Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

Crema Spekulatius la pahar va fi desertul nostru de Craciun, din anul asta (slabe sanse sa “reziste” pana maine 😀 ), pentru ca mi-am dorit ceva cu aroma puternica de Craciun, fara coacere si cu grad de dificultate inexsitent 😀 Daca nu m-ar fi ametit spatele si stomacul, as fi facut chiar eu biscuitii Spekulatius (v-am scris o mica istorioara despre ei, mai jos, pe pagina) si as fi creat o crema speculoos grozava, ca cea din comert, tartinabila, pe care as fi intins-o pe un blat cu nuci, poate, si-un strat de mere coapte. Da-i mult mai bine asa :)) Crema asta e o minune deliciooaaasa!!!!

Va imbratisez pe toti cu mare drag si va urez “Craciun fericit” alaturi de cei dragi!!!

 

Ingrediente pentru 3-4 portii:

– 150 g biscuiti Spekulatius

 

Pentru crema de mascarpone:

– 300 g mascarpone

– 50 g zahar pudra

– 200 ml smantana pentru frisca

– sucul de la o mandarina sau o portocala mica

 

Pentru merele caramelizate:

– 500 g mere (rosii)

– 30 g unt

– 60 g zahar

– 1 lingurita scortisoara pudra, rasa

 

Pentru decor:

– biscuiti Spekulatius

 

Mod de preparare:

Se pregatesc prima data merele: se decojesc, se taie in cubulete si se stropesc cu putina zeama de lamaie. Intr-o cratita, se pune untul, rece, taiat in cuburi, cu zaharul si se lasa pe foc pana cand se topeste. Se adauga merele si se lasa 8 minute. Se amesteca des, iar in ultimele 2-3 minute, se amesteca intruna, ca sa nu se prinda! Se adauga scortisoara si se lasa deoparte, sa se raceasca.

Pentru crema, se amesteca branza mascarpone, scoasa din timp din frigider, cu zaharul pudra si cu smantana pentru frisca, lichida, nebatuta. Se bate bine, la viteza mare, cateva secunde, apoi se adauga sucul de portocala sau mandarina si se amesteca din nou foarte bine.

Pentru stratul de biscuiti, se piseaza biscuitii Spekulatius la robot, ca pentru cheesecake, sau se sfarama cu sucitorul (pusi intr-o punga).

Se pun la baza paharelor (sau a cupelor) doua linguri de mere caramelizate, doua linguri de crema, care se niveleaza, doua linguri cu varf de biscuiti Spekulatius si inca un strat de crema. Se niveleaza si se orneaza cu stelute de cacao 🙂

 

Biscuitii Spekulatius sunt niste biscuiti foarte aromati (contin scortisoara, cuisoare, anason, nucsoara, ghimbir, cardamom), extrem de deliciosi, care se coc, de regula, de Sfantul Nicolae sau in preajma Craciunului in Germania, Olanda si Belgia. Ii mai puteti gasi si sub numele de Speculoos sau Speculaas. Pentru a obtine niste Spekulatius traditionali, ar trebui sa avem o matrita, o forma speciala din lemn, cu ajutorul careia acesti biscuiti sunt produsi. Eu, insa, cand ii voi face, voi folosi o forma simpla de fursecuri, dreptunghiulara sau patrata (sper sa am 😀 ). Pana atunci vi-i arat pe cei clasici:

 

Craciun fericit, dragilor!!!!!!

 

Tags: