Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Prieteni, sa nu credeti ca de-acum incolo o sa va aduc numai retete vegane (desi n-ar fi rau deloc 😀 ) Din contra, mi-am propus sa va incant cu noi retete de Pasti, dar nu puteam sa nu va arat acest experiment al meu, aceste gogosi vegane la cuptor, pe care le-am facut cu ultimele “oua” vegetale ce mi-au ramas. M-am gandit sa transform checul meu simplu intr-unul vegan, inlocuind ouale (fiind doar doua) cu pasta de seminte de in, dar apoi mi-am amintit ca i-am promis lui Bogdi ca ii fac gogosi la cuptor, asa ca am renuntat la ideea de chec si am faurit aceste minunatii, pe care Bogdi si Matias, prietenul lui, le-au, efectiv, devorat!!! :))

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de gogosi:

– 100 g zahar brun

– 100 ml ulei

– 150 ml suc de portocale (proaspat stors)

– 2 “oua” vegetale

– 130 g faina

– 20 g cacao

– 2 lingurite praf de copt

– 1 lingurita rasa bicarbonat

– un praf de sare

 

Pentru crema de ciocolata cu avocado:

– 2 avocado mici

– 80 g ciocolata neagra (80 % cacao)

– 1 lingura miere

– 1 lingurita scortisoara

– 1 lingura ulei de cocos (optional)

 

Pana intram in detaliile retetei, vreau sa va arat cat de frumos au inflorit tufele de corcoduse galbene (celebrele mirabele) si sa va povestesc cum am stat noi, eu cu mami, de vorba cu pofticioasele albine 😀 …pe cand pozam gogosile…

“Am stat de vorba” e doar un fel de-a spune, pentru ca mami abia astepta sa plece de-acolo, de frica albinelor, iar eu radeam in hohote si de-abia prindeam cate o poza mai ca lumea :)))

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se pregateste tava speciala de gogosi la cuptor: se unge fiecare forma cu ulei (dati bine cu pensula, inclusiv pe “inelul” din mijloc). Presarati putina nuca de cocos in fiecare forma sau nuca macinata. Lasati deoparte.

Se amesteca zaharul cu uleiul si se bat cu mixerul cca. 2 minute; se toarna sucul proaspat de portocala (de la o portocala mare). Se adauga “ouale” vegetale si se amesteca totul foarte bine. Faina se amesteca cu praful de copt, bicarbonatul si cacaua; se cern apoi deasupra vasului in care se afla prima compozitie. Se amesteca usor, pana cand nu se mai vede nicio urma de faina. Aluatul obtinut va fi compact si uleios (cand dati cu lingura, se desparte):

Aluatul se pune intr-o punga si se spriteaza in forme (desigur, puteti sa le umpleti si cu o lingura):

Gogosile se coc cca. 16 minute:

Se lasa sa se raceasca in forme!!! Daca va grabiti si le scoateti mai repede, se pot sfarama, din cauza aluatului fraged. Si eu am avut vreo doua care s-au incapatanat sa iasa, dar restul au iesit tare bine 🙂

Se prepara crema de ciocolata neagra si avocado, care e foarte asemanatoare cu trufele de avocado: se scoate pulpa din avocado cu o lingura si se sfarama cu o furculita. Eu am adoptat varianta “rustica”, adica nu am facut o pasta din avocado, ci am lasat sa fie ca o crema groasa. Se topeste ciocolata neagra si se amesteca cu piureul de avocado. Daca aveti ulei de cocos, acum e timpul sa il adaugati (de fapt il veti pune la topit odata cu bucatelele de ciocolata). Se adauga miere. O sa va aduc cat de curand un alt fel de indulcitor, unul, sper eu, tolerat de toata lumea: pasta de curmale, dar pana atunci folosim miere 🙂

Se adauga spoi pudra de scortisoara si se amesteca totul foarte bine. Gogosile se ung imediat cu crema de ciocolata, pentru ca altfel se intareste. Nu e o glazura de ciocolata, asa ca nu va stresati si ungeti-le cum puteti. Eu le-am manjit cu lingurita, direct sub roiul de albine 😀 …stiti foarte bine deja cum a decurs sedinta mea foto :))

La final, mi-am amintit sa le pudrez cu nuca de cocos, pentru un pic de contrast…dar chiar n-a mai contat!!! Au fost prea bune!!!

Tags: