Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (4 votes cast)

Am inceput anul cam fara vlaga, va spun sincer, dar cu o pofta incredibila de ciocolata šŸ˜€ Atat de incredibila, incat am creat prajitura cu ciocolata suprema!!! Blatul e atat de bunĀ si umed,Ā incatĀ poate constitui o prajitura in sine. Nu are nevoie de insiropare si merge de minune cu crema spumoasa de ciocolata cu lapte. Glazura neagra, amara, incheie apoteotic acest festinĀ de ciocolata ce ne-a indulcit intrarea-n noul an. Asa sa ne fie tot anul, din partea mea!!!!!! :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 200 g. unt (80 % grasime)

– 140 g. zahar

– 2 oua intregi

– 4 oua, separate

– 200 g. ciocolata amaruie (50 % cacao)

– 150 g. faina

– 2 linguri cacao (sau nes)

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru crema:

– 300 g. ciocolata cu lapte

– 300 ml. smantana dulce pentru frisca

– 100 g. unt (80 % grasime)

– 1 lingura lichior ciocolata sau cafea (ori rom)

 

Pentru glazura:

– 200 g. ciocolata cu 65 % cacao (sau 80 % cacao)

– 2 linguri lapte (de cocos)

– 50 g. unt (80 % grasime)

 

Mod de preparare:

Inainte de toate va trebui sa pregatiti crema de ciocolata, care trebuie sa stea la frigider minim 4 ore. Eu va sfatuiesc sa o faceti seara si sa o lasati la rece pana a doua zi, cand veti continua cu prepararea retetei. Astfel, se rupe ciocolata in bucati sau se toaca cu cutitul; se amesteca cu smantana dulce si untul, taiat in bucatele. Se pune totul pe foc foarte mic sau in bain-marie si se amesteca des, pana se topeste ciocolata si seĀ obtine o crema lichida si onctuoasa. Aveti grija sa nu dati crema in clocot!!! Se adauga lichior sau rom si se lasa la racit. Cand e rece, se pune in frigider, acoperita cu folie transparenta (ca sa nu faca pojghita).

A doua zi, incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o forma de cca.Ā 20 x 30cm. (daca vreti ca blatul sa iasa mai subtire, folositi o tava mai mare).

Pentru blat, se bate untul moale, scos din frigider cu cateva ore inainte, cu 70 g. zahar. Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste Ā pe foc foarte mic sau in microunde. Se amesteca des. Se toarna apoi, incet, peste untul spumos, amestecand mereu.

Separat, intr-o craticioara, se bat ouale intregi si cele 4 galbenusuri impreuna cu un praf de sare. Se adauga in compozitieĀ si seĀ amestecaĀ pana candĀ este perfect omogena.

Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua (sau nesul) siĀ se cern deasupra compozitiei. Se amesteca usor.

Se bat cele 4 albusuri spuma cu restul de zahar (70 g.) si se incorporeaza, amestecand usor, co o spatula, de jos in sus. Se toarna aluatul in forma pregatita si se baga la cuptor. Se lasa cca. 15 de minute, dupa care se reduce temperatura la 170 grade C (foc mic) si se mai coace 10 minute. Blatul se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Se prepara glazura de ciocolata, pentru a se putea racori inainte de a o turna peste prajitura: se pun toate ingredientele impreuna (ciocolata se rupe bucatele) si se lasa la foc mic pana se topeste ciocolata. Se amesteca mereu.

Se finalizeaza prajitura, punand blatul inapoi in forma de copt (tapetata tot cu hartie de copt sau cu folie transparenta de bucatarie). Se bate crema de ciocolata, rece, cu mixerul, timp de aproximativ 3 minute sau pana cand vedeti ca prinde consistenta, si se intinde peste blat;Ā se niveleaza. La sfarsit, se toarna glazura, din mijlocul prajiturii catre margini. Se niveleaza cu un cutit cu lama lata si se lasa sa se intareasca. Se pastreaza la frigider.

Se feliaza cu un cutit zimtat, de paine, dupa ce sta la temperatura camerei cateva minute sau cu un cutit foarte ascutit, tinut sub jet de apa fierbinte (se sterge lama cutitului inainte de a taia).

Va doresc sa aveti parte numai de bucurii in acest an, ce abia a inceput, si sa ne bucuram impreuna de cat mai multe bucati din astea šŸ˜€

Sfat: Daca vreti, puteti folosi blatul ca blat de tort, injumatatind insa ingredientele (pentru o forma cu diam. de 26 cm.)

 

Tags:
  • cristina

    Buna Laura as dori sa te intreb de ce pui blatul inapoi in tavacu hartie ?

  • Cristina

    Buna Laura,

    Ciocolata folosita la blat de care trebuie sa fie? Neagra sau cu lapte?

    • Cristina, multumesc de intrebare. Am uitat sa mentionez šŸ™‚
      Eu am folosit neagra, dar poti folosi si cu lapte. Va fi un pic mai dulce doar…
      Pofta maaaare, daca o faci!!!