Negresa de post

91 comentarii
Dragilor, aceasta negresa de post este atat de pufoasa, atat de ademenitoare, incat cu greu veti rezista tentatiei de a nu o prepara!!! Iar glazura de ciocolata ii sporeste si mai mult farmecul 😀
Iar pentru ca toata lumea sa se poata bucura de ea, am copt-o in doua tavi diferite (pe langa varianta originala, in „cubul” special pentru negrese), intr-o tava mai mica, de jena, de aproximativ 25×16 cm si intr-una mai mare, de aproximativ 20×30 cm…si v-am adus si gramaje exacte, pe langa „gramajul” la cana, cum v-am redat-o initial.
E absolut minunata si fara glazura de ciocolata, sa stiti, doar pudrata din belsug cu zahar pudra!!!
Iar aici: Negresa de post cu nuci, aveti o alta varianta…la fel de gustoasa 🙂

Ingrediente:

  • 180 g zahar (1 cana zahar, umpluta doar pe trei sferturi)
  • 100 ml ulei (1/2 cana ulei)
  • 200 ml apa (1 cana apa)
  • 100 g gem (4 linguri cu gem)
  • 20 g cacao (3 linguri cacao)
  • 25 g nuca de cocos (o mana nuca de cocos sau nuci pisate )
  • 8 g praf de copt (o lingurita cu varf)
  • 4 g bicarbonat (un varf de cutit bicarbonat)
  • 250 g faina (2 cani faina, umplute doar pe trei sferturi)
  • 25 g stafide sau mere, prune, caise uscate, tocate marunt (optional)
  • arome: scortisoara, zahar vanilat, cate o lingurita

!!! Cine vrea sa masoare cu cana, am folosit o cana de 200 ml

 

Cea mai buna negresa de post glazurata cu ciocolata!!!! …refacuta chiar astazi, in 12.12.2020 🙂

Formele in care am copt negresa, cea mica si cea mare:

Si inca vreo 2, 3 poze cu delicioasa noastra negresa de post!!!!

Cele doua blaturi, la fel de pufoase si gustoase:

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de prajituri (eu am folosit “patratul” meu, de 24 cm/24 cm, dar puteti folosi orice tava de prajitura medie…v-am dat mai sus detalii). Tava se unge cu putin ulei, cu pensula de bucatarie, si apoi se presara cu fulgi de nuca de cocos sau faina.

Pentru blatul de negresa, se amesteca, intr-un bol inalt, uleiul si zaharul; se adauga gemul, se toarna apa si se amesteca totul bine (nu aveti neaparata nevoie de mixer). Daca folositi dulceata (eu am pus cu cirese), aveti grija ca fructele din dulceata sa nu fie prea mari.

In continuare, se adauga ingredientele uscate: faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul, cacaua, praful de scortisoara si fulgii de nuca de cocos sau nucile macinate. Daca vreti, puteti adauga stafide sau fructe uscate, tocate marunt. Aluatul rezultat se rastoarna in tava pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 30-35 de minute.

Cand e rece, negresa se taie in bucati potrivite. Se poate apoi glazura cu ciocolata de post, neagra, topita, sau cu orice altceva va place 🙂

O alta varianta ar fi sa o acoperiti cu un strat subtire de gem (de caise sau prune) si presara cu nuci tocate sau alune, ori nuca de cocos. Sau direct cu zahar pudra!

Pozele vechi 🙂

 

Mirelaaaa, prajitura asta a ta, pe care eu am denumit-o negresa 😛 …fiindca-mi seamana tare cu una…e super-gustoasa!!!
Toti au fost incantati de ea, inclusiv Bogdi meu drag, asa ca te pupam dulce pentru reteta! 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

91 comentarii

Lory pop 24 martie 2022 - 06:45

Ciocolata de post care ar fi??????

Raspunde
Dana 20 aprilie 2022 - 23:47

Deliciosa prajitura. Multumesc pt reteta. Eu am pus praf de copt si bicarbonat fix ca in reteta si a iesit perfecta. Am folosit dulceata de visine de casa, stafide, caju, 120 g zahar brun si a fost suficient de dulce.

Raspunde
Pasarin Mihaela 9 aprilie 2021 - 17:09

Multumesc frumos pentru reteta,merge foarte bine doar cu bicarbonat,un vf.de cutit plin!Este delicioasa!

Raspunde
Mira 12 aprilie 2020 - 15:44

Am facut de 2 ori prajitura. Cand am pus o lingurita de praf de copt a iesit joasa si nepufoasa. Sau poate trebuie o lgta cu vârf…
In schimb, cu un plic intreg de praf de copt a ieșit ca in poze: crescută, pufoasa, mai aerata.
Mai scrisese cineva ca a patit sa nu ii iasa cu o lingurita .

Raspunde
Laura Sava 12 decembrie 2020 - 18:41

Mira draga, iti multumesc ca ma urmaresti! Ma bucur mult ca ai incercat negresa de doua ori deja. Inseamna ca iti place 🙂 …iar asta e tot ce imi doresc: sa va placa, la fel de mult pe cat ne plac noua, toate retetele pe care le-am adunat aici, pe blog.
Acum am reeditat putin reteta, astfel incat sa nu mai fie nelamuriri si toata lumea sa se poate bucura de aceasta prajitura nemaipomenita!

Raspunde
ciotoianu georgeta 13 octombrie 2017 - 15:10

Intradevar,reusita este garantata!Multumim!!!!!!

Raspunde
Antonia 30 noiembrie 2016 - 10:21

Mie mi-a iesit perfect cu 1 cana de apa cum scrie in reteta….

Raspunde
Cristina 17 februarie 2023 - 13:48

Suoer rețetă ! Ușoară și rapidă și delicioasa! Am o mica nedumerire, la voi la fel se sfarmă ? Iese umeda ,așa cum trebuie dar la tăiat nu se mențin bucățile bine legate. Cantitățile le adaug după cana orientativ.

Raspunde
simona cristina 28 decembrie 2014 - 16:41

acum am gasit intamplator acasta reteta de negresa(preferata mea) si am o intrebare: daca nu am stafide am citit in reteta ca se pot pune si mere, dar cum? mai trebuiesc calite sau le pot pune si asa cum sunt curatate si tocate?…va multumesc

Raspunde
delia 23 martie 2014 - 18:57

O fac a doua oara, a iesit super buna si ca in poze …copiii mei o cer iar ! 🙂 multumim

Raspunde
Seila 3 iunie 2021 - 19:55

Azi am făcut-o pt prima dată! Este extraordinar de bună! Mulțumim LAURA SAVA

Raspunde
Cristina 9 ianuarie 2014 - 20:03

Buna Laura, tocmai am pus in cuptor viitoarea prima mea negresa 🙂 Si am nevoie de un sfat, mi-a iesit compozitia prea dulce, am pus mai mult zahar decat era trecut in reteta, adica o cana, plus gemul, dulce si el… Este ceva ce pot face pentru a ”drege busuiocul”? Ca vreau sa impart prajitura cu prietenii, nu sa o mananc singurra… Multumesc mult!

Raspunde
Nely 3 mai 2013 - 16:32

Draga Laura, iti multumesc pentru minunatele retete pe care le postezi. In ceea ce priveste reteta de negresa, trebuie sa-ti spun ca a fost foarte, foarte apreciata de colegii mei de serviciu. Totodata, tin sa-ti mentionez ca am folosit forme pentru briose si…surpriza…mi-au iesit foarte bine si, bineinteles, delicioase. Astept noi retete pt dulciuri…usor de preparat!

Iti doresc ca Sfanta Sarbatoate a Invierii Domnului sa-ti aduca liniste si bucurie in suflet!

Raspunde
mihala 13 aprilie 2013 - 17:25

pai eu de cate ori am incercat sa fac negresa nu mi-a iesit niciodata;mijlocul ramane necopt,moale. Nu am incercat aceasta reteta dar o voi incerca.Insa sunt un pic nedumerita: dintr-o cana de apa sa iasa o tava intreaga…?? stiu ca se mai adauga si celelalte ingrediente,dar chiar si asa sa iasa atata compozitie ?

Raspunde
irina 2 aprilie 2013 - 20:36

Buna Laura,e a doua reteta incercata de mine de pe blogul tau. Prima a fost placinta de mere cu gris,fara blat,sincer nu e pe gustul meu,e putin prea dulce,intentionez sa o modific pe viitor pentru gustul meu,cu putina zeama de lamaie..ma mai gandesc. Aceasta reteta insa m’a surprins foarte tare,imi parea cam simpluta sa fie foarte gustoasa insa am fost surprinsa total,e minunata,a disparut calda fiind de pe masa,nici nu am apucat sa o asez pe platou. Sincere felicitari pentru retete,pentru blog si nu in ultimul rand pentru caldura ce reiese din felul in care descrii retetele:)

Raspunde
Mihaela Jurji 1 aprilie 2013 - 12:18

mie nu mi-a crescut deloc 🙁 cum am pus-o in tava asa am scos-o. am copt-o suficient, aproape 50 min la 180 grade dar mijlocul a ramas, nici nu stiu cum sa explic, apasat, indesat…
poate exista totusi un secret in ordinea de amestecare a ingredientelor ca altfel nu inteleg ce am gresit. 🙁

Raspunde
Mariana 18 martie 2013 - 20:09

Te roooog mult, e graba, cat de mare este tava? TREBUIE sa o fac joi. Dupa cum ai spus si tu, a inceput postul si in fiecare sambata merg la biserica, cu jertfa. Obligatoriu de post. Asa ca reteta ta vine la fix. Dar sper sa-mi raspunzi la intrebare.

Raspunde
Laura Sava 19 martie 2013 - 16:10

Mariana draga, ma bucur mult ca vrei sa o duci la biserica. Eu am folosit “patratul” meu, de 24 cm/24 cm, dar poti folosi orice tava de prajitura medie (de aprox. 25 cm. x 16 cm.). Post cu folos!!!

Raspunde
Mariana 19 martie 2013 - 20:06

Multumesc mult. Esti o dulce si o dragalasa!

Raspunde
Ana 1 decembrie 2012 - 15:20

Buna Laura. Ce dimensiuni are tava din fotografie? Sunt in dilema, nu stiu ce tava sa folosesc pentru cantitățile specificate in reteta. pupici

Raspunde
Laura Sava 19 martie 2013 - 16:16

Ana draga, mii de scuze pentru raspunsul intarziat 🙂
Am adaugat si in postare dimensiunile tavii, multumesc pentru intrebare. Sper ca ti-a iesit bine 🙂
Pupici!!!!!!!!!!!

Raspunde
Adela 28 noiembrie 2012 - 19:55

nemaipomenita…nu am cuvinte! :)Rezultat final: mie nu mi-a ramas nici o bucatica!

Raspunde
ENARIU BIANCA 8 noiembrie 2012 - 16:00

imi place reteta te pricepi la postat retete tineo tot asa

Raspunde
Oana Massi Real 6 noiembrie 2012 - 02:30

Draga Laura nu ma mai satur sa fac aceasta prajiturica delicioasa!!! Este preferata mea si a sotului :)) Te pup dulce pentru ca ne daruiesti aceste minunate retete!

Raspunde
ana maria, iasi 9 octombrie 2012 - 16:29

am facut aceasta reteta de nenumarate ori..mi-a iesit foarte gustoasa si am primit multe laude :d …incercati, e foarte simpla si daca tot e de post se poate face tot timpul anului..un desert simplu si delicios 😀 multumim pentru reteta..

Raspunde
Elena Irina 21 august 2012 - 11:11

yamyyyy!

Raspunde
Anonymous 10 august 2012 - 21:02

razvan! cana inseamna ca folosesti aceeasi cana pt toate ingredientele. nu conteaza marimea ei ci doar sa fie aceeasi! vrei dublu? pui doua cani.

Raspunde
Anonymous 10 august 2012 - 20:58

categoric cea mai buna reteta de negresa!

Raspunde
mihaela 30 mai 2012 - 19:53

super buna si usoara reteta’eu nu am facut niciodata negresa dar acum nu ma mai pot opri.in fiecare week-end este la cuptor

Raspunde
Anonymous 13 aprilie 2012 - 15:42

Buna,am facut azi prajitura si a iesit delicioasa este prima negresa care mi-a iesit 😀 multumesc mult pentru reteta.pupici

Raspunde
Anonymous 28 martie 2012 - 14:58

Am facut aceasta prajitura de 2 ori si este delicioasaaaaa. Merge foarte bine si fara glazura. Multumim pentru retetele deosebite pe care le pui pe acest blog!!

Raspunde
cerulina 28 martie 2012 - 00:51

Laura,

Azi am facut negresa de post si a iesit foarte buna.Am facut glazura din cacao, zahar si apa apoi am pus o bucata de margarina unirea ptr creme. Foarte buna.
O poti vedea la mine.

Multumesc !

Raspunde
Anonymous 18 martie 2012 - 21:29

am facut si am avut o problema. am probat-o cu scobitoarea si parea crescuta, dar am scos-o din cuptor si pe urma a inceput sa se dezumfle si e necrescuta. poate sa ma ajute cineva cu un sfat? e de la schimbarea brusca de temperatura, cald/rece? nu inteleg de ce nu creste si sa ramana crescuta sa nu se pleosteasca 🙁

Raspunde
Claudia Mic 16 martie 2012 - 08:15

Multumec pentru reteta!Incercat si castigat!

Raspunde
adinagrig 13 martie 2012 - 00:38

facut, iesit super super buna, pt o prajitura de post e excelenta…am mancat de nu ma puteam opri.

Raspunde
Anonymous 7 martie 2012 - 13:25

trebuie si glazura sa inteleg!

Raspunde
Razvan 25 februarie 2012 - 00:23

Draga Laura,

te rog spune-mi: 1 cana faina =250 g faina?

Daca vreau sa dublez reteta este necesar 1 kg de faina?

Multumesc frumos.

Retetele tale m-au invatat sa gatesc cu pasiune si bucurie.

Raspunde
Anonymous 14 februarie 2012 - 20:50

mersi mult.esti tare

Raspunde
Anonymous 10 decembrie 2011 - 19:36

Exista 3 linguri de cacao „vinovate” de culoarea ciocolatie. Re-Citeste cu atentie 🙂

Raspunde
Anonymous 1 decembrie 2011 - 18:14

buna………ma iertati va rog dar prajitura chiar are o culoare ciocolatie……………si totusi de ce? daca nu este cacao in ingrediente???:(:(

Raspunde
1 2

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.