Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

prajitura-raluca

 

Dragilor, Raluca, Ralu a mea mica, nepotica mea dulce, care ne-a bucurat inimile de cand s-a nascut, careia i-am facut tortul Barbie (ieri parca) si care mi-a modelat cei mai frumosi morcovi din martipan din toata lumea, a implinit acum cateva zile 18 ani. Optsprezece ani!!!!!!! Astfel ca, in afara de felicitari, flori, pupici si urari incarcate de emotie, am ales sa-i fac un tort sub forma de prajitura care sa ii poarte numele. Prajitura Raluca va fi de-acum prajitura ei, si-a tuturor 🙂  A tuturor celor care adora ciocolata: neagra, cu lapte, alba!!! Prajitura e varianta usor schimbata a tortului ei favorit: Tort cu 3 feluri de ciocolata, pe care il savureaza mereu cu placere. Si stiu c-o sa se supere pe mine ca zic asta, dar: Laluuuu, te iubim!!!!!! 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua

– 120 g zahar

– 100 g faina

– 20 g cacao

– 5 g praf de copt (2 lingurite rase)

 

Crema de ciocolata neagra:

– 300 g ciocolata amaruie (50% cacao)

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

 

Crema de ciocolata cu lapte:

– 300 g ciocolata cu lapte

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

– 3 foi gelatina

 

Crema de ciocolata alba:

– 300 g ciocolata alba

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

– 4 foi gelatina

 

In plus:

– rulouri cu crema de ciocolata

– 50 g ciocolata cu lapte pentru decor

 

La multi ani, draga noastra!!! Sa ti se indeplineasca toate visele! <3

flori-ziua-lui-ralu

buchet-flori-raluca

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 165 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de  aprox. 35×24 cm. Se separa ouale; albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor. Faina se amesteca intr-un bol separat cu cacaua si praful de copt si se cern apoi peste compozitia de oua. Se amesteca cu o spatula sau cu mixerul, la cea mai mica viteza, pana se incorporeaza complet. Aluatul obtinut se toarna in forma pregatita si se coace timp de 22-25 de minute. Se lasa apoi la racit.

Pentru crema de ciocolata neagra, se pune pe foc smantana pentru frisca impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si se lasa pe foc pana se topeste. Se da deoparte apoi si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu frisca batuta si se intinde, cat mai uniform, peste blatul din forma. Se da la frigider cca. 20 de minute. Aceasta crema se intareste cel mai repede si nu are nevoie nici de gelatina, asa ca va puteti apuca de cea de-a doua crema, cea cu ciocolata de lapte.

Pentru crema de ciocolata cu lapte, se pun la inmuiat, in multa apa rece, cele 3 foite de gelatina; se lasa sa se inmoaie cca. 10 minute. In acest timp, se pune pe foc smantana pentru frisca si se incalzeste. Se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele, si se lasa pe foc pana se topeste. Se amesteca des! Se scot foitele de gelatina din apa rece (apa se arunca) si se scurg bine de apa. Se pun in crema de ciocolata fierbinte si se amesteca energic. Se lasa crema sa ajunga la temperatura camerei si se adauga frisca batuta. Se toarna apoi peste crema de ciocolata neagra si se niveleaza. Se lasa cca. 35-40 de minute la rece.

Pentru crema de ciocolata alba, se pun la inmuiat 4 foite de gelatina, tot asa, cca. 10 minute. Smantana si ciocolata alba, rupta in bucatele, se pun pe foc si se lasa pana cand ciocolata se topeste. Se adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic! Se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta. La final, se toarna cu grija peste stratul de ciocolata cu lapte. Cremele nu se amesteca intre ele, daca le asezati in felul asta, pe rand. 

Tortul se lasa neaparat la frigider peste noapte, iar cand e gata se orneaza cu rulourile de napolitana. Le puteti lasa pe toate la fel, sau le puteti intercala, cum am facut eu, cateva mai mici si cateva mai mari 🙂 Ca sa se prinda bine de tort, puteti sa ungeti marginile tortului cu putina frisca sau crema. Pentru efectul de panza de paianjen (de pe suprafata tortului), topiti ciocolata, puneti-o intr-o punga si taiati cu o foarfeca bine ascutita varful (foarte putin). Trasati linii paralele si apoi, cu o scobitoare, treceti peste ele, de sus in jos (perpendicular, peste liniile trasate cu ciocolata). La mine, de emotie, efectul a fost cam sters 😀 …dar lui Ralu i-a placut si-asa, asa ca am fost fericita!!!

A fost delicios si pe placul sarbatoritei mele speciale!!! 😛

Tags: