Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Dragilor, stiu ca asteptati tot felul de retete din insorita Grecie ­čśÇ , dar postarea asta cu delicioasele sarmalute in foi de vita asteapta sa fie publicata inca de dinainte de plecarea noastra la mare.┬áIntentionam sa va aduc niste dolmades aromate, dar vara-i luunga, ne-nfruptam si cu ele!!! :))

Sarmalutele astea cu marar sunt atat de bune (mami le face si-un sos de marar separat, atat de mult ii place combinatia), incat va┬áva fi greu sa savurati numai o portie (o portie=3,┬á4 sarmalute ­čśÇ )

 

Ingrediente:

– foi de vita de vie (depinde de marimea lor: cca. 20 de bucati)

– 500 g carne tocata (vita+porc)

– 1 ceapa mijlocie

– sare, piper

– 1 lingurita boia dulce

– 100 g orez (bob rotund)

– 200-250 ml bulion

– 1 legatura mare de marar

– iaurt sau smantana

 

Mod de preparare:

Se oparesc foile de vita (cu cat sunt mai tinere, cu-atat mai bine) in apa clocotita cu sare cca. 1 minut sau pana cand isi schimba culoarea. Se scot apoi si se lasa sa se raceasca. Coditele si nervurile groase se inlatura.

Se spala orezul in mai multe ape si se lasa apoi la inmuiat in apa rece, pana cand e gata umplutura de carne.

Se prepara umplutura de carne, ca si la sarmalele obisnuite: se pune carnea tocata intr-un bol incapator (tocati voi carnea in casa sau cereti-i macelarului sa v-o pregateasca). Se prajeste ceapa, tocata marunt, in putin ulei; se adauga un praf de sare si se amesteca bine (aveti grija sa nu se arda!); cand e aurie, se aduga boiaua dulce si se amesteca scurt. Se ia de pe foc si se rastoarna peste carnea tocata din bol. Se sareaza si pipereaza dupa gust; se adauga orezul, scurs de apa, si se amesteca totul foarte bine.

Se prepara sarmalutele: se ia o frunza de vita (daca e foarte┬ámare, o taiati in doua)┬ási se aseaza┬ácu partea lucioasa in palma. Pe partea poroasa (nu stiu cum altfel sa-i zic ­čśÇ ), se pune o lingurita de umplutura, la capatul mai larg al foii┬á(la baza frunzei). Se ruleaza frunza usor, fara sa strangeti, de vreo doua ori; dupa aceea, se apasa cu degetul aratator marginile frunzei, pentru a “inchide” bine sarmaluta┬ási se ruleaza pana la capat. Sarmalutele nu vor iesi rotunde, ci ca niste caramidute :))

In oala in care le veti fierbe, asezati un strat de frunze de vita (care s-au rupt, sau sunt mai batrane) si apoi incepeti sa claditi sarmalutele. Se acopera cu apa, sa le cuprinda bine, se mai adauga putina sare si se fierb cca. 30 de minute, cu capacul usor intredeschis. Se adauga apoi bulionul si mararul tocat si se mai lasa la fiert 10 minute. Se inchide focul, dar se lasa, cu capac, sa stea cca. o ora. Daca frunzele nu sunt fragede, fierbeti-le mai mult (cu vreo 20 de minute in plus).

Se servesc cu smantana sau iaurt!!! Nu fiti tentati sa adaugati zeama de lamaie, ca la dolmades, pentru ca ies destul de acrisoare ­čśŤ

Tags: