Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)

 

 

Dragii mei, astazi aveam pregatita pentru voi o postare speciala, un tort deosebit de revelion, la care v-as fi atasat cele mai din inima urari dar planurile mele au fost date, din nou, peste cap…de catre Bogdi meu scump, care si-a dorit un tort cu branza dulce si fructe ๐Ÿ™‚

Maine, deci, voi reveni, cu doar cateva ore inainte de finalul acestui an, cu dedicatia mea speciala si cu pupicii de rigoare pentru ca mi-ati fost alaturi si la bine si la greu ๐Ÿ˜‰

Eu sper ca si acest tort sa va insipre, si daca aveti timp sa il si preparati. Copiii vostri vor fi fooooarte incantati!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

 

Pentru blat:

– 125 g. unt

– 100 g. zahar pudra

– 3 oua

– 125 g. faina

– 50 g. ciocolata amaruie (minim 55% cacao)

– 1 pliculet zahar vanilat (bourbon- 10 g.)

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru crema:

– 500 g. branza dulce

– 50 g. zahar pudra

– 2 pliculete zahar vanilat (bourbon)

– 200 ml. smantana dulce pentru frisca

 

Pentru sirop:

– 1 cana apa

– 1 lingura zahar

– 1/2 fiola subtire esenta de rom

 

Pentru decor:

– 100 g. ciocolata alba

– 100 g. ciocolata cu lapte sau amaruie

– 2 linguri ulei

– 8 jumatati de caise sau piersici din compot

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se freaca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul si cu zaharul vanilat. Se separa ouale; se bat spuma albusurile cu un praf de sare. Galbenusurile se adauga pe rand in compozitia cu unt impreuna cu faina amestecata cu praf de copt (cernute dinainte).

Se toarna jumatate din compozitie intr-o forma de tort cu diam. de 24 cm. tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu faina.ย  Compozitia ramasa se amesteca cu ciocolata topita pe baie de aburi sau la microunde si se toarna peste cea din forma, niveland-o cu grija cu dosul unei linguri, inmuiate din cand in cand in apa rece sau ulei.

Se da blatul la cuptor pentru cca. 25 de minute sau pana trece de testul scobitorii. Dupa ce s-a copt si s-a racit, se scoate din forma si se aseaza pe un platou. Se inteapa cu un betisor de lemn si se insiropeaza cu un sirop rezultat din fierberea apei cu zahar timp de 5 minute, in care se toarna la sfarsit esenta de rom (lasati siropul sa se racoreasca inainte de a insiropa blatul).

Pentru crema, se amesteca branza dulce, trecuta prin sita sau imblanzita un pic cu mixerul vertical ๐Ÿ˜› (trebuie sa obtinem o ompozitie spumoasa) cu zaharul si smantana pentru frisca (sau frisca lichida) batuta. Se intinde apoi crema de branza peste blat, intr-un strat cat mai uniform.

Se topeste ciocolata alba cu o lingura de ulei pe baie de aburi sau la microunde si se toarna pe dosul formei de copt, tapetat cu hartie de copt. Se da la frigider pentru 10 minute, apoi se scoate si se toarna ciocolata neagra topita cu cealalta lingura de ulei. Se da din nou la frigider pentru inca 10 minute, dupa care se scoate si se taie in raze cu un cutit cu lama tinuta in foc sau in apa fierbinte de fiecare data (se sterge lama inainte de a taia) . Veti obtine 8 bucati. Aici, la cornurile moi, aveti o mica demonstratie in sensul asta ๐Ÿ™‚

Se decoreaza tortul cu jumatatile de caise, peste care se aseaza razele de ciocolata si se da la rece pentru minim 1 ora.

 

A fost delicios!!!!!!!!!!!!!

 

Farfuria lui Bogdi ๐Ÿ˜›

 

Tags:
  • Coman Ligia

    acest tort l-am vazut in revista Practic in bucatarie,si am zis ca o sa-l fac si eu cand o sa-i vina randul,arata super si cred ca e tare bun ๐Ÿ™‚

  • ligione

    ce fel de branza dulce ai folosit?