Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Prietene dragi de pretutindeni, am intarziat un pic cu dedicatia mea dulce, dar ma consolez cu gandul ca va fi apreciata oricand. Chiar si acum, la o zi distanta de ziua noastra, a femeilor :D. V-am adus un tort racoritor si aromat, un tort cu crema de iaurt si zmeura, usor ca o zi de primavara si frumos, si delicat, ca voi toate!!!

La multi ani, va pup dulce, sa fiti sanatoase, fericite si iubite vesnic!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 8 oua mari

– 8 linguri zahar

– 8 linguri faina

– 6 linguri nuca macinata

– 1 lingurita rasa praf de copt

 

Pentru crema:

– 400 zmeura proaspata sau congelata

– 1 lingura zahar tos

– 500 g. iaurt simplu sau de zmeura

– 4 linguri zahar pudra (vanilat)

– 500 ml. smantana dulce pentru frisca

 

Pentru sirop:

– 250 ml. apa

– 2, 3 linguri zahar

– cateva picaturi esenta de vanilie

– zeama de la fructe

 

Pentru ornat:

– 100 ml. smantana dulce pentru frisca

– 50 g. ciocolata alba

– 50 g. ciocolata neagra

 

Mod de preparare:

Pregatiri preliminare :P: se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc mediu). Se tapeteaza o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, se separa ouale; albusurile se bat spuma cu un praf de sare; se adauga apoi zaharul si se amesteca in continuare (cu telul sau mixerul) pana nu se mai simte zaharul. Se adauga pe rand galbenusurile, amestecand usor dupa fiecare. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern impreuna. Se incorporeaza in compozitia de oua cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn, cu miscari usoare, de jos in sus, ca la pandispan. Se adauga nuca macinata (nu foarte fin) si se amesteca usor. Se toarna aluatul in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 30-35 minute, sau pana cand trece de testul scobitorii (infigeti o scobitoare in mijlocul blatului, si daca iese curata, blatul e gata). Cand e gata, se stinge focul, dar se lasa blatul in cuptor sa se racoreasca bine, nu se scoate imediat. Dupa aprox. 10 minute, il puteti scoate si lasa la racit.

Pentru crema, daca folositi zmeura congelata, decongelati zmeura. Amestecati-o apoi cu o lingura de zahar si lasati-o sa-si lase zeama cca. 10 minute, amestecand din cand in cand. Procedati la fel si cu cea proaspata. Se scurge apoi de zeama, printr-o sita deasa. Zeama se va folosi mai apoi la insiropat (nu apasati fructele pentru a obtine mai mult suc, deoarece sucul scurs va fi folosit mai mult pentru aroma). Zmeura se marunteste la blender sau se zdrobeste cu o furculita. Se amesteca cu iaurt, zahar pudra si frisca batuta. Se tine la frigider.

Se prepara siropul de zahar, punand apa si zaharul la fiert pentru 2-3 minute. Se lasa la racit si se amesteca cu esenta de vanilie si cu zeama de la zmeura.

Asamblare: se taie tortul pe doua niveluri (se obtin 3 blaturi subtirele). Se aseaza unul dintre blaturi pe un platou, se inchide cu inelul detasabil al tortului si se insiropeaza usor cu o pensula de bucatarie. Se aseaza o parte de crema (impartiti crema dinainte in 3 parti egale). Se acopera cu cel de-al doilea blat, care, de asemenea, se insiropeaza si se umple cu inca o parte de crema. Se pune ultimul blat, se insiropeaza si se acopera cu restul de crema. Se niveleaza suprafata, se acopera cu folie transparenta si se pune la frigider peste noapte. Neaparat peste noapte!!!

Pentru ornare, se bate frisca; se acopera marginile tortului si se formeaza o mica bordura la suprafata. Marginile se orneaza cu bombonele de zahar, iar mijlocul tortului cu ciocolata rasa sau taiata cu cutitul. In doua culori 🙂

Pentru voi, cu maaaare drag!!!!!!

Racoritor si delicios!!!!!!

 

Sfat: Daca nu aveti un feliator de torturi, care sa va ajute sa obtineti blaturi cat mai subtiri si egale :P, si 3 daca se poate, nu va ingrijorati, tortul iese minunat si feliat pe jumatate. Impartiti crema in doua, si finalizati tortul avand doua blaturi si doua straturi de crema. Delicios oricum!!!!!

Tags:
  • Albu Ioana

    si eu l-am facut de 2 ori si a fost deliciul musafirilor;

  • Carina Carina

    azi este ziua mamei mele si i-am facut acest tort minuntat, mi-a iesit perfect 🙂

  • Oana Calburean Precup

    nu este nevoie de gelatina?

  • Adriana Istrate

    Esti tare Laura!! Am facut acest tort dar am pus afine!! A IESIT ZUPERRRR! MULTUMIM

  • Irina Calota

    Super usor!

  • Imi place mult acest tort, am sa il pregatesc duminica pentru ziua nepotelului meu…
    Multumesc ca impartasesti cu noi aceste retete minunate !:)

  • Tabita Sitariu

    Multumesc de reteta. Am facut tortul aseara si a iesit delicious. I-a placut chiar si sotului foarte mult, desi nu e fan frisca si torturi. O duminica faina iti doresc!

  • mihaela

    LA MULTI ANI LAURA!Sa ai un an plin de bucurii si impliniri!!