Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Prieteni, voi cat de mult iubiti macul??? Eu il adooor!!! Stau marturie toate retetele cu mac pe care le-am adunat de-a lungul timpului pe blog. Dar cum sunt absolut obsedata de cafea si ciocolata ūüėÄ , nu i-am prea dat sanse sa se materializeze sub forma unui “ceva” bun si dulce, cum ar fi prajitura¬†¬†cu mac si portocale¬†pe care v-o prezint acum.¬†O prajitura pe care o puteti servi asa cum e sau cu o “boneta” proaspata de fructe. Eu am ales capsunele, dar voi puteti folosi zmeura sau chiar fructe de padure.

Eu am incercat-o cu fructe de padure, si sub forma de tort. Incredibil de bun!!!!!!  

Aici aveti o alta varianta a acestei prajituri nemaipomenite: Chec cu mac si pere. Pofta mare, oricum, oricand!!! :))

 

Ingrediente:

Blat:

– 180 g unt

– 150 g zahar

– 4 oua mari

– 250 g faina

Р4 linguri cu varf mac, nemacinat

– 1 praf de copt (10 g)

– sucul de la o portocala (100 ml)

 

Crema:

– 300-400 g capsune proaspete sau congelate

– 1 lingura zahar tos

– 200 ml smantana dulce pentru frisca

 

Insiropat si ornat:

– sucul proaspat stors de la o portocala mare

– 50 g ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma de prajituri de aprox. 20 x 30cm. cu hartie de copt. Amestecati capsunele cu o lingura de zahar, ca sa isi lase zeama (daca folositi capsune congelate, lasati-le la decongelat inainte).

Amestecati untul cu zaharul pana cand compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare. Bateti ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si adaugati-le, amestecand, in untul spuma. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si incorporati-le in compozitie. Adaugati macul si sucul de portocala si amestecati bine. Turnati compozitia in forma pregatita si dati la cuptor timp de 25 de minute. Lasati prajitura sa se raceasca in forma, apoi insiropati blatul cu sucul de portocala proaspat stors (intepati blatul din loc in loc cu o scobitoare, pentru ca sucul sa intre cat mai bine).

Zdrobiti capsunele cu mixerul vertical sau treceti-le prin sita. Bateti frisca si amestecati-o cu piureul de capsune. Daca folositi smantana pentru frisca, mai adaugati 2 linguri zahar. Turnati crema peste prajitura si nivelati. Lasati la frigider 30 de minute. Ornati cu ciocolata rasa.

Foarte aromata si gustoasa!!!

 

Sfat: daca vreti ca prajitura sa fie mai zemoasa, preparati un sirop de zahar, dintr-o cana cu apa (250 ml) si 2 linguri zahar. Se fierbe siropul cca. 5 minute, se lasa la racit, si se insiropeaza blatul cu el (impreuna cu sucul de portocala).

Tags:
  • Olivia

    Am pregatit aceasta prajitura delicioasa prima data si sper si nu ultima data.

  • amintirea copilariei

  • Geta

    Vreau sa fac aceasta prajitura. Dar ce fac cu sucul de la portocala mare. Imi imaginez ca insirpoez blatul. Multumesc , Geta

    • Geta

      Ieri am facut prajitura. Dupa gustul meu bunuta, dar imi place mult mai mult checul cu mac si pere si spun asta pentru ca blatul este cam acelasi. Am adaugat si vreo 100 ml sirop pe langa sucul de portocala si inca mi s-a parut uscata. Asa ca daca vreti cum a precizat si Laura un blat insiropat adaugati tot siropul si daca mai vreti ca sa se simta gustul de suc de portocala stoarceti chiar si doua fara frica. Crema este mult prea moale in raport cu blatul . Am decis sa nu folosesc tot piureul de capsuni si sa adaug vreo 3/4 gr de gelatina si tot moale a ramas. In afara de “gusturile nu se discuta” prajitura are gust bun si arata intr-adevar foarte bine. Tin oricum sa te felicit pentru munca de aici si pentru retetele prezentate dintre care unele probate de mine cu mult succes. Numai bine, Geta

  • Sidonia Toncean

    Capsuni, mac siportocale ? Nu poate iesi altceva decat ceva de exceptie ! Minunata …

    Te invit cu mare drag la Campania mea de Sarbatoare :http://sidyskitchen.blogspot.ro/2014/03/campanie-de-sarbatoare.html
    Te astept cu drag Laura si te tzuc !

  • Felicitari, arata minunat! Nu prea folosesc macul in retetele mele, dar asta este un obicei pe cale sa se schimbe ;). Multumesc pentru reteta!

  • Julan Corina

    Felicitari Laura pentru reteta. Arata DELICIOS!!!