Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

 

 

Prieteni dragi, stiu ca nu v-ati dezmeticit prea bine din mreaja ademenitoare a bunatatilor de Pasti :), dar acest tort de capsuni cu frisca, si un pic de branza dulce, e atat de bun incat nu pot rezista sa nu vi-l arat numaidecat!!! E haios, se face usor si rapid, asa ca porniti vanatoarea de capsuni :D

 

Ingrediente:

Pentru blat:

- 6 oua

- 6 linguri faina

- 6 linguri zahar

- 1/2 plic praf de copt (5 g.)

 

Pentru umplutura si sirop:

- 800 g. capsuni

- 50-80 g. zahar

- 300 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

- 100 g. branza dulce sau mascarpone

 

Pentru ornat:

- 100-150 g. capsuni, taiate felii subtiri

- 1 plic gelatina rosie pentru tarte (tortenguss)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Galbenusurile se freaca cu zahar cca. 5-6 minute. Albusurile se bat spuma si se amesteca cu compozitia spumoasa de galbenusuri. Se adauga faina amestecata cu praful de copt (se cern impreuna) si se amesteca totul usor, de sus in jos, cu o spatula. Aluatul se toarna intr-o forma cu diam. de 20 cm. (maxim 23 cm.) unsa cu unt si tapetata cu faina. Sau mult mai simplu, tapetata cu hartie de copt ;)

Se da la cuptor timp de 30 de minute, iar dupa ce s-a copt se scoate si se lasa la racit. Doar cand e rece se scoate din forma fiindca altfel se poate lasa (pandispanul se lasa oricum putintel, deci nu va faceti griji :P). Se taie un capac blatului si se scoate miezul:

Eu am folosit o forma cu diam. de 24 cm. si dupa cum vedeti, n-am avut prea mult miez de impartit, dar nu mi-a parut rau fiindca s-a papat pe loc :P. Daca folositi o forma mai mica, veti avea destul cat sa il insiropati si apoi sa il amestecati (taiat in bucatele sau maruntit) cu crema. Mie crema mi-a parut mult mai fina fara ;)

Se spala foarte bine capsunile; se aleg cele mai frumoase (in jur de 500 g. din cantitatea totala de 800 g.) si se taie bucatele. Se amesteca cu zahar si se amesteca din cand in cand, pana isi lasa siropul:

Celelalte capsuni (cca. 300 g.) se zdrobesc cu o furculita si se trec prin sita. Eu le-am macinat la blender.

Se marunteste foarte bine branza de vaci. Tot cu blenderul de mana :P, sau se trece prin sita. Se bate frisca si se amesteca cu crema de branza si capsunile pasate. Tot acum se adauga si capsunile bucatele, bine scurse de sirop. Se amesteca totul foarte bine:

Cu siropul obtinut se insiropeaza blatul scobit. Mai mult pe margini decat la baza, pentru a nu exista riscul sa se rupa. Daca capsunile, scuzati cacofonia :D, nu sint foarte zemoase, completati cu un sirop de zahar, dintr-o cana de apa (200 ml.) si 2 linguri zahar. Tortul se umple cu crema de caspuni si frisca:

Se insiropeaza si capacul si se aseaza peste crema, apasand usor:

Tortul se decoreaza cu feliute subtiri de capsuni, peste care se toarna gelatina rosie (urmati instructiunile de pe plic). Turnati glazura pornind din mijlocul tortului si acoperiti apoi toate feliile de capsuni ajutandu-va de o pensula de bucatarie. Nu zaboviti prea mult, fiindca se incheaga repede:

Tortul se tine la frigider minim 2-3 ore, dupa care se feliaza:

In felii mai mari sau mici, dupa pofta :D

Incredibil de gustos si aromat!!!!!!!!!!!!

 

Sfat: Daca nu aveti branza dulce la indemana sau pur si simplu iubiti frisca, folositi numai frisca: 500 ml.

Tags:
About the Author

  • sabina telcean

    Draga Laura,am facut si eu tortul.Nu este atat de aspectuos ca si al tau dar cu siguranta la fel de bun. Pentru mine esti o inepuizabila sursa de inspiratie.Iti multumesc!!!!

  • andreea

    Tortul asta e nemaipomenit de usor si racoros.Eu l-am facut cu mascarpone pe care il prefer branzei dulci.Preparatele facute dupa retele tale sunt foarte gustoase;din pacate(sau din fericire?),eu nu prea ma omor dupa ciocolata dar astept cu nerabdare sa postezi retete noi si de papa nu numai de dulciuri.Spor la gatit!

  • Laura

    Iti multumesc mult pentru reteta!! Am facut deja tortul de doua ori :))) si nu ne mai putem satura…iti multumesc din suflet pentru toate retetele minunate pe care le impartasesti cu noi!!! Te pup

  • Georgeta

    Am incercat si eu tortuletul. A iesit bun per ansamblu, dar mai putin estetic decat al tau. Daca l-as face inca o data, as mai adauga zahar la crema. Capsunile de la piata probabil nu sunt la fel de dulci ca cele din gradina ta si, in plus, frisca Pilos pe care am folosit-o eu nu e mai deloc dulce, spre deosebire de Hulala de exemplu. Oricum, e o reteta pe care o pastrez si pentru care iti multumesc.