Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

 

 

Ne era taaare pofta de-o prajitura cu crema de ciocolata dar cum am ramas fara ciocolata (nu stiu cum de s-a intamplat asta :D) am apelat la trucul cu crema de cacao ce seamana mult, mult de tot cu o crema veritabila de ciocolata. Aceasta prajitura cu ciocolata este un exemplu delicios in sensul asta.

Crema e minunata, iar blatul de lapte batut e o revelatie!!!!!! Va sfatuiesc sa-l adaptati si la alte prajituri, la care poate blatul nu e tocmai punctul forte 😛

 

Ingrediente:

Blat:

– 250 g. unt

– 200 g. zahar

– 4 oua

– 250 g. faina

– 1 plic praf de copt (10 g.)

– 35 g. cacao

– 150 ml. lapte batut

 

Crema:

– 2 linguri mari de cacao

– 4 linguri zahar

– 6 linguri apa

– 3 oua

– 150 g. zahar

– 250 g. unt

– 100 g. migdale (sau nuci ori alune)

 

Mod de preparare:

Se pregateste prima data crema de cacao, deoarece trebuie sa stea la frigider minim 3 ore. Astfel, incepeti prin a fierbe apa cu zaharul si cacaua timp de aprox. 10 minute, la bain-marie. Amestecati din cand in cand. Amestecul de cacao trebuie sa se ingroase. Cand e gata, se da la o parte.

Se amesteca apoi ouale cu 150 g. zahar, cu mixerul, timp de cca. 3 minute sau pana se spumeaza. Se transfera compozitia pe baie de apa si se amesteca des. Se tine pe foc cca. 8 minute. Se incorporeaza compozitia de cacao si untul in crema de oua fierbinte, se amesteca energic si se lasa la racit. Se tine la frigider minim 3 ore.

In acest timp, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se bate spuma untul moale, lasat din timp la temperatura camerei; se adauga zaharul si se bate in continuare (cu mixerul ar fi perfect :P). Se adauga apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si cacaua si se adauga in compozitie. Se toarna laptele batut si se amesteca usor cu o spatula.

Se tapeteaza o tava (25 x 30 cm.) cu hartie de copt. Se toarna compozitia in tava si se netezeste. Se coace cca. 20 de minute (faceti testul scobitorii). Se scoate apoi si se lasa putin sa se racoreasca dupa care se rastoarna pe un gratar. Cu mare grija insa, fiindca blatul acesta cu lapte batut e foarte fraged. Se scoate hartia de pe fundul blatului si se lasa sa se raceasca.

Blatul se taie pe doua nivele. Trebuie sa obtineti 3 blaturi subtiri, “capacul” fiind cel mai subtire (acela se va faramita la final). De foarte mare ajutor v-ar fi un feliator de torturi, cum e acesta de la delicioasa cupola de ciocolata :)

Se pun migdalele intregi intr-o tava de copt si se tin la cuptor cca. 4-5 minute la foc potrivit. Cand bucataria va incepe sa miroasa divin, e semn ca sint gata 😛 …se lasa apoi la racit si se macina.

Se scoate crema de cacao din frigider si se bate bine cu mixerul timp de cca. 2-3 minute. Se adauga migdalele macinate si se amesteca bine.

Se aseaza primul blat pe un platou, se toarna jumatate din cantitatea de crema si se niveleaza. Se aseaza deasupra cel de-al doilea blat si se unge cu cealalta jumatate de crema. Prajitura se orneaza cu blatul subtire, faramitat (se presarat cat mai uniform) si fulgi de migdale sau ciocolata rasa.

 

Sfat: Puteti insiropa blaturile cu un sirop simplu de zahar facut din 3 linguri zahar si 150 ml. apa, fiert cca. 8 minute. Cand se raceste se poate adauga o lingurita esenta de rom.

Tags:
  • Morar Anca

    mmmmmm, e delicioasa prajitura!!! Am facut-o simbata si i-am impresionat placut pe musafirii nostrii. Eu sint cam incepatoare la capitolul prajituri, si mi-a luat cam mult timp timp pina a fost gata, dar s-a meritat 😉

  • http://www.facebook.com/paula.barbu Paula Barbu

    buna Laura,as vrea sa incerc prajitura asta ,dar nu inteleg cu untul cum se adauga ,frecat sau bucatele ?multumesc ptr retete

  • sisi

    S-ar putea si cu mai putin zahar, sau cel putin substituit cu miere…?
    Fiindca contine o cantitate enorma din aceste cristale albe atat de daunatoare!
    Altfel, pare a fi delicioasa.