Acest guguluf cu mac a fost nu doar gustos, ci si taaare aratos!!!!! 😀
Ingrediente pentru cca. 16 felii
Pentru aluat:
– 250 branza de vaci degresata
– 175 g. unt
– 100 g. zahar
– 1 plic praf oranjada
– 1 praf de sare
– 2 oua
– 400 g. faina
– 3 lingurite praf de copt
Pentru umplutura:
– 125 ml. lapte
– 75 g. unt
– 250 g. mac macinat
– 120 g. zahar
– 250 g. branza de vaci
– 2 galbenusuri
– 2 linguri gris
– 150 g. ciocolata
Pentru garnitura:
– 150 g. gem de caise
– 50 g. fistic tocat
Mod de preparare:
Branza de vaci, neaparat degresata, fiindca altfel riscati sa compromiteti aluatul, se amesteca impreuna cu untul topit, zaharul, praful de oranjada, sarea si ouale:
Faina se amesteca cu praful de copt si se framanta:
Se dau in fiert untul si laptele:
Se adauga macul si se lasa sa se raceasca:
Se inglobeaza zaharul, branza de vaci, galbenusurile si grisul, pe care le-am adus laolalta, aici in poza:
Aluatul se intinde sub forma unui dreptunghi (40 x 30 cm)
Umplutura se aseaza deasupra, lasandu-se o margine de 2 cm:
Se incinge cuptorul; foaia de aluat se ruleaza pe lungime:
…iar ruloul obtinut se aseaza, cu lipitura un jos, intr-o forma de guguluf unsa cu grasime si tapetata cu faina:
Se coace 60 de minute, pana se rumeneste. Daca se rumeneste prea devreme, se acopera cu hartie cerata…
Se lasa timp de cca. 10 minute sa se racoreasca in forma, apoi se rastoarna cu grija pe un gratar de bucatarie, ca sa se raceasca complet:
Gemul se da prin sita si se unge cu el guguluful. In final se presara fistic.
Pentru voi 🙂
Foarte, foarte gustos, pe placul marilor devoratori de mac. Merge de minune cu un pahar de lapte, la cina…si nu numai :))
P.S. E foarte important sa folositi o branza degresata la aluat, asa cum cere reteta, pentru ca altfel aluatul devine prea pufos, prea „gras” si se rupe usor…asa am patit eu (am cumparat branza de vaci grasa).
26 comentarii
Olivia, cred ca ai putea sa-l inlocuiesti cu alte 10 grame (atata are pachetelul ala cu praf de oranjada) de amidon, de exemplu…
Important este sa obtii un aluat usor modelabil, nu sfaramicios 😉
Laura spune-mi te rog prajul ala de oranjada ii obligatoriu? Eu locuiesc la Londra si nu stiu daca o sa gasesc asa ceva, se poate inlocui cu altceva? mersi mult
Olivia
Amalia draga, succes la guguluf! :))
…si la reamintit retete 😛
Te pup!!!
Draga Laura cu multa placere am sa iti impartasesc retete mele, insa precizez ca nu sunt inventate de mine ci preluate sau adaptate. Cu mult drag oricand doresti sunt la dispozitia ta!
Guguluful vreau sa il fac maine. Te sarut!
Wow, da’ ce succes are guguluful meu!!! 😛
Te pup, Aditza draga si iti multumesc pentru premii! Zilele astea ma ocup de ele 😉
Un weekend minunat si tie!!!
Iar m-ai uimit cu noua reteta Laura draga. Meriti niste premii. Te asteapta la mine pe blog.
Un weekend placut!
Surac drag, atat de fericita sint acum!!!!!!!!! 🙂
Ti-am recitit de nu stiu cate ori mesajul si da, citeam bine: ma laudai!!!
Te pup si iti multumesc din tot sufletul, mi-ai dat un avant incredibil!
Sper sa reusesc si pe viitor sa te mai uimesc cu cate ceva… 😛
Super,tot mai faine retete,ma uimesti. BRAVO…Pozdrav iz Resice.
Thank you sooo much for your appreciation!!!
Hope to hear from you soon! 🙂
Kisses!!!
oooo loura,
wonderfulllll….
Ma bucur ca-ti place, Cristina!!! 🙂
A fost un „dulce” foarte pe placul nostru 🙂
O-hoo, de cand s-a dus minunatia, Livia draga!!! :)))
…dar nu mi-ar displacea o noua runda pe care s-o impart cu tine! 😛
Minunat arata! Trebuie sa fie delicios.
Ce combinatie excelenta, mac, cioco, aluat cu branzica, o reteta care trebuie gustata! Mai ai? 😀
…hi, hi, Bia draga, atat de bine stiu ce spui 😛 …fetele astea fac numai bunatati, si eu salivez la fel ca tine de indata ce le deschid blogurile :))
…si daaaa, mi-ar placea la nebunie sa putem ajunge sa luam macar o bucatica din toate minunatiile ce ni se dezvaluie in fata ochilor 😛
Te pup si iti multumesc pentru mesaj!!!
Pofta mare pentru cand iti propui sa-ncerci guguluful 🙂
uau….lesin aici, intru pe site-ul laurei adamache, vad ceva super gusto, vin la tine vad ce-mi place mie mult de tot.MAAAAAAAAAAAAACCCCCCC!ce sa ma fac? trebuie incercata reteta….cred ca merge si in loc de cozonac…bunnn rau!multu de retete!ce bine ar fi daca nu ar fi vizita virtuala si sa ne plimbam toata ziua cand la una cand la alta..:)))))
Vera, you’re sweet as always, thank you!!!!!!!!!!!!!!! 🙂
Amalia draga, ne asemanam atat de mult incat ar fi fost chiar culmea sa nu-ti placa la nebunie macul :)))
Foarte bine suna si reteta ta, cand am sa incep sa postez retetele primite de la prietenii care imi viziteaza blogul, am sa ti-o cer mai in amanunt 😛
…asta daca vei dori sa ne-o impartasesti 🙂
Te pup si sper sa-ti placa guguluful, daca il incerci!
Wow, Narnia, eu asta de la ai mei nu cred ca am sa aud vreodata :)))
Te pup pentru premii, esti o dulce!!!
…si poate-i pacalesti cu macul 😛
Predivno!Delicious!
Ma alatur si eu celor topiti dupa maaaacccc! Eu fac des (de cate ori am o pofta de mac) o varianta cu doua foi rotunde, umplutura la mijloc (tot branza si mac) si a doua foaie deasupra – un fel de placinta cu branza si mac, e taaare buna… Cu siguranta ca am sa fac curand si varianta ta ca prea salivez numai citind si vazand :). Eu am sa strecor si niste stafide, ca imi plac teribil. Te sarut!
Arata tare bine guguluful tau si macul e agreat la noi, dar ai mei sau cam razvratit in ulima vreme ca i-am ingrasat …nu mai vor sa le fac dulciuri. :)) Poate ii conving, macul e slabiciunea lor. 😛
Am doua premii pentru tine la mine pe blog. O saptamana frumoasa !
Alaaaa, tu esti de-a mea!!!!!! :)))
Hipnotic ingredient, asa-i?! 😛
Unde-i mac … hop si eu 🙂 Cred ca este delicios 😉
…hi, hi, ce ma bucur!!!!!!!!! 😛
Am avut-o de mult timp in gand…asa ca acum sint foarte incantata sa primesc aprecieri pozitive 🙂
Uf, Laura, ai reusit in ceea ce ti-ai propus, chiar mi-ai facut o pofta … Ce bine arata in acea forma .
Ce mai, trebuie incercata !
Iar ti-a reusit 🙂