Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)

Dragilor, am muncit la  tortul asta  de bezea cu crema de coacaze negre o zi intreaga, dar a meritat!!! :)

Am fost atat de incantata de faptul ca tufele noastre de coacaz au fost arhipline anul asta  incat nu am pierdut nicio ocazie de a le testa savoarea. Am avut exact atat cat imi trebuia  pentru a prepara  prajitura  delicioasa cu iaurt, pe care unii dintre voi ati incercat-o deja, cat si pentru  tortul  inghetat de coacaze pe care vi-l arat acum,  un tort racoritor si aromat.

Blatul de bezea a intregit acest desert, facandu-l irezistibil!!! :P

 

Ingrediente:

Blat de bezea:

- 5 albusuri

- un praf de sare

- 225 g. zahar tos

- 1 lingurita amidon

- 1 lingurita otet de vin alb

 

Crema de coacaze negre:

- 150 g. coacaze negre

- 600 g. iaurt gras

- 200 g. zahar pudra

- 2 linguri zeama de lamaie

- 250 g. smantana pentru frisca sau frisca lichida

- 6 foite gelatina sau 10 g. gelatina granule (un pliculet)

 

Pentru ornat:

- coacaze negre si rosii

- 50 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida

 

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la semnul 1/140 grade C. Pe o hartie de copt se deseneaza un cerc cu diametrul de 24 cm, care se pune pe o tava simpla de aragaz sau chiar pe baza unei forme de tort detasabila (o puteti lasa fara sau cu inelul detasabil atasat) cu urma creionului in jos,  ca sa nu se imprime pe bezea.

Se toarna albusurile intr-un bol larg si se presara sare.  Se bat cu mixerul sau cu telul pana devin spuma. Se adauga zaharul, lingura cu lingura, pana cand se foloseste tot zaharul iar spuma devine vascoasa si lucioasa. Am detaliat  la postul cu bezele procedeul :)

Se incorporeaza apoi, cu mixerul in functiune, amidonul si otetul, care au rolul de a stabiliza bezeaua ) o impiedica sa se lase).

Se toarna spuma pe foaia pregatita dinainte si se se intinde ca sa ia forma desenata. Daca folositi forma de tort cu tot cu inel, cum am facut eu, nu trebuie decat sa nivelati spuma.  Se da bezeaua la cuptor cca. 1 ora jumatate, cu usa cuptorului usor intredeschisa (puneti o lingura de lemn in usa cuptorului). Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca complet.

Se pune gelatina la inmuiat in apa rece timp de 10 minute. Mai multe detalii despre folosirea gelatinei gasiti aici: Tort Latte Macchiato

Se aleg coacazele, se spala sub jet slab de apa si se lasa la uscat in strecuratoare. Se aleg cele mai frumoase (cca. 50 g.)  iar restul se zdrobesc. Se infierbanta sucul de lamaie la bain-marie sau microunde; se adauga gelatina hidratata si bine scursa. Se amesteca energic pana se topeste.

Iaurtul se amesteca intr-un castron incapator cu coacazele negre zdrobite. Se adauga 2 linguri din iaurtul de coacaze  in gelatina topita si racorita, apoi se pune totul inapoi in castron si se amesteca bine. Se adauga coacazele alese, cele foarte frumoase :P, se amesteca usor si se lasa totul la rece aproximativ 30 de minute. Se bate frisca si se inglobeaza in crema de iaurt.

Se tapeteaza o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt. Se aseaza blatul de bezea si se inchide inelul detasabil. Se toarna compozitia de coacaze si se niveleaza. Se lasa peste noapte la congelator.

Tortul se scoate din congelator cu cca. 30 de minute inainte de a fi servit si se orneaza cu frisca batuta, facuta turturi :P, si coacaze negre si rosii:

Tags:
About the Author

  • idurimessenger.info

    mama trebuie neaparata incercat la cat de delicios este !!

  • http://www.isabellaariane.blogspot.com Isabela

    Fotografiile sunt superbe, pacat ca nu au gust si miros :)

  • http://buburuzabubu.blogspot.com Buburuza Bubu

    Wow cat de bine arata!!!!