Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

 

Sint absolut convinsa ca nu v-ati asteptat sa vedeti, chiar astazi, in plin weekend, inca o prajitura dietetica :D, dar sper ca multi dintre voi sa o gaseasca ademenitoare. E foarte gustoasa si usor de preparat, asa ca va urez din toata inima spor la “prajiturit” si pofta pe masura!!!!!!!!!!! 😛

 

Ingrediente:

– 3 oua

– 500 ml. lapte batut

– 120 g. fructoza

– 100 ml. ulei

– 1 lingurita praf de copt

– 250 g. faina de secara sau faina neagra de grau

– 500-600 g. capsuni proaspete sau 100 g. gem de capsuni dietetic (pentru diabetici)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

Se bat ouale spuma cu fructoza (timp de aprox. 5 minute). Se adauga uleiul si laptele batut si se mai amesteca cateva minute cu mixerul. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern impreuna. Se inglobeaza apoi in compozitie. Aluatul trebuie sa aiba consistenta unei smantani groase.

Se tapeteaza o forma, de aprox. 25 cm. x 16 cm, cu hartie de copt. Se toarna jumatate de aluat in tava si se aseaza sferturi de capsuni (spalate si bine scurse) sau “bucatele” de gem de capsuni, pe care le asezati din loc in loc in toata tava, cu ajutorul unei lingurite. Se toarna cealalta jumatate de aluat, asftel: daca folositi capsuni proaspete, aluatul se niveleaza usor cu o spatula dar daca folositi gem, turnati aluatul in fasii deasupra movilitelor de gem, fara sa le mai atingeti. Asa se vor crea buzunarelele alea delicioase, pe care le vedeti in poza 😛

Se coace prajitura, la foc mediu, pentru cca. 35-40 de minute. Testul scobitorii nu prea functioneaza. Cel putin nu la varianta asta cu gem, “umplutura” fiind mereu umeda.

Prajitura se lasa la racit si se taie in bucatele. Nu e nevoie sa le pudrati cu zahar praf, fiindca sint perfecte asa cum sint 😉

 

Sfat: Fructoza se poate inlocui cu 10 pastile de zaharina, sfaramate si dizolvate intr-o lingura de apa calda, dar trebuie sa stiti (daca nu stiati deja) ca zaharina devine amara atunci cand preparatele se fierb sau sint introduse la cuptor.

De aceea eu va recomand, daca folositi zaharina pentru a va indulci cafeaua sau ceaiul, sa o dizolvati mai intai intr-o lingura, doua de apa calda si de-abia dupa aceea sa o folositi.

Tags:
  • Alina Vicu

    Simplu, dietetic si gustos! Nici nu-mi potdori altceva de la o prajiturica.