Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Dragii mei, cu cateva zile inainte de noul an, centrul Timisoarei s-a impanzit de luminite si de miros de gulas impletit cu miresme dulci de kurtos kalacs. Si daca kurtos inca n-am ajuns sa fac, desi am un bat din ala special din lemn inca din 2009 😀 , gulas tot am facut!!! Un gulas cu carne de porc, scazut bine, asa cum ii place lui Cipi!

Ingrediente:

– 600 g carne de porc (pulpa)

– 2 linguri mari untura sau 6, 7 linguri ulei

– 2 cepe potrivite

– 3, 4 catei de usturoi

– 1 lingura boia dulce de ardei

– 280-300 ml apa fierbinte (sau supa)

– 2 linguri pasta de ardei

– 2 linguri ketchup cu telina

– 300 g cartofi

– 1 ardei gras rosu, taiat 

– 1 morcov mic, ras

– 100 ml bulion

– 50 ml vin rosu

– 1 ardei iute din otet

– 1 lingurita chimen sau 1 foaie de dafin (optional)

– smantana (optional)

 

Mod de preparare:

Se taie carnea cuburi potrivite. Ceapa se curata si se toaca mare. Se incalzeste untura sau uleiul in oala. Se pune carnea si se prajeste, la foc mare, amestecand des. Cand e rumenita, se scoate intr-un vas si se acopera cu un capac.

In untura ramasa se caleste ceapa si usturoiul taiat feliute, se condimenteaza puternic cu sare si piper si se adauga boiaua. Se adauga pasta de ardei si ketchup de casa (daca nu aveti, nu-i bai, ca oricum se pune si ardei), se pun bucatelele de carne prajita si se toarna imediat apa fierbinte, pentru ca boiaua sa nu se arda. Se acopera oala cu un capac si se lasa la fiert, la foc mic, cca. 20 de minute. Dupa aceea se adauga ardeiul gras taiat in felii subtiri sau cubulete si chimenul. Daca nu vreti sa-l simtiti in mancare, se pune intr-un tifon, se leaga si se baga in oala peste celelalte ingrediente (cand gulasul e gata, se scoate chimenul). Tot acum se pune si foaia de dafin. Daca va place gulasul picant bine, adaugati o lingurita de dulceata de ardei iuti. Se mai lasa apoi la fiert inca 20 de minute.

Cand carnea e aproape fiarta, se adauga cartofii taiati in doua sau in patru, in functie de marimea lor, impreuna cu morcovul ras sau taiat rondele (subtiri). Se toarna bulionul si vinul si se mai lasa la fiert 25-30 de minute, sau pana cand se inmoaie cartofii. Se mai adauga apa fierbinte, daca e cazul, lasand gulasul mai lichid sau mai uscat, dupa cum va place 🙂

La final, se adauga ardeiul iute, taiat in bucatele (scoateti-i samburii, daca nu vreti sa fie prea picant) si se lasa sa stea sub capac 10-15 minute, pentru ca aromele sa se imprieteneasca 🙂

Gulasul se serveste cald, cu smantana sau fara. Gustos tare si satios!!!!

Tags:
  • mmm ce bine arata

  • ONESTA B

    Taaare bun gulasul … place si moldovencei :d ; il fac si eu , musai cu chimen , dar cu mai mult sos , na , de gustibus …