Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui

 

Tort de ciocolata cu crema de gutui, pur si simplu!!! šŸ˜€ Nemaipomenit de aromat…si de aratos :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 180 g ciocolata amaruie (minim 50%cacao)

– 150 g unt

– 5 oua

– 100 g zahar

– 100 g faina

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru crema de gutui:

– 300 g gutui in sirop (fara partile tari: cotor, etc)

– 100 g jeleu de gutui (siropul gros, gelifiat)

– 4 galbenusuri

– 50 g zahar pudra

– 400 ml lapte

– 6 foi gelatina

 

Pentru insiropat:

– 150 ml apa

– 2 linguri zahar

– jumatate lingurita esenta de vanilie

 

Glazura de frisca:

– 300 ml smantana pentru frisca

– 100 g zahar pudra

– 1 lingurita praf de scortisoara

 

In plus:

– 100 ml smantana pentru frisca

– cateva felii de gutui in sirop+jeleu

– 50 g fulgi de nuca de cocos

 

O minunatie!!!! šŸ˜›

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_05

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_06

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 160 grade C (foc mic/mediu). Se tapeteaza o forma cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt.

Pentru blat, se pun impreuna ciocolata, rupta in bucatele, siĀ untul si se topesc; se lasa apoi sa se racoreasca. Separat, se bat ouale cu zaharul, cca. 2 minute, dupa careĀ se adauga in compozitia de ciocolata racita. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern deasupra. Se amesteca bine, cu mixerul la viteza minima, si se toarna in forma pregatita. Se niveleaza si se pune la copt pentru aprox. 32 de minute (maxim 35 de minute). Blatul se lasa la racit in forma 20 de minute;Ā se rastoarna apoi pe unĀ platou.

Pentru crema de gutui, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece. Se lasa 10 minute sa se hidrateze, timp in care se pregateste crema de vanilie: se bat galbenusurile cu zaharul pudra pana se spumeaza. Laptele se pune pe foc;Ā cand se infierbanta se adauga spuma de galbenusuri si se amesteca intruna pentru cca. 2 minute. Focul sa fie mic! Se ia apoi de pe foc, se lasa sa se racoreasca 1 minut, dupa care se adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic. Se lasa la racit.Ā Gutuile se fac piure cu mixerul de mana (vertical) si se amesteca cu jeleul gelifiat de gutui. Se incorporeaza totul in crema de vanilie. SeĀ pune la frigider.

Pentru sirop, se amesteca apa cu zaharul si se lasa sa fiarba, la foc potrivit, 5 minute. Se adauga esenta de vanilie.

BlatulĀ de ciocolata se taie pe jumatateĀ (aveti grija cum manevrati blatul de sus, cel putin bombat, pentru ca e destul de fraged). Se aseaza un blat (cel mai neted) inapoi in forma si se insiropeaza cu jumatate de sirop. Se scoate crema de gutui din frigider si se toarna peste blat. Se pune din nou la frigider, ca sa prinda putina consistenta, cca. 20 de minute, dupa care se scoate si se acopera cu cel de-al doilea blat. Se insiropeaza uniform blatul de deasupra si se acopera cu folie transparenta. Se lasa la rece peste noapte.

A doua zi, se scoate tortul din frigider, se inlatura folia si se acopera cu “glazura” de frisca, pe care o preparati astfel: se amesteca smantana pentru frisca (lichida) cu zaharul pudra si scortisoara si se bate bine, bine, pana cand se intareste. Se acopera tortul cu crema de frisca si se mai lasa la frigider cca. o ora. La final, tortul se scoate din forma (se trece cu lama unui cutit pe marginile formei, se deschide inelul detasabil) si se acopera pe margini cu frisca batuta. Se presara pudra de scortisoara, se aseaza felii de gutui pe suprafata tortului si se acopera cu nuca de cocos. Faceti in asa fel incat sa va placa voua!!! Nici eu nu m-am stresat prea tare, fiindca stiu ca nu stiu sa ornez šŸ˜€

Nu stiu cat de frumos vi se pare, dar e atat de delicios, incat nimic nu mai conteaza!!! :)))

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_01

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_02

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_03

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_04

Tags: