Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.8/5 (8 votes cast)

Astazi e timpul pentru un cheesecake!!! Un cheesecake cu branza dulce de vaci, simplu si rapid 🙂

Cu alte variante, de ciocolata, caramel, voi reveni cat de curand!!!

 

Ingrediente:

Pentru baza:

– 150 g biscuiti digestivi sau simpli

– 80 g unt

 

Pentru crema:

– 500 g branza dulce de vaci

– 150 g zahar

– 3 oua mari

– 180 g smantana (acra, fermentata)

– 1 lingurita coaja de portocale rasa

– 1 lingurita coaja de lamaie rasa

 

Pentru decor:

– zahar pudra, ciocolata topita sau fructe de sezon

 

Mod de preparare:

Sfaramati biscuitii la robotul de bucatarie sau zdrobiti-i cu un sucitor. Topiti untul la microunde sau bain marie (nu-l lasati sa clocoteasca). Turnati untul topit peste biscuitii sfaramati si amestecati pana cand untul este absorbit complet de biscuiti.

Tapetati cu hartie de copt o forma de tort (cu inel detasabil) cu diam. de 24 cm. si asezati “aluatul” in forma, presand si nivelandu-l cu dosul unei linguri sau direct cu degetele. Tineti-l in frigider pentru cca. 15 minute, timp in care pregatiti crema.

Bateti ouale cu zaharul pana se spumeaza. Separat, amestecati energic branza de vaci cu mixerul vertical, pana rezulta o crema fina. Adaugati in crema de branza ouale batute si smantana, precum si coaja rasa de citrice. Rasturnati compozitia peste blatul de biscuiti si asezati forma intr-o tava de copt (tava de la aragaz). Se face asta ca metoda de precautie (unele tavi de copt nu sint grozave deloc, si compozitia s-ar putea scurge).

Coaceti timp de o ora, o ora si 10-15 minute, la foc mic spre moderat (160 grade C). Centrul cheesecake-ului trebuie sa fie inca moale! Opriti focul, deschideti usa cuptorului si lasati prajitura sa se raceasca in cuptor, apoi bagati-o la frigider unde o veti tine cel putin 5, 6 ore inainte de a o scoate din forma. Eu o las intotdeauna la frigider peste noapte.

Taiati cheesecake-ul in felii si serviti-l cu fructe pasate impreuna cu o lingura de zahar pudra sau cu ciocolata topita. Ori mult mai comod si simplu, cum am facut si eu: pudrat cu zahar praf 🙂

Tags:
  • Robert Andrei

    Am si eu o curiositate legata de cheesecake in general
    Majoritatea retetelor cer crema de branza. Pot inlocui crema de branza (ex. philadelphia) cu branza de vaci de la piata? Sau trb crema de branza neaparat?

  • Anca Chiriac

    buna.tocmai am oprit la cuptor,dupa o ora si zece min,dar nu s-a rumenit prajiturica mea. d c? mi-e frica sa o mai las in cuptor ca sa nu o ard la fund. 🙁

    • Anca draga, cheesecake-ul nu trebuie sa se rumeneasca 🙂
      Nu e o prajitura in adevaratul sens al cuvantului, ci mai mult o budinca de branza. Probabil ca era bine asa cum era 🙂

  • Isabela

    cum fac sa obtin crusta aceea aurie deasupra? ce este?

    • Isabela, crusta se formeaza dupa coacere 🙂 La mine a fost mai intunecata (in poza veche, de la finalul postarii), pentru ca am tinut-o un pic prea mult la copt.

  • adelina

    azi am facut-o,dar fiind in spania am folosit branza “Burgos”si deasupra un pic de dulceata de afine . a iesit….mmmmmm….pur si smplu delicioasa!

    • Adelina, chiar si dupa atata timp de la mesajul tau, reusesti sa imi bucuri inima!!!! <3

  • Pictat

    interesant topic !!!!

  • Anamaria

    foaia de copt se pune doar in partea de jos a tavii sau si pe peretii laterali?

    • Anamaria, eu, de cele mai multe ori, tapetez doar baza, dar tu, daca vrei, poti acoperi si peretii. De asemenea, daca ai un cuptor mai naravas, poti acoperi cheesecake-ul cu hartie de copt in ultimele minute de copt 😉

  • O voi incerca si eu.

    • Sper sa il fi facut si, cel mai important, sa iti fi placut 🙂

  • raluca

    ma mir ca ati pus asa putin zahar la cat de dulce faceti de obicei

    • Ma bucur ca te-am surprins, Raluca 😀