Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (4 votes cast)

Mi-am dorit un tort de ciocolata neagra cu portocale inca din vara ­čśÇ┬á…si┬ádin cauza ca┬áera prea cald si visam sa ma arunc intr-o “gramada” de zapada, dar si pentru ca e o┬ácombinatie extrem de reusita, pe care, din pacate, nu ajung sa o savurez decat odata cu sarbatorile de iarna. De parca doar atunci ar avea succes┬á(adevarul e ca exact atunci are cel mai mare succes! ­čśŤ )

Va prezint, asadar, tortul nostru de Craciun de anul asta, pe care il impartim cu voi, cu toata dragostea!!!

Craciun fericit, prieteni dragi, sanatate multa va urez! Si inca o data sanatate, pentru ca stim cu totii ca daca esti sanatos, le poti face pe toate!!!

 

Ingrediente:

– 200 g unt (80 % grasime)

– 150 g zahar cu granulatie fina

– 200 g ciocolata neagra cu portocale

– 2 oua mari, intregi

– 4 oua, despartite

– 150 g faina

– 15 g cacao

– 2 lingurite praf de copt

– 2 portocale mari, filetate

– 3 mandarine, 1 pastaie vanilie si rahat galben pentru decor

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de copt cu diam. 26 cm cu hartie de copt. Se decojesc portocalele, se inlatura pielitele si se taie in bucatele mici. Se lasa deoparte.

Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste intr-un vas la microunde sau la bain-marie.

Se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu 75 g zahar, cu ajutorul mixerului, 1-2 minute, pana se spumeaza usor. Se adauga ciocolata topita (si deja racorita). Se adauga ouale intregi si galbenusurile (pe rand) si se amesteca bine.

Se cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt deasupra compozitiei; se adauga bucatelele de portocala si se amesteca usor, cu o spatula.

Separat, se bat albusurile cu restul de zahar (75 g) pana se formeaza o spuma tare, care se adauga la compozitia rezultata. Se amesteca din nou cu o spatula sau lingura de lemn, nu cu mixerul!

Aluatul se toarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se pune la copt cca. 30-32 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma.

Cand e gata, se pudreaza cu zahar praf si se orneaza cu “lumanerele” din mandarina, cu fitil de vanilie ­čÖé

Acesta a fost tortul nostru de Craciun, cu blat pufos si umed, ce speram mult sa va placa!!!

Tags: