Buna Laura! Am incercat deja cateva retete de pe blogul tau cel bogat, mi-au iesit toate exact asa cum imi doream. Acum, sotul meu Bogdan a vazut reteta Cremes inteligent, si tin foarte mult la un aspect comercial 🙂 , asa ca vreau sa te intreb unde gasesc si eu tava de silicon? astept raspunsul tau

Raspunde
Laura 21 noiembrie 2009 - 18:47

Angela draga, curaj! 😛 …nu vei avea cum sa dai gres cu o reteta atat de usoara, mai ales daca o vei prepara intr-o forma Tupper 😉
Tin pumnii 🙂

Raspunde
angela 21 noiembrie 2009 - 15:26

Ce apetisant arata!!!as vrea sa o incerc,poate-mi reuseste si mie….

Raspunde
Laura 18 noiembrie 2009 - 01:18

Gina draga, asa a fost si pe la noi, dar in plus de asta am primit si multe retete, asa ca m-am gandit (cam tarziu, ce-i drept :P) ca ar fi fain sa le impartasesc tuturor…
M-am gandit mai ales la cumparatorii de Tupper care desi isi cumparasera entuziasmati aceste vase, le-au lasat sa zaca prin camara (si sint oricum numai ieftine nu…)
As fi foarte fericita daca te-as determina sa incerci ceva :))
Urmatoarea reteta va fi: Savarine 😛 …asa ca sper sa te tenteze, hi, hi…
Pupici multi!!!

Raspunde
Vergi 17 noiembrie 2009 - 22:40

uite ca pt. mine insemna pina acum tupperware un fel de party privat, la care se aduna niste prietene, vine cineva cu marfa , o prezinta, se maninca, se bea un pic si la urma cumpara, cine doreste!!!niciodata insa nu am vazut , cit de utile pot fi cu adevarat, asa ca m-ai facut sa imi doresc sa imi cumpar cu prima ocazie!! eu fiind pina azi in categoria, niste plasticuri, ce sa fac cu ele, am destule!!! danke schön!

Raspunde
Laura 15 noiembrie 2009 - 13:31

Nati scumpa, da, eu le am de la reprezentantii Tupperware, care ne uimeau de fiecare data, la fiecare reuniune, cum zic ei…cu magia acestor forme…
Am atatea sa va arat si acum nu-mi vine sa cred ca nu v-am aratat toate astea pana acum!!!!!!!!!!! Mi se parea prea banal, cred…dar intr-un final am ajuns si eu la concluzia ca tot ce este simplu si usor este de mare succes :)))
Eu numai in formele lor pun iarna legume si fructe la congelator si chiar si dupa un an isi pastreaza prospetimea…mararul, dupa care lesin, e ca si proaspat cules 🙂
Daca te intereseaza tare, scrie-mi pe mail si iti dau datele celor de la care am luat eu 😉
Te pup si ma bucur mult ca iti place prajitura!!! Poate o incerci intr-un din formele tale pana iti achizitionezi una „tupper” 😛

Raspunde
Laura 15 noiembrie 2009 - 13:12

Raluca, esti o scumpa!!! Iti multumesc pentru pledoaria facuta formelor de silicon 🙂
Sint foarte practice si se manuiesc usor, asa cum spuneai, iar preparatele ies intotdeauna minunat!
Te felicit pentru gama larga pe care o detii :)) …eu le am doar pe cele doua dreptunghiulare, in care am facut cremesul, una de tarta, in care am facut mai demult praji asta grozava: http://savalaura.blogspot.com/2007/02/prajitura-rapida-cu-branza-dulce.html …si una de guguluf, in care am sa fac maine, poimaine savarine 😛
Cei de la Tupperware (din RO) nu au inca forme de muffins din silicon…dar mai nou se gasesc si prin Metro 😉
Paharul pentru frisca este ceva special si nu il vei gasi de cumparat decat de la reprezentantii Tupper. Nu stiu insa daca nu merge frisca asta facuta si intr-un shaker din ala simplu, pentru cocktail-uri…
Eu am si din ala si am sa incerc 😉
Probabil ca cei care nu au magic-mixer vor fi foarte incantati ca pot face chestia asta si in ceva mai accesibil lor 🙂

Ei, ce zici, cine a scris mai mult de data asta?! :)))
Te pup si cu mare drag as ciocni cu tine un pahar de must, ca si eu ii duc dorul 🙂

Raspunde
Nati 15 noiembrie 2009 - 12:45

Privitor la tavile de silicon, intr-adevar sint extraordinare. Am si eu citeva, desi nu de la tupperware.

Raspunde
Nati 15 noiembrie 2009 - 09:49

Laura, de unde ai produse tupperware? Le-am vazut cindva demult pe un site rusesc, si mi s-au parut foarte interesante, mai ales recipientele pt pastrat legume, brinzeturi, mezeluri (se pastrau proaspete si nu se alterau multa vreme). Am cautat atunci pe netul romanesc si n-am gasit mai nimic. Se gasesc in magazine sau e ca la zepter, se vind doar prin reprezentanti?
Si la subiect: prajitura arata apetisant, cum ne-ai obisnuit. 🙂

Raspunde
Raluca 15 noiembrie 2009 - 09:32

Laura vin si eu sa te sustin in legatura cu tavile din silicon. Ma bucur mult ca au aparut si in Rom, ca pana acum trebuia sa trimit cate un set la prietene, acum le trimit la supermarket sa-si cumpere. Eu le folosesc cam de un an, am toate formele posibile: tava de chec, de muffin, rotunda, patrata, foaie pt biscuiti si forma rotunda cu gaura de guguluf. Toate sunt extraordinare, tava patrata si foaia de biscuiti le pun de obicei pe alte tava de teflon(pe care acum nu le mai folosesc) pt a le manui mai usor. cozonacurile, painea, toate prajiturile cresc ca nebunele, si se scot super usor. daca se incapataneaza sa nu iasa – tusti – intorci tava invers ca pe o soseta. da, stiu, sunt incantata rau de ele, si folosesc cate una la 1-2 zile. scuze, laura ca am scris asa mult. mersi de reteta, o testez zilele urmatoare pe copii, si o sa caut si eu paharul pt frisca, chiar m-ai facut curioasa. te rog mult sa-l descrii mai amanuntit, sa stiu ce caut. iar cuvantul must, eu trebuie sa nu-l mai citesc, ca ce dor imi e de el.

Raspunde
Laura 15 noiembrie 2009 - 01:07

Si eu iti multumesc pentru ca-ti place 🙂

Raspunde
VertAnge 14 noiembrie 2009 - 23:46

Chiar ca e „inteligenta” prajiturica aceasta! Multumesc frumos pentru reteta.

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2009 - 23:17

Michelle draga, am s-o postez cat pot de iute 😛 …am avut de pregatit un prunc de culcare si nu am mai ajuns :)))
Fii pe faza!!! 🙂

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2009 - 23:14

Andreea, mii de scuze pentru confuzie…repet: prajitura se lasa la copt 1 ora si-un pic, dupa care se scoate forma din cuptor si se lasa 30 de minute pentru a se raci 🙂
Am sa mai intaresc asta si in post, mersi 🙂
Te pup!!!

Raspunde
Michelle 14 noiembrie 2009 - 23:13

super buna prajitura..dar ziceai ceva de frisca de fanta,must..imi spui si mie reteta..pls pls

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2009 - 23:10

Cristina, se face atat de usor 🙂
Nu stiu cum ar iesi intr-o forma simpla, ca n-am incercat dara daca ai forma de silicon, ar fi pacat sa n-o incerci 🙂
…iar frisca din Fanta vine imediaaaaat!!! :)))
Ma bucur ca ti-am starnit interesul!

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2009 - 23:08

Diana, sint bune formele de silicon, oricum ar fi, sa stii 😉 …si retetele astea doua pe care vi le-am prezentat acum chiar merita toata atentia ta…si a altora 😛

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2009 - 23:07

Vera, i’m glad you like it, it’s really delicious!!! 🙂

Raspunde
ANDREEA 14 noiembrie 2009 - 22:54

Laura, nu am inteles foarte bine cum se coace aceasta prajitura.Cum se lasa la copt 1 ora si dupa acee se baga la cuptor 30 min. Imi cer scuze dar nu am inteles cum ai explicat modul de coacere al prajituri.Te pup

Raspunde
Cristina 14 noiembrie 2009 - 22:45

Arata foarte bine prajitura. O am de mult pe lista dar am tot ezitat sa o fac. O intrebare daca se poate. Ce e frisca din Fanta, cum se face si cu ce se mananca?

Raspunde
DiAnais 14 noiembrie 2009 - 22:44

Foarte fain arata reteta…chiar delicioasa, desi nici cu cea sarata nu mi-e rusine :).
Am vazut si forme de briose de silicon si tot felul de modele. Chiar ma intrebam daca isi merita banii.

Raspunde
Vera 14 noiembrie 2009 - 22:40

very nice!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.