Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Dragii mei, a venit si-a si plecat Craciunul, ati vazut?! Nu stiu cum s-a strecurat, ca nu l-am prea simtit. Nu ca n-am avut zapada, dar nici macar o amarata de ceata n-am avut 😀 Din contra, a batut soarele-n geam mai ca-n primavara. Probabil din cauza asta nu am fost in stare sa pregatesc ceva decadent si pacatos, ci ceva tonic si-aromat: un tort de grapefruit roz cu blat de ciocolata  (blatul se regaseste, totusi, in obsesia mea pentru ciocolata 😛 ).

Craciun fericit, prieteni dragi, cu vorbe calde si oameni buni aproape!!!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:

– 150 g ciocolata amaruie (minim 50% cacao)

– 6 oua

– 150 g zahar

– 6 linguri apa

– 170 g faina

– 30 g amidon

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru crema:

– 250 g branza mascarpone

– 250 ml iaurt

– 250 ml suc proaspat de grapefruit

– 8 foite gelatina sau 15 g gelatina granule

– 300 ml smantana dulce pentru frisca

 

Pentru dulceata de grapefruit:

– 2 grapefruituri roz, mari (cca. 400 g.)

– 200 g zahar

– sucul de la o portocala

– zeama de la o lamaie mica

 

Pentru bezele:

– 4 albusuri
– un praf de sare
– 225 g zahar tos

 

Pentru ornat:

– 1 grapefruit roz, taiat felii subtiri

 

Mod de preparare:

Se prepara bezele, exact ca in reteta 😛

Pentru dulceata de grapefruit, se curata de coaja si de pielitele albe (atat cat puteti) grapefruiturile roz. Se taie fiecare felie in bucati potrivite si se amesteca cu zaharul. Se lasa sa stea cca. 30 de minute, timp in care se pregateste blatul.

Pentru blat, se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se rupe in bucati ciocolata si se topeste la microunde sau la bain-marie. Se separa ouale; galbenusurile se bat 2-3 minute cu zaharul si apa. Se adauga ciocolata topita, apoi faina, amidonul si praful de copt cernute. Se bate albusul spuma si se inglobeaza. Aluatul se toarna intr-o forma de 26 cm. (cu inel detasabil) tapetata cu hartie de copt. Se coace cca. 30 de minute, dupa care se scoate si se lasa la racit.

Se finalizeaza dulceata de grapefruit: se pune amestecul la fiert, la foc potrivit, timp de 5 minute. Se adauga sucul proaspat de portocale si se mai lasa la fiert 10 minute; se amesteca din cand in cand. Se toarna zeama de lamaie, si se mai tine pe foc 5 minute, la foc mare. Se lasa la racit si se macina in bleder sau se trece printr-o sita rara.

Pentru crema, se inmoaie gelatina in apa rece (ori e foite, ori granule, se acopera cu apa rece cat sa treaca cu doua degete peste). Se lasa la inmuiat cca. 10 minute. Gelatina se scurge bine de apa si se topeste la microunde sau la bain-marie. Aveti grija sa nu dea in clocot, deoarece isi va pierde calitatile de inchegare!!!. Trebuie doar sa se dizolve (in cca. 5-8 secunde e gata). Se lasa deoparte, sa se racoreasca.

Se amesteca branza mascarpone cu iaurtul si sucul, proaspat stors, de grapefruit. Se ia o lingura de crema si se adauga in gelatina racorita. Se inglobeaza amestecul cu gelatina in cantitatea totala de crema si se amesteca energic. In felul asta, gelatina nu va face nesuferitele cocoloase :P. Se pune crema la frigider timp de 15 minute. Se bate frisca, nu foarte tare, si se adauga in crema. Se amesteca usor, cu o spatula.

Blatul se taie pe trei nivele. Eu am mai obtinut unu’ mic in plus, capacul, pe care l-am degustat pe loc :P. Se impart crema si dulceata in trei parti egale. Se umple apoi fiecare blat cu cate un strat de dulceata si unul de crema. Se lasa deoparte 4-5 linguri de crema, cu care se va orna tortul mai apoi.

Tortul se lasa peste noapte in frigider, sau pentru minim 4 ore. Se inlatura cu grija inelul detasabil al formei si se scoate tortul (se desprind marginile cu un cutit ascutit, daca e cazul). Se orneaza tortul cu crema ramasa si cu bezele sfaramate. Se aseaza in mijloc feliile de grapefruit, si se serveste!!!

Foarte reconfortant!!!!

Iata si-o sectiune 😛

Si o poza cu tortul langa brad, ca doar e Craciunul!!!!!!! 🙂

Tags: