Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

mere-caramelizate

 

Vai de mine, nu pot nici macar sa-mi amintesc prin ce-am trecut in astea cateva (destule) zile de cand n-am fost online. Nu intru in detalii, va spun doar ca m-a vizitat o enteroviroza din iad šŸ˜€ Una care m-a facut sa ajung la spital, la urgente, siĀ din cauza careia chiar am crezut ca imi dau duhul, daaarĀ acumĀ ma simt un pic mai bine, asa ca m-am gandit sa va dau un semn de viata. Momentan, nu mananc altceva decat banane si biscuiti, astfel ca reteta de astazi nu este una sofisticata. Dar nu cred ca aceste mere caramelizate nu va vor bucura la fel de tare :))

Zilele astea, prin Timisoara, prin centru mai ales, miroase a mere coapte si vin fiert, si cum noi nu putem mergeĀ (inca), m-am gandit sa reproduc un pic din atmosfera de sarbatoare de acolo. Bogdi a fost foarte incantat de rezultat, mai ales ca anul trecut, cand i-am cumparat un mar caramelizat de la tarabe, a dat de un “invelis” amar, mult prea caramelizat si cam greu de strapuns cu dintii. Varianta mea e mai “usoara”, caramelul fiind un pic mai moale. Daca, insa, vreti ca merele sa aiba o glazura ca de sticla, puneti mai mult zahar.

Va imbratisez cu drag si va multumesc ca v-ati gandit la mine!!! Inimioare si pupici šŸ˜›

 

Ingrediente:

– 5-6 mere micuteĀ (de gradina)

– 200 g zahar

– 250 ml apa

– 2 lingurite colorant alimentar rosu

– betisoare de lemn

 

Mod de preparare:

Se pun,Ā intr-o oala mai larga sau un ibric, apa impreuna cu zaharulĀ si se lasa pe foc pana cand se topeste zaharul; siropul se fierbe la foc mic aproximativ 15 minute, fara sa se amestece in tot acest timp. La final, se adauga colorantul alimentar rosu si se amestecaĀ foarte bine. Daca nu vreti, nu puneti colorant, merele vor fi la fel de gustoase šŸ™‚

Se spala bine merele si se sterg cu un prosop de hartie. Daca nu aveti mere bio, din gradina, ci din comert, care au un strat de ceara de regula, va sfatuiesc sa le cufundati cateva secunde in apa clocotita si apoi sa le frecati bine cu buretele de vase. Cand sunt gata, se infig in ele betisoarele de lemn (pentru inghetata sau de gratar). Puteti saĀ leĀ inlaturati coditele, daca vreti, eu le-am lasat.

Merele se cufunda apoi, pe rand, in sirop si se scot pe un platou presarat cu zahar (alb sau brun). Se lasa la racit cca. 20 de minute, dupa care se pot savura!!!

Eu am dat merele de doua ori prin sirop šŸ˜€

mere-caramelizate_01

mere-caramelizate_02

Se pot pudra cu putina scortisoara sau cu nuci macinate.

Tags: