Cheesecake cu gutui, fara coacere

0 comentarii

Gutuile de anul asta au fost mai mult decat perfecte!!! Cand le-am rupt din pom („rupt” e prea mult zis, pentru ca in momentul in care le atingeam, picau) si i le-am aratat lui Bogdi, a fost uluit de galbenul lor divin si de mirosul lor incredibil! Si-a tinut nasucul in puful lor parfumat cateva secunde bune si se tot minuna! I-am dat sa guste din cea mai frumoasa gutuie, dupa ce-am sters-o un pic de maneca, dar i-a facut gura punga 😀 Eu, insa, am mancat aproape una intreaga, asa cum mancam in copilarie. Pentru Bogdi, asadar, am inventat un cheesecake cu gutui, fara coacere, absolut delicios!!!

Nu va pot spune ce ne-a placut mai mult la el, totul a fost incredibil de buuun!!!  Iar daca nu aveti gutui, folositi mango!!!!! 🙂

 

Ingrediente:

  • 200 g piscoturi
  • pudra de scortisoara
Blat de biscuiti:
  • 250 g biscuiti cu unt (simpli)
  • 150 g unt 80% grasime
  • 15 g cacao
Compot de gutui:
  • 3 gutui mari (500-520 g)
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • 500 ml apa
  • 200 g zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 steluta de anason
  • 2 cuisoare
  • 1 baton scortisoara sau 1 lingurita scortisoara pudra
Crema de mascarpone:
  • 500 g mascarpone
  • 150 g zahar pudra (vanilat)
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Iata adevaratele vedete ale acestei retete 😀

Mai bune si mai frumoase decat oricand!!!

 

Mod de preparare:

Prima data se face compotul de gutui. Se pune apa impreuna cu zaharul, batonul de scortisoara, batonul de vanilie (despicat, pentru a extrage semintele de vanilie), steluta de anason si cusioarele intr-o oala, pe foc, cca. 8 minute. Se lasa sa fiarba, la foc moderat, amestecand din cand in cand.

In acest timp, gutuile se sterg de puf si se spala; se taie pe langa cotor, in felii groase, care mai apoi se taie in felii subtiri. Se stropesc imediat cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca. Se adauga in siropul clocotit si se mai lasa la fiert 10 minute, la foc mic si cu capac. Cand compotul e gata, se da oala deoparte si se lasa sa se raceasca, fara sa se amestece in el. Se scot apoi, cu o paleta cu gauri, feliile de gutui si se aseaza pe un platou (lat) cu mare grija, sa nu se rupa. Daca se poate, asezati-le in asa fel incat sa nu se suprapuna. Se scot din sirop 250 ml, pentru insiroparea piscoturilor. Restul de sirop se pune din nou pe foc, la foc mare, cca. 5-6 minute (fara capac). Acest sirop mai gros se va turna peste feliile de gutui, la finalul tortului.

Se pregateste blatul de biscuiti: se zdrobesc biscuitii in robotul de bucatarie sau se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul. Se topeste untul si se amesteca cu firimiturile de biscuiti si cu pudra de cacao. Amestecul se rastoarna intr-o forma cu diam. de 26 cm, a carei baza si margini au fost in prealabil unse cu ulei. Se apasa bine cu dosul unei linguri, pentru ca „masa” de biscuiti sa se aseze cat mai uniform si sa acopere bine baza formei. Forma se pune la frigider, pana cand e gata crema.

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece; se lasa 10 minute la hidratat. Daca folositi gelatina granule, puneti doar 150 ml apa peste gelatina. Branza mascarpone se bate cu zaharul vanilat cateva secunde (cu mixerul), intr-un castron incapator, si se amesteca cu frisca lichida, nebatuta. Foile de gelatina se scot din apa si se scurg, apoi se topesc intr-un bol la microunde sau la foc mic. Gelatina granule nu se mai scurge, pentru ca va absorbi aproape toata apa. Tineti minte ca gelatina nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare! Se iau doua, trei linguri de crema si se pun in bolul cu gelatina topita; se amesteca energic si-apoi se rastoarna cu totul in crema din castron. Se amesteca bine totul foarte bine; crema se imparte in doua parti egale.

Se finalizeaza tortul, turnand o jumatate din cantitatea de crema peste blatul de biscuiti. Se niveleaza si se adauga un strat de piscoturi inmuiate scurt in compotul de gutui pus mai devreme deoparte. Puneti piscoturile unele langa altele si taiati-le, daca e cazul, ca sa acopere in totalitate stratul de crema. Turnati deasupra cealalta jumatate de crema si nivelati. Puneti in frigider pentru minim 2 ore, dupa care ornati cheesecake-ul cu feliile de gutui de pe platou. Turnati sosul gros de scortisoara pe fiecare gutuie si presarati, daca vreti, inca putina pudra de scortisoara.

Nu va pot descrie in cuvinte cat de bun a fost!!!!

Fara siropul de scortisoara:

Cu sirop de scortisoara!!! Muuult sirop 🙂

Detaliu:

Si sectiunea a fost uimitoare!!!

Va poftim si pe voi, cu mare drag, sa gustati o felie din acest tort cu aroma de toamna 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.