Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)

 

 

Caramel Shortbread este faimoasa prajitura in trei straturi: blat alb, crocant, pe care eu l-am facut negru :P, crema caramel si glazura de ciocolata. E o prajitura extrem de dulce si gustoasa, pe care o mai puteti gasi si sub numele de Millionaire Shortbread. Eu am ales prima varianta de titlu, ca sa nu para intangibila πŸ˜€

Am incercat-o pentru prima oara acum cateva zile, si desi am urmat exact reteta din cartea mea “Retete cu ciocolata”, am avut parte de un semi-esec. Deloc surprinzator, dat fiind faptul ca crema a fiert doar 5 minute. Evident, caramelul a fost prea moale si in momentul in care am taiat prajitura, a dat, apetisant, pe-afara πŸ˜€ (aveti la sfarsitul postarii poza)

Acum insa, testata si retestata, cum mereu fac inainte de a va prezenta o reteta (nu veti ghici niciodata cate rateuri am dat din cauza retetelor de prin carti sau reviste, prost traduse sau prost redactate) va sta la indemana cea mai buna prajitura cu crema caramel!!!!!!

Daca nu aveti de unde sa cumparati lapte condensat, preparati voi acasa o portie de dulce de leche si folositi-o in locul caramelului.

 

Ingrediente:

 

Pentru blat:

– 180 g unt

– 50 g zahar (cu granulatie fina)

– 150 g faina

– 20 g cacao

– 2 lingurite nes (se pot inlocui cu cacao)

– 50 g gris (fin) sau amidon

 

Pentru crema:

– 1 conserva lapte condensat indulcit (400 g)

– 150 g unt

 

Pentru glazura:

– 100 g ciocolata cu lapte sau amaruie

– 100 g ciocolata alba

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) cu 10 minute inainte de a coace. Ungeti cu ulei si tapetati cu hartie de copt (sau cu un strat subtire de nuci macinate) o tava de aprox. 25 cm. x 16 cm. Eu am folosit o tava de jena.

Pentru blat, frecati untul (moale, lasat la temperatura camerei cu cateva ore inainte) cu zaharulΒ  pana obtineti o spuma usoara in care incorporati faina si cacaua, cernute, si grisul sau amidonul. Puneti aluatul cu mana, presand usor, in tava de copt si intepati-l cu o furculita. Coaceti timp de cca. 25 de minute, apoi lasati sa se raceasca.

Pentru crema, puneti untul si laptele condensat intr-o cratita cu fundul dublu sau una emailata (daca aveti lapte condensat, dar e neindulcit, adaugati la fiert 200 g. zahar tos) timp de aprox. 25 de minute, amestecand des. In final trebuie sa semene cu un caramel. Lasati apoi sa se racoreasca un minut si turnati, cat mai uniform, deasupra blatului racit din tava. Lasati sa se raceasca complet.

Pentru glazura, topiti separat cele doua feluri de ciocolata. Turnati pe rand ciocolata topita peste prajitura, in fasii, avand grija sa acoperiti toata suprafata, apoi amestecati putin cu lama unui cutit pentru a obtine un efect marmorat.

Lasati stratul de ciocolata cca. 15 minute sa se intareasca la frigider, dupa care trasati bucatile (trebuie doar sa strapungeti stratul de ciocolata). Daca ciocolata se intareste complet, va va fi destul de greu sa taiati prajitura. Adica, o veti taia dar nu foarte frumos, stratul de ciocolata de deasupra crapandu-se. Daca folositi un cutit fierbinte, s-ar putea sa reusiti sa feliati prajitura chiar daca ciocolata s-a intarit. Alegeti varianta care va place mai mult πŸ˜›

Pastrati prajitura la rece (nu neaparat la frigider) pana la servire, cand o taiati in patratele. Patratele, fiindca e duuuulce tare!!! πŸ™‚

Desigur, glazura de ciocolata poate fi doar neagra, adica doar din ciocolata cu lapte sau neagra, nu neaparat marmorata.

 

Portia rebela πŸ˜€

Buna tare si asa!!!!!!!!!!!!!!

Tags:
  • Daniela Cernat

    arata mortal…duminica fac si eu…dar am lapte condensat numa in tub ca pasta de dinti

  • Ileana

    acum am taiat primele bucati. Prajitura e foarte, foarte buna. Combinatia perfecta de blat fraged, crema fina si glazura putin crocanta, pentru iubitorii de deserturi ciocolatoase. Sper ca va bucurati de feed-back, e pozitiv πŸ™‚

  • Carmen O

    waww…piei ispita ! πŸ™‚

  • Anca

    Mi-a reusit intr-un final. Trebuia sa o las mai mult pe foc. Multumesc Laura pt aceasta reteta delicioasa! Mi-am indulcit sotul de dragobete πŸ™‚

  • Anca

    Am incercat sa fac si eu aceasta prajitura. Nici mie nu mi-a iesit caramelul de nici un fel..l-am lasat pe foc 35 de minute si a ramas la fel de lichid ca la inceput…nu stiu ce am gresit…

    • Anca, eu prepar caramelul din dulce de leche astfel:
      pun cutia nedesfacuta intr-o cratita cu apa si o las sa fiarba acolo. Apoi o intorc. Cam 2 ore la foc mediu o las si cand o desfac, dulcele de leche e deja caramelizat. Am explicat prin imagini si pe blogul meu acest proces.
      Bafta!
      Sper ca nu se supara Laura ca iti raspund, stiu cum e sa nu iasa o reteta πŸ™‚

  • desprerealitate

    Prajitura asta cred ca este desavarsirea in arta dulciurilor. Nu stiu cum e la gust, dar dupa cum arata…
    Cred ca este la fel de dulce ca iubirea πŸ™‚

  • carmen

    am incercat si eu dar nu mi-a iesit caramelul de nici un fel…sigur e lapte condensat si nu dulce de leche??eu am amestecat laptele condensat cu untul la foc mic dar nici urma de culoarea caramelului asa ca am continuat dar la final crema s-a taiat , ridicandu-se untul la suprafata…data viitoare vreau sa incerc cu dulce de leche

    • andreea_lavinia7

      Si mie la fel mi s-a intamplat… :((

      • Anca

        Trebuie sa-l lasi mai mult pe foc la foc mediu..dar sa ai grija sa nu se lipeasa

  • Cristina C

    Ce bunatati! Te astept pe la mine http://filmandotherstories.blogspot.se/.
    Un an nou fericit iti doresc!

  • mama, cum arata, super….nu prea m-am lamurit cu taiatul, adica tai ciocolata sa zic asa, si apoi inainte de servire si restul prajiturii? nu se poate taia odata cu ciocolata si restul, adica sa o patratesc din prima dupa cele 15min?

    • Ba, sigur ca poti, Adina πŸ™‚ …doar ca sectiunea va fi un pic cam manjita cu ciocolata πŸ˜›