Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

Dupa ce-am asteptat ani de-a randul ca si pe rafturile magazinelor noastre sa existe cutii cu lapte condensat, martipan sau alte ingrediente “exotice” :P,  zilele trecute dorinta mea cea mare s-a indeplinit: am gasit ciocolata alba crocanta, ingredientul cheie al acestei prajituri (i-am spus prajitura desi am copt-o intr-o forma de tort, fiindca nu e deloc pretentioasa si ar arata, cred, mult mai bine sub forma de prajitura). Se poate prepara, desigur, si cu ciocolata alba simpla, dar cea crocanta ii da un “nu-stiu-ce” apetisant :D (si in plus isi pastreaza si forma la coacere).

E atat de gustoasa incat o puteti servi asa cum e, fara nici o glazura, crema sau decor, dar pentru ca, totusi, e o prajitura foarte speciala v-am creionat mai jos doua variante delicioase de “topping”, cu ciocolata sau frisca+fructe. De incercat in ambele variante!!!!! ;)

 

Ingrediente:

Pentru blat:

- 120 g. unt

- 120 g. zahar

- 3 oua mari

- un praf de sare

- 160 g. faina

- 1 lingura cacao

- 2 lingurite praf de copt

- 8 linguri lapte

- 100 g. ciocolata alba crocanta

 

Variante de topping:

1. Varianta de iarna: 100 g. ciocolata alba crocanta, taiata in cubulete

2. Varianta de vara :)

- 250 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

- 200 g. smantana (acra, pentru gatit)

- 2 pachetele intaritor de frisca (1 pachet=10 g.)

- 250 g. fructe de padure (zmeura, afine, mure) sau fructe de sezon

 

Mod de preparare:

Untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, se bate cu zaharul pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Faina, cacaua, praful de sare si praful de copt se cern si se amesteca cu laptele, alternativ, in compozitie. Ciocolata alba crocanta se taie in bucati (nu foarte mari, dar nici mici), se dau prin faina, ca sa nu cada la fundul tavii, si se incorporeaza compozitiei. Se tapeteaza o forma de copt cu diam. de 24 cm. (poate fi si de 26 cm.) cu hartie de copt, daca vreti sa o faceti sub forma de tort sau o tava cu dimens. de aprox. 25 cm. x 16 cm. daca vreti sa o transformati in prajitura. Daca nu adaugati bucatile de ciocolata in compozitia blatului ci le presarati deasupra, cat mai uniform, inainte de a pune prajitura la cuptor, impactul vizual va fi si mai mare :P

Se toarna compozitia si se niveleaza, dupa care se introduce in cuptorul preincalzit la 175 grade C (foc moderat). Se lasa la copt cca. 25-30 de minute sau pana cand trece de testul suprem al scobitorii :D

Cand e gata, se scoate din cuptor si se presara imediat cu ciocolata alba crocanta taiata bucatele (mai mult in mijlocul tortului). Se lasa apoi la racit in forma. Inainte de servire, se desprinde inelul detasabil al tortului si se feliaza dupa plac si pofta :)

Daca va place mai mult varianta “de vara”, faceti in felul urmator:

Amestecati smantana cu zaharul si intaritorul de frisca, folosind mixerul de mana. Bateti frisca bine si amestecati-o cu smantana. Intindeti apoi , uniform, deasupra blatului, in forma de dom sau cupola. Spalati fructele si scuturati-le de apa; presarati-le peste prajitura si serviti. Delicioasa tare si asa!!!

Tags:
About the Author

  • Cornelia

    Este pur si simplu DELICIOASA. Sotul meu a fost incantat si musafirii, de asemenea.
    Eu am folosit ciocolata neagra crocanta de la Kaufland, Katy. Foarte buna. Abia o pot tine sa fac prajitura ca o mananca sotul daca o gaseste.
    Este foarte buna si in varianta asta.
    Felicitari Laura.

  • Diana

    Am facut si eu aceasta prajitura. Am folosit o tava de yena cu diametrul de 22 de cm. A iesit cam inalta prajitura. Am pus in ea ciocolata alba cu cocos de la Cora. Insa s-a topit toata! Iar cocosul s-a depus pe fundul tavii, fiind greu. Este buna la gust, o negresa veritabila!

  • Bogdan Alina

    foarte interesanta prajiturica ta si f usor de facut; si eu sunt mare fan al ciocolatei crunch

  • anca

    Laura, ce fel de ciocolata alba ai folosit?

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Am folosit “Crunch Blanc” de la Nestle. E ciocolata alba (90%) cu cereale crocante (10%). Daca nu gasesti, poti incerca “Crunchy Delight” de la Primola (pupici Andreea de pe Facebook :P). Nu va mai fi complet alba in sectiune, dar va fi cu siguranta la fel de gustoasa!!!