Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)

 

Cat de usor prind forma prajiturile, cand stii clar ce iti doresti! 😀 Am vrut o prajitura cu nuca de cocos si crema de ciocolata fantastica, aromata, imbietoare…si exact asta mi-am facut!!! :))

Totul a pornit de la doua nuci de cocos, pe care le-am cumparat impreuna cu Cipi, zilele trecute. Mari, frumoase, pline de lichid. Nu voiam decat sa le trec prin storcatorul meu minune 😛 si sa le savurez impreuna cu alte fructe, intr-un delicios smoothie. Numai ca, de data asta, le-am stors separat si am descoperit cu stupoare ca am obtinut unt de cocos!!!! Untul de cocos proaspat are o aroma incredibila!  Si un gust pe masura. Fulgi stiam ca voi obtine, dar chiar si asa, am fost impresionata. Sunt atat de aromati si moi…mmm, numa’ cu nasu-n ei am stat 😀

Reteta este bazata pe cele doua nuci de cocos, proaspete, si pe untul de cocos+laptele+fulgii obtinute de la ele, dar voi, daca nu aveti cum sa faceti asta, fugiti repede la magazin, ca sa cumparati ce trebuie, sau cumparati-va storcatorul! :)))

 

Ingrediente:

Pentru blatul de nuca de cocos:

– 2 nuci de cocos

– 4 oua

– 150 g zahar

– 150 g unt de cocos

– 150 g fulgi de nuca de cocos

– 200 g faina

– 2 lingurite praf de copt

– 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu

– 100 ml apa de cocos (din nucile de cocos)

 

Pentru crema de ciocolata:

– 300 g ciocolata cu lapte

– 200 ml smantana dulce pentru frisca

– 250 g branza Mascarpone (sau Philadelphia)

 

In plus:

– 150 ml lichior de nuca de cocos

– 50-80 g fulgi de nuca de cocos

– 100 g ciocolata neagra (50 % cacao)

 

Mod de preparare:

Prima data se face crema de ciocolata, pentru a avea timp sa se raceasca ganache-ul, care se prepara astfel: se pun smantana dulce si ciocolata rupta in bucatele intr-o cratita, la foc mic, si se amesteca intruna, pana cand se topeste ciocolata. Se da deoparte, la racit. Cand e rece, se mixeaza cateva secunde cu branza mascarpone. Daca credeti ca mai are nevoie de zahar, mixati mascarpone-le cu 1-2 linguri zahar pudra si de-abia dupa aceea incorporati crema de ciocolata. Veti obtine o crema spumoasa si catifelata!!! Crema se tine la frigider, pana cand e gata blatul.

Spargeti nucile de cocos si scurgeti lichidul din ele intr-un pahar. Eu am obtinut mai mult de 100 ml, pe care i-am folosit la blat, dar nu stiu sa va spun sigur cat…fiindca l-am baut 😀 Aveti nevoie, asadar, de 100 ml apa de cocos proaspata sau tot atata, lapte de cocos, cumparat (din conserva).

Decojiti nucile; treceti pulpa prin storcator. Topiti untul de cocos obtinut la microunde sau intr-o craticioara, la foc mic. Nu-l lasati sa dea in clocot! Untul de cocos se pastreaza foarte bine la frigider, acoperit, pentru 3-4 zile. Cantariti fulgii de cocos obtinuti; puneti deoparte 150 grame fulgi pentru blat (restul vor ramane pentru decorarea prajiturii).

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se unge cu unt (1 lingura mare) baza unei tavi de aprox. 20 x 30cm. Se presara doua-trei linguri de fulgi de cocos, cat mai uniform (ii sustrageti din cantitatea de fulgi de cocos, ramasi pentru decorat).

Se bat ouale cu zaharul, si-un praf de sare (cat luati cu trei degete), cu mixerul, la viteza mare, cca. 5 minute. Nu stiu daca o sa aveti rabdare sa faceti asta, uneori nici eu nu am 😀 , dar va rog mult sa le mixati macar 2 minute, pana se spumeaza. Se adauga apoi untul de cocos topit, si racorit, si se amesteca bine. Se pun fulgii de cocos si compozitia uscata, formata din faina+praf de copt+bicarbonat (se cern in prealabil). La final, se toarna apa de cocos sau laptele de cocos. Se amesteca totul foarte bine si se toarna in tava pregatita. Prajitura se coace 16-18 minute, nu mai mult! Se scoate apoi din cuptor si se lasa la racit in forma. Se inteapa apoi, din loc in loc, cu o scobitoare, si se insiropeaza cu lichior de cocos.

Blatul de cocos e minunat, sfaramicios, afanat. Se poate face si simplu, sub forma de chec, e foarte bun si-asa! Iar crema de ciocolata e o minune: delicioasa maxim si super rapida!!!! Folositi-o si la alte deserturi: torturi, prajituri, sau ca sa glazurati cupcakes, muffins…un cheesecake, poate?! 😛

La final, asadar, se unge prajitura cu crema de ciocolata si se presara cu fulgii de cocos pusi deoparte, fulgi pe care eu i-am prajit timp de 1 minut intr-o tigaie neunsa (fara unt sau ulei). Se topeste ciocolata neagra si se orneaza, dupa plac.

Asa mi-a iesit mie:

De-li-cioa-sa!!! 😀

…iar a doua zi a fost si mai buna!!!!

Tags:
  • Maria.

    Am facut prajitura aceasta m-ia iesit perfect, numai ca in loc de apa de cocos am pus nes, si pe de asupra am ornat cu nuci caramelizate.

    • Sunt atat de bucuroasa, Maria draga!!!!!! Taaare buna o fi fost cu nucile alea caramelizate 😀
      Te pup dulce!!!